Prati nas

Aktivno starenje

Hoćete li doživjeti stotu? Izračunajte!

Genetika, stil života, stres, kućni ljubimci… Sve to utječe na dužinu života. Ako su naši roditelji poživjeli dugo, po svoj prilici ćemo i mi doživjeti pozne godine. Iako nitko sa sigurnošću ne može reći koliko nam je još vremena ostalo, pomoću ovog računa možete vidjeti koliko je još godina pred vama s obzirom na vaš stil života.

Objavljeno

|

Kako doživjeti stotu?
foto: BigStock

Svi želimo dug život. No koliko je zapravo još godina pred nama? Na to pitanje nitko ne može sa sigurnošću odgovoriti. No ipak postoje razni faktori koji utječu na duljinu života, poput genetske predizpozicije, stila života, prehrane, tjelovježbe, stresa, društvenog života pa čak i podatka o tome imate li kućnog ljubimca. Da – čak i kućni ljubimci produžuju nam život.

Očekivani životni vijek iz godine u godinu se produžuje, pa je tako očekivani životni vijek žena u Hrvatskoj je 79,6 godina, a muškaraca 72,4 godine. Sukladno tome, produžuje se i radni vijek, no najava da ćemo raditi do 67. godine nije svima baš najbolje sjela. No, može li se ipak nekako doznati koliko nam je još vremena ostalo?

Koliko ćete dugo živjeti?

Thomas Perls (56) gerijatar sa Sveučilišta u Bostonu, izradio je jednostavan test koji bi vam trebao ugrubo otkriti koliko ćete živjeti, piše Dnevnik.hr. Pažljivo pročitajte pitanja i zbrojite godine.

1.

Ako ste muškarac, započnite test kao da ste upravo proslavili 86. rođendan, a ako ste žena, imajte na umu da vam je u ovom trenutku 89. Dakle, početni broj za muškarce je 86, a za žene 89. Njemu ćete dodavati ili oduzimati godine.

2.

Jeste li smirena osoba koja dobro podnosi stres? Ako jeste, na brojku koju je Perls odredio dodajte pet godina. Ako niste, oduzmite pet.

3.

Je li itko od članova vaše obitelji dočekao 95. rođendan? Ako je, dodajte deset godina. Ako nije, nemojte ništa oduzimati.

4.

Vježbate li pet puta tjedno najmanje pola sata? Ako je odgovor potvrdan, dodajte pet godina. Ako tome ipak nije tako, oduzmite pet.

5.

Vježbate li mozak? Rješavate li razne mozgalice, križaljke, matematičke zadatke? Ako je odgovor da, dodajte pet godina. Ako to ne činite, nemojte ništa oduzimati.

6.

Je li vaša prehrana takva da pomoću nje uspijevate održavati zdravu težinu? Ako jest, nemojte ništa dodavati. Ali ako nije, oduzmite pet godina

7.

Jeste li pušač? Ako jeste, oduzmite 15 godina, ako niste, nemojte ništa dodavati ili oduzimati.

Imajte na umu da se ovdje radi isključivo o razbibrizi i da dobivene rezultate nikako ne biste trebali uzeti previše doslovno. Također, bez obzira na to što kaže kalkulator, čini nam se pametnijim voditi se u životu onom starom: Nije važno koliko je godina ostalu u vašem životu, već koliko je života u vašim godinama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.