Prati nas

Vijesti

Josip je proslavio 105. rođendan, stigao je biti mornar, skladištar, mehaničar…

Rođen u sumrak Austro-ugarske monarhije, većinu djetinjstva i mladosti proveo je za talijanske okupacije otoka, te je pohađao školu na talijanskom jeziku, dijeleći školske klupe s i po pet godina starijim učenicima – takva su bila vremena.

Objavljeno

|

Josip Nnelić (foto: Grad Mali Lošinj/Facebook)

Josip Anelić iz Malog Lošinja proslavio je 105. rođendan, pohvalio se Grad Mali Lošinj na službenoj Facebook stranici. Riječ je o jednom od najstarijih ljudi u Hrvatskoj i sigurno najstarijem stanovniku otoka Lošinja.

Anelić je rođen 19. ožujka 1913. godine u Gradiški, mjestu kraj Ustrina na otoku Cresu, a u svom radnom vijeku radio je kao skladištar u Cresu, motorist na ribarskom brodu poduzeća “20. april”, mehaničar u tadašnjoj Tvornici ribljih konzervi “Kvarner” na Rujnici. Umirovljen je 1973. godine, sa 42 godine radnog staža.

„Imao je i dvije sestre, Mariju i Anu. Rođen u sumrak Austro-ugarske monarhije, većinu djetinjstva i mladosti proveo je za talijanske okupacije otoka, te je pohađao školu na talijanskom jeziku, dijeleći školske klupe s i po pet godina starijim učenicima – takva su bila vremena. Anelići su bili siromašna obitelj, te je i Josip, po domaću – Osip, zarana morao u svijet rada, na brod, tada još pogonjen snagom vjetra. Tri godine proveo je u ratnoj mornarici“, prije dvije godine i Josipu je pisao portal Otoci.net. „Donedavno se bavio maketarstvom – obiteljsku kuću krase mali drveni jedrenjaci i mali muliner, sada već gotovo zaboravljena naprava za obradu ovčje vune“

„Anelića su posjetili i ministar turizma Gari Cappelli te gradonačelnica Ana Kučić sa suradnicima koji su slavljeniku donijeli i tortu“, piše u gradskom priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.