Prati nas

Mozaik

Savjeti za punice: Kako preživjeti zeta

Ako mislite da se ne ponaša dobro prema vašoj kćeri, provjerite najprije radite li od muhe slona. Upitajte se je li ona sretna. Pitajte ju kako se osjeća. Vaš posao nije stvoriti dodatne probleme u njihovu braku. Vaša uloga je biti potpora i iz svakoga izvući najbolje. No ako vam ona kaže da ju suprug zlostavlja,

Objavljeno

|

Kako se slagati sa zetom?
foto: Pixabay

On je odabir vaše kćeri i otac vaše unučadi. Iako mislimo da su odnosi zetova i punica bolji od onih između snahe i svekrve, ponekad dolazi do iskakanja.

„On je za vas član obitelji, ali ima puno više obiteljskog staža od vaše kćeri. Njemu niste dali svu to neuvjetovani ljubav, svađe i pomirenja“, piše Ruth Nemezoff, autorica knjige „Don’t Roll Your Eyes: Making In-Laws Into Family“, u kojoj objašnjava kako od zeta, snahe, svekra, svekrve, punice i punca napraviti – obitelj. A za to treba pripremiti dobre temelje koji će izdržati nalete kriza.

Primite zeta srdačno i otvoreno u obitelj

Iako se to podrazumijeva, mnoge punice zadržavaju rezervu prema zetu. Ako ste prihvatili da je on muškarac kojeg je vaša kći odabrala, ako poštujete tu činjenicu, tada ga možete prihvatiti i kao vrijedno proširenje vaše obitelji.

Ne ogovarajte ga s kćeri

Izuzetno je važno da zaustavite kćer kada pokuša loše govoriti o vašem zetu. Osim kada se radi o velikom problemu. Ako vam kći jamra zbog suprugove lijenosti, loše higijene ili slično, ona pokušava utjecati na način kako gledate na zeta. Možete ju saslušati, ako želite. No najpametnije što možete odgovoriti je: „Razgovaraj s njim o tome, kćeri draga.“

I ona vas ogovara pred njim

Ne zaboravite da vas zet također doživljava kroz ono što mu vaša kći govori o vama. Većina stvari koje on zna o vama, dolazi kroz nju. S godinama će vas upoznati, uvažiti kao osobu, ali i podržavati vašu kćer kada se sukobite s njom.

Poštujte granice koje je kći postavila

Punice obično imaju detaljne planove o tome kako će život njihovih kćeri izgledati nakon udaje. Ali taj plan ne mora biti sukladan onome što su planirali kći i zet. Punice često misle da su zetovi krivi za neke odluke koje im se ne sviđaju, a često je sasma suprotno. Ne hitajte sa zaključcima i svađama. Vjerujte da je vaša kći zrela osoba koja može samostalno donositi odluke.

Ako ga treba mijenjati, to nije vaš posao

Znajte svoje mjesto. Ne dopustite da sve njegove kvalitete zasjeni mana poput sklonosti kašnjenju ili debljanje koje ćete vi nazivati „zapuštanjem“. Svojoj urođenoj potrebi za kritiziranjem morate stati na kraj. Ne kritizirajte, jer to bi ih oboje moglo okrenuti protiv vas.

Ako mislite da je prema vama neprijateljski raspoložen, pokušajte naći zajednički jezik kroz neke zajedničke teme i interese. Ako primijetite da mu nije ugodno, prekinite. Ako nije čovjek od grljenja i ljubljenja, riječima mu pokažite koliko ste sretni što ga vidite.

Ako mislite da se ne ponaša dobro prema vašoj kćeri, provjerite najprije radite li od muhe slona. Upitajte se je li ona sretna. Pitajte ju kako se osjeća. Vaš posao nije stvoriti dodatne probleme u njihovu braku. Vaša uloga je biti potpora i iz svakoga izvući najbolje. No ako vam ona kaže da ju suprug zlostavlja,

Ne natječite se za njenu pažnju

Takvo rivalstvo može biti bolno za vašu kćer. Vi i on imate odvojene odnose s njom, a ti odnosi ne trebaju ugrožavati jedan drugoga. Njih dvoje povezuje bračna ljubav, a vas dvije povezuje krvna veza i odanost. Vaša kći je sretna što ima te dvije ljubavi.

Provedite vrijeme sa zetom

Ako komunicirate sa zetom isključivo u prisutnosti kćeri i unučadi, ne možete ga dobro upoznati. Nađite vrijeme koje ćete provesti nasamo s njim. Neka to bude ručak, zajedničko čuvanje unuka dok kći radi ili neka slična prilika. Ako to nije izvedivo, pokušajte s njim započeti neku temu u kojoj ćete samo vas dvoje moći sudjelovati. Cilj je da se međusobno upoznate i podijelite neka iskustva. I ne zaboravite, svaki, ali baš svaki, odnos ima svojih uspona i padova.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.