Šteti li mobitel?
foto: Pixabay

Novo istraživanje: Bacite štetne mobitele, vratite žicu

Autor: • 26. 03. 2018. • Kolaž, Zdravlje561 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Istraživači talijanskog Instituta Ramazzini objavili su rezultate opsežne studije koji pokazuju da su životinje koje su dugo vremena bile izložene uobičajenim razinama zračenja baznih stanica za mobitele, češće oboljevale od schwanoma.

Schwanom je dobroćudni tumor ovojnice perifernih živaca. Može se pojaviti duž perifernih živaca na svim dijelovima tijela. Rijetko recidivira ili maligno alterira. Zloćudni schwanomi su rijetkost i mogu činiti oko 5% mekotkivnih sarkoma.Istraživanje objavljeno u publikaciji “Environmental Research” je provedeno na štakorima koji su bili izloženi zračenju bazne stanice 19 sati na dan, a znanstvenici tvrde da imaju dovoljno dokaza za pozvati Međunarodnu agenciju za istraživanje raka (IARC) da preispita i ponovno klasificira svoje zaključke o kancerogenom potencijalu radio-frekvencijskog zračenja na ljude.

Institut Ramazzini ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smije biti blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebao biti vraćanje komunikacija koje se odvijaju putem žice, kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama.

Ovaj institut posluje kao neprofitna organizacija i u nekoliko navrata su mu zamjerali pretjeranu orijentaciju na izvore financiranja iz Sjedinjenih Država. Europska agencija za sigurnost hrane odbacila je prošle godine Ramazzinijevo istraživanje koje navodno dokazuje kancerogenost umjetnog sladila – sukraloze.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.