Prati nas

Mozaik

Ravnatelji domova, dopustite štićenicima držanje kućnih ljubimaca

Brojna su istraživanja pokazali da oboljeli od Alzheimerove bolesti znatno rjeđe pate od napada anksioznosti ako imaju psa ili mačku. Čak i oni koji brinu za oboljele, bit će značajno opušteniji i manje zabrinuti u prisustvu kućnog ljubimca.

Objavljeno

|

Lea je ostala sama (Screenshot: Facebook)

Što se dogodi s kućnim ljubimcima kada im vlasnik završi u domu za stare i nemoćne? Svašta, jer štićenicima doma nije dopušteno imati pse ili mačke. Situacija je to u kojoj pati i vlasnik i životinja, a kojoj se relativno lako može stati na kraj.

Sklonište za pse Snoopy iz Pule danas je objavilo tužnu priču male Lee i njene vlasnice. “Probajte zamisliti tu tugu. Leina jedina vlasnica završila je u domu a Lea je završila u ovom malom stacionaru u našoj karanteni jer je nemamo gdje drugdje smjestiti. Starica od 12 godina, nakon cijelog života u toplom domu sad je u kavezu od 2 kvadrata, potpuno izbezumljena od tuge i šoka. Ima li nekoga tko bi ovoj jadnoj bakici pružio dom? Leica je sterilizirana, živjela je s macom i sa svim psima se dobro slaže. Nježna je i draga. U tipu minijaturnog pinča. Visoka malo više od pedlja. Molimo vas, molimo dijelite, jer Lea će nam umrijeti od tuge.”

Zašto ljubimci nisu dobrodošli?

Postoji li razlog da domovi vlasnicima koji se mogu brinuti o njima ne dopuštaju kućne ljubimce, ako znamo da neke domovi u zemljama naprednije socijalne skrbi upravo potiču druženje štićenika sa životinjama, a sve zbog boljeg zdravlja?

Porazgovarate li s ravnateljima hrvatskih domova, kategorički će otkloniti tu mogućnost, prvenstveno zbog higijene, jer stariji su, kažu, skloniji infekcijama. Pa će vam reći da zamislite kako bi bilo da svaki štićenik dovede svoga psa, mačku ili kanarinca. No istina je da nemaju sve starije osobe kućne ljubimce. Da imaju, možda bi bili zdraviji.

Brojna su istraživanja pokazali da oboljeli od Alzheimerove bolesti znatno rjeđe pate od napada anksioznosti ako imaju psa ili mačku. Čak i oni koji brinu za oboljele, bit će značajno opušteniji i manje zabrinuti u prisustvu kućnog ljubimca.

Druženje s kućnim ljubimcem utječe na dobro raspoloženje, a optimističan stav o životu ima snažan utjecaj na poboljšanje općenitog psiho-fizičkog stanja ključnog u borbi protiv raznih bolesti. Srčani bolesnici, koji su nabavili mačku ili psa žive dulje i kvalitetnije, pokazala su brojna istraživanja. Vlasnici pasa imaju mnogo manje šanse za oboljenja srca, bolju razinu triglicerida i nižu razinu kolesterola u krvi.

Dom, a ne strogi internat!

I ne bi li dom trebao biti upravo to – topli dom? Mjesto u kojem će stariji ljudi imati sasma normalan, sretan i ispunjen život, bez nepotrebnih odricanja, onakav kakav zaslužuju. Pogledate li priloženi video, sigurno smo da ćete zaključiti kako ni Lea ne zaslužuje ovakvu starost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.