Prati nas

Vijesti

Ne nasjedajte, ministica Divjak upozorila na laži konzervativnih aktivista

Nema govora o širenju neprimjerenoga sadržaja u školama, što se lažnim tezama želi implicirati, kaže ministrica. Nastala situacija jasno pokazuje nužnost provedbe kurikularne reforme ove jeseni koja, uz ostale novosti, sadrži i učenje o medijskoj pismenosti i prepoznavanju lažnih vijesti kao što je ova na koju sada reagiramo.

Objavljeno

|

Bčaženka Divjak (foto: ministricaBlazenkaDivjak @ Facebook)

Nakon što su neki konzervativni aktivisti i javna televizije u javnost odaslali niz poruka s kojima su izazvali paniku među roditeljima školske djece, ali i učiteljima, oglasila se ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Njenu poruku prenosimo u cijelosti. 

S obzirom na širenje netočnih informacija vezanih uz sadržaj kurikuluma Hrvatskoga jezika te upite koje nam upućuju učitelji, važno je razjasniti sve dvojbe i nejasnoće.

Knjiga Zorana Ferića ‘Anđeo u ofsjadu’, čiji se dijelovi šire javnim prostorom kao primjer neprimjerenoga sadržaja, ne nalazi se na popisu lektire u sklopu novoga kurikuluma Hrvatskoga jezika, što se može i provjeriti na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja te nema govora o širenju neprimjerenoga sadržaja u školama, što se lažnim tezama želi implicirati.

Apeliramo na sve učitelje i građane da informacije traže na službenim stranicama Ministarstva, odnosno da ne padaju pod utjecaj sustavno plasiranih lažnih vijesti.

Kurikulum Hrvatskoga jezika prošao je stručnu i javnu raspravu, recenzirao ga je HAZU. Napominjemo kako je kurikulum nakon recenzije dorađen te se nalazi na sljedećoj poveznici.

Nastala situacija jasno pokazuje nužnost provedbe kurikularne reforme ove jeseni koja, uz ostale novosti, sadrži i učenje o medijskoj pismenosti i prepoznavanju lažnih vijesti kao što je ova na koju sada reagiramo.

Vaša ministrica, Blaženka Divjak

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.