Prati nas

Zdravlje

Smrtonosna sezona: Nikad više umrlih od gripe

Sada se ukupna brojka oboljelih popela na 57 tisuća, tako da je za očekivati da će ih do kraja sezone biti i oko 70 tisuća. Ipak, ta brojka nije potpuna, jer je riječ o prijavljenim oboljelima.

Objavljeno

|

Kako prepoznati gripu?
foto: BigStock

Ovogodišnja sezona gripe uzela je do sada najveći broj žrtava. Čak 35 smrtnih slučajeva povezuje se s gripom, stručnjaci smatraju da je ta brojka bitno veća, no uzrok smrti se unatoč gripi pripiše nekom drugom uzročniku, javlja Jutarnji list.

Dosad je najveći broj umrlih bio 27 i to lani te 2010. godine za vrijeme pandemijske, odnosno svinjske gripe. Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kaže da je ova sezona po mnogočemu nespecifična: “Uočavamo jednu intenzivnu godinu, što po broju oboljelih, što po trajanju, ali i neuobičajenoj dominaciji B virusa, koja je trajala sve do unazad dva tjedna.”

Iako se gripa uglavnom pojavljuje oko Božića i u repovima potraje do Uskrsa, ove godine vrhunac traje već punih deset tjedana.

“Niske temperature i ova kasna zima zasigurno je utjecala na produljeno trajanje takozvanog vrhunca gripe. No, očekujemo kako će polako broj oboljelih opadati. Vjerujem da će visoke temperature koje su najavljene za sljedeći tjedan pomoći – kaže Draženović. Naime, očekuje se kako će ljudi više boraviti na otvorenom, da će se prostorije više zračiti, a i da će djeca u vrtićkim skupinama, gdje se virus najlakše širi, tako ipak biti rasterećenija od virusa”, zaključuje Draženović.

Samo tijekom prošlog tjedna u Nacionalni centar za gripu prijavljeno je šest tisuća novih oboljelih. Sada se ukupna brojka popela na 57 tisuća, tako da je za očekivati da će do kraja sezone biti i oko 70 tisuća oboljelih. Ipak, ta brojka nije potpuna, jer je riječ o prijavljenim oboljelima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.