Prati nas

Vijesti

Siromašnu Milku (87) umjesto u dom, smjestili na psihijatriju

Pričala nam je kako je prije dosta godina pomagala ljudima, kako je radila u Petrinji i izgubila sina u nesreći kada mu je bilo samo 15 godina. Ali, nije baka izgubila vedar duh niti smisao za šalu.

Objavljeno

|

Milka Kireta (foto: Facebook)

Iako se činilo da će zimu života Milka Kireta (87) iz Stupnog kod Siska, provesti donekle sretno, dogodilo se upravo suprotno. Žena o kojoj su mediji izvještavali u veljači, smještena je u Neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači.

Milka je živjela u teškoj neimaštini, bez zahoda i vode, a u pomoć su joj pristigli volonteri iz udruge Dobra volja iz Sesveta. Organizirana je radna akcija, pospremljena joj je kuća, a neki su građani ponudili i materijalnu pomoć.


„Pričala nam je kako je prije dosta godina pomagala ljudima, kako je radila u Petrinji i izgubila sina u nesreći kada mu je bilo samo 15 godina. Ali, nije baka izgubila vedar duh niti smisao za šalu. Koliko god smo mi bili tužni i iznenađeni situacijom, ona nas je svojim pričama razveselila. Jako je pametna i bistra. Ima dobro pamćenje i jako dobar apetit”, ispričala je za Net.hr prije mjesec dana Marijana Matešić iz udruge Dobra volja.

No sustav za Milku nije imao rješenje u vidu doma za stare ili udomiteljske obitelji pa ju je liječnik poslao u bolnicu u Popovači. O tome je putem Facebooka ovim riječima izvijestila Marijana Matešić:

Sigurno se svi pitate šta je s našom bakicom. Onaj dan kada smo čistili, valjda su sve susjede na prozorima snimile da je tamo i automobil Nove TV. Odjednom su svi bili ‘jako zabrinuti’ pa je baš taj dan došao i čovjek iz Caritasa koji joj je za Božić donio hrane.

Baš taj dan se i doktor ‘zabrinuo’ pa je poslao patronažnu sestru te me je tražio na telefon da pitam baku bi li pristala na razgovor s psihijatrom, što je baka odbila. Rekao je, citiram ga, da ne ispadne da ne radimo svoj posao.

Bilo mi je drago šta je došla patronažna da vidi bakine noge, a te slike ću sada i objaviti. Trudnice neka ne listaju slike do kraja. Odemo mi tako na kavu sretne jer smo puno toga napravili i jer je baka sretna. Međutim, idući posjet – bake nema, kuća je prazna. Susjeda nam je rekla da, kada smo mi otišli, došla je Hitna i odvezli u baku u Popovaču.

Znam da će sad neki reći super baki je bolje, ali baki tamo nije mjesto. Baki je mjesto u domu gdje će pričati sa svojim vršnjacima. Susjedi, rodbino svaka vam čast, nijednom nitko nije nazvao i pitao za nju. Hvala i vama koji ste uplatili kuniće, baka je dobila i pidžame, rublja, čarape i pobrinut ćemo se da joj ništa ne fali.

Da se mene pita uvela bi u zakon da službe barem jednom tjedno obilaze osobe starije od 65 godina, a pogotovo samce kao šta je naša bakica Milka. Ako je netko u blizini bolnice u Popovači, obiđite ju bar na pet minuta. Bit će joj drago. Vi ćete biti sretniji jer ste napravili nešto dobro za nekoga.

.

Vijesti

Bandić najavljuje kažnjavanja onih koji ‘smeće trpaju u tuđe košare’

‘Zagreb će biti zadnji koji će napisati kaznu za svoje građane, ali da ćemo odvojiti žito od kukolja.’

Objavljeno

|

Autor

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je nepropisno odlaganje otpada u Gradu. Kaže, Zagreb ima problema s otpadom, ali vjeruje kako će gradska Čistoća taj problem i riješiti.

Gradonačelnik je najavio kažnjavanje svih onih koji nepropisnu odlažu otpad po gradu, naglasivši da “nijedan pošteni Zagrepčanin neće biti kažnjen”.


“Zagreb će biti zadnji koji će napisati kaznu za svoje građane, ali da ćemo odvojiti žito od kukolja, to hoćemo. Kaznit ćemo one koji bi pod okriljem noći, a naći ćemo načina kako, trpali smeće u tuđe košare, a da građani umjesto njih plaćaju”, poručio je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP