Prati nas

Vijesti

Petrović: Izdvojite royalovce, branitelje i HVO iz radničkog mirovinskog fonda

Budimo realni, ta dva fonda bi se trebalo razdvojiti. I to bi se onda zvala reforma, zaključila je Petrović u emisiji u kojoj je naglasila i odgovornost države za ljude koji nisu zaradili mirovinu ili su u mirovinu otišli prije vremena.

Objavljeno

|

Jasna Petrović (foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr)

Radnički mirovinski fond treba odvojiti od svega ostalog, izjavila je za Hrvatski radio predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović. 

„U mirovinski fond su se ugurali osiguranici Royala i to zbog jednog glasa Silvana Hrelje. Dobili su 100 milijuna kuna. Uguralo se i 8 tisuća pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz susjedne Bosne i Hercegovine. I oni dobivaju novce iz radničkog mirovinskog fonda. Imamo i branitelje koji su se jednim dijelom od 300 milijuna kuna ušli u radnički mirovinski fond“, rekla je Petrović.„Budimo realni, ta dva fonda bi se trebalo razdvojiti. I to bi se onda zvala reforma“, zaključila je Petrović u emisiji Poligraf u kojoj je naglasila i odgovornost države za ljude koji nisu zaradili mirovinu ili su u mirovinu otišli prije vremena. Ukazala je na štetnost drugog mirovinskog stupa te ponovila zahtjeve umirovljeničkih udruga kao što su pravo na rad svih umirovljenika (a ne samo umirovljenih branitelja), dodatak za starije te nasljeđivanje dijela mirovine preminulog partnera.

.

Vijesti

Mrsić: ‘Što Medved skriva?’ Glavašević: ‘Što general zna što je demokracija?’

‘Prijetnja kaznenim progonom Mirandu Mrsiću je rijetko viđen primjer prijetnje i pritiska na zastupnika u Saboru, i još jedna u nizu sramota Plenkovićeve vlade’, kaže Glavašević.

Objavljeno

|

Autor

Nakon što je Ministarstvo branitelja odgovorilo na kritike braniteljskih mirovina koje je na račun HDZ-a uputio Mirando Mrsić, oglasio se i sam predsjednik Demokrata, ali i njegov nekadašnji stranački kolega.

Podsjetimo, Ministarstvo je o Mrsiću, između ostalog, napisalo: “Uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije koje izvodi gospodin Mrsić, opasan je i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu.”“Ministar Medved bio je u Povjerenstvu za razdvajanje mirovina 2013. godine. Svjedočio je da razdvajanje mirovina niti jednog branitelja nije oštetilo ni za lipu, ali je omogućilo transparentnost sustava. Danas na spomen toga prijeti kaznenim progonom. Što Medved i Vlada skrivaju?” pita Mrsić na Twitteru.

Neovisni saborski zastupnik Bojan Glavašević, nekadašnji SDP-ovac, također je komentirao poruke iz Medvedova ministarstva: “Prijetnja kaznenim progonom Mirandu Mrsiću je rijetko viđen primjer prijetnje i pritiska na zastupnika u Saboru, i još jedna u nizu sramota Plenkovićeve vlade. Priopćenje prepuno prijezira i ljutnje, pisano u stilu klasične komunističke retorike. Što general zna što je demokracija?”

Nastavi čitati