Prati nas

Vijesti

Siromašnu Milku (87) umjesto u dom, smjestili na psihijatriju

Pričala nam je kako je prije dosta godina pomagala ljudima, kako je radila u Petrinji i izgubila sina u nesreći kada mu je bilo samo 15 godina. Ali, nije baka izgubila vedar duh niti smisao za šalu.

Objavljeno

|

Milka Kireta (foto: Facebook)

Iako se činilo da će zimu života Milka Kireta (87) iz Stupnog kod Siska, provesti donekle sretno, dogodilo se upravo suprotno. Žena o kojoj su mediji izvještavali u veljači, smještena je u Neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači.

Milka je živjela u teškoj neimaštini, bez zahoda i vode, a u pomoć su joj pristigli volonteri iz udruge Dobra volja iz Sesveta. Organizirana je radna akcija, pospremljena joj je kuća, a neki su građani ponudili i materijalnu pomoć.

„Pričala nam je kako je prije dosta godina pomagala ljudima, kako je radila u Petrinji i izgubila sina u nesreći kada mu je bilo samo 15 godina. Ali, nije baka izgubila vedar duh niti smisao za šalu. Koliko god smo mi bili tužni i iznenađeni situacijom, ona nas je svojim pričama razveselila. Jako je pametna i bistra. Ima dobro pamćenje i jako dobar apetit”, ispričala je za Net.hr prije mjesec dana Marijana Matešić iz udruge Dobra volja.

No sustav za Milku nije imao rješenje u vidu doma za stare ili udomiteljske obitelji pa ju je liječnik poslao u bolnicu u Popovači. O tome je putem Facebooka ovim riječima izvijestila Marijana Matešić:

Sigurno se svi pitate šta je s našom bakicom. Onaj dan kada smo čistili, valjda su sve susjede na prozorima snimile da je tamo i automobil Nove TV. Odjednom su svi bili ‘jako zabrinuti’ pa je baš taj dan došao i čovjek iz Caritasa koji joj je za Božić donio hrane.

Baš taj dan se i doktor ‘zabrinuo’ pa je poslao patronažnu sestru te me je tražio na telefon da pitam baku bi li pristala na razgovor s psihijatrom, što je baka odbila. Rekao je, citiram ga, da ne ispadne da ne radimo svoj posao.

Bilo mi je drago šta je došla patronažna da vidi bakine noge, a te slike ću sada i objaviti. Trudnice neka ne listaju slike do kraja. Odemo mi tako na kavu sretne jer smo puno toga napravili i jer je baka sretna. Međutim, idući posjet – bake nema, kuća je prazna. Susjeda nam je rekla da, kada smo mi otišli, došla je Hitna i odvezli u baku u Popovaču.

Znam da će sad neki reći super baki je bolje, ali baki tamo nije mjesto. Baki je mjesto u domu gdje će pričati sa svojim vršnjacima. Susjedi, rodbino svaka vam čast, nijednom nitko nije nazvao i pitao za nju. Hvala i vama koji ste uplatili kuniće, baka je dobila i pidžame, rublja, čarape i pobrinut ćemo se da joj ništa ne fali.

Da se mene pita uvela bi u zakon da službe barem jednom tjedno obilaze osobe starije od 65 godina, a pogotovo samce kao šta je naša bakica Milka. Ako je netko u blizini bolnice u Popovači, obiđite ju bar na pet minuta. Bit će joj drago. Vi ćete biti sretniji jer ste napravili nešto dobro za nekoga.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.