Prati nas

Vijesti

National Geographic: Titov otok strave

Možete posjetiti Goli otok, nenaseljeni otok u Hrvatskoj, riječi su s kojima počinje video koji u prvom kadru neodoljivo podsjeća na promotivni spot za jadranski turizam.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako je bilo na Golom otoku?
Goli Otok (screenshot: National Geographic)

Najpoznatiji svjetski medij specijaliziran za dokumentaristiku National Geographic posjetio je Goli otok, perverzno stratište bivše Jugoslavije. Na svojim je stranicama objavio potresne snimke ostataka nekadašnjeg mučilišta uz kratko objašnjenje kako se je nekad „preodgajalo“ političke protivnike u Jugoslaviji. Riječ je o državi koju danas mnogi romantiziraju, zanemarujući njen pravi antidemokratski karakter.

„Možete posjetiti Goli otok, nenaseljeni otok u Hrvatskoj“, riječi su s kojima počinje video koji u prvom kadru neodoljivo podsjeća na promotivni spot za jadranski turizam. No ljepota brzo nestaje s ekrana, a National Geographic najavljuje da donosi mučne scene i podsjeća na vrijeme političkih progona u Titovoj Jugoslaviji.


„Ovo je otok koji, za razliku od drugih otoka na Jadranu, ne odlikuju sadržaji za rekreaciju i povijesne ulice. Ove ruševine podsjećaju na zloglasni kamp u kojeg su slani politički zatvorenici za vrijeme režima Josipa Broza Tita u Jugoslaviji, a koja je uključivala i Hrvatsku.

Tijekom hladnog rata, Tito se nije priklonio ni Sovjetima, ni zapadu. Oni koji su bili lojalni Staljinu, mogli su biti poslani na Goli. Otok je zbog okruženja zvan i hrvatskim Alcatrazom. Uvjeti koji su vladali u kampu priskrbili su mu i drugi naziv – Živi pakao.

Zatvorenici su ovamo navodno slani na preodgoj, no život im se svodio okrutan rad u kamenolomu i doslovno mučenje. Mučili su ih često i drugi zatvorenici.

Više od 10.000 političkih zatvorenika prošli su Golim, uz još desetke tisuća drugih osuđenih zbog kriminala. Neki su i umrli na otoku; zbog batina i gladi.

Zatvor je konačno zatvoren 1989. godine“, zaključuje National Geographic u priloženom dvominutnom dokumentarcu.

.

Vijesti

U Varaždinu je preminulo 10 COVID pacijenata, više od 70 posto pacijenata na respiratoru umire

vrištećoj crvenoj smo! Po prvi puta od rata zbrinjavamo pacijente u šatore. To sve govori, izjavio je Luetić.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ravnatelj bolnice u Varaždinu Nenad Kudelić potvrdio je na konferenciji za medije da je u posljednja 24 sata umrlo 10 COVID pacijenata “Imamo pet puta veću smrtnost nego inače u ovo doba”, kazao je.

Više od 70 posto pacijenata na respiratoru u Varaždinu umre, objavljeno je na konferenciji za medije. “Mi smo u ratnom stanju! Izgleda da će šatori morati biti i novi stacionarni odjel”, izjavio je Kudelić.


Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić kritizirao je Vladu i podsjetio je da je Komora prije tri tjedna tražila strože mjere. Danas, kaže, imamo dvostruko više pacijenata u bolnicama i tri puta više pacijenata na respiratorima. “U vrištećoj crvenoj smo! Po prvi puta od rata zbrinjavamo pacijente u šatore. To sve govori”, izjavio je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP