Prati nas

Vijesti

Stiglo novih 4.000 zahtjeva za status hrvatskog ratnog vojnog invalida

Najveći broj zahtjeva primljenih u prva dva mjeseca ove godine odnosi se na zahtjeve na temelju psihe,dosta je i onih koji su u zahtjevu naveli bolest psihe i još neku bolest.

Objavljeno

|

Kako postati umirovljeni branitelj?
foto: Pixabay

Gotovo 4000 ljudi u samo dva mjeseca zatražilo je status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, doznaje Večernji list iz resornog ministarstva.

U Ministarstvu branitelja su u siječnju primili 2456 takvih zahtjeva, a u veljači 1499, što je ukupno 3955. Mogućnost da se ponovno može dobiti status branitelja i ratnog vojnog invalida pruža novi Zakon o pravima branitelja koji je stupio na snagu polovicom prosinca prošle godine.


Kako piše Večernji list u svom današnjem tiskanom izdanju, najveći broj zahtjeva primljenih u prva dva mjeseca ove godine odnosi se na zahtjeve na temelju psihe, 2247, dosta je i onih koji su u zahtjevu naveli bolest psihe i još neku bolest, njih 1397, dok je zahtjev na temelju neke druge bolesti uputila 311 osoba.

Iako je 4 tisuće novih zahtjeva u samo dva mjeseca dosta velika brojka obzirom na činjenicu da je rat završio prije 23 godine, iz Ministarstva, kojem je na čelu Tomo Medved, navodno nisu iznenađeni, ni zabrinuti.

Podnositelje zahtjeva čeka određena procedura, idu na stručnu procjenu u ovlaštenu zdravstvenu ustanovu, a onda odobrenje moraju dobiti i od vijeća vještaka pri Zavodu za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju koje mora dati svoje mišljenje. Invalidski status, piše Večernji, uz simboličnu invalidninu, omogućuje “kandidaturu” za ostvarivanje mirovine.

.

Vijesti

Pavić o nasljedniku: Josip je smiren, napadaju ga neradnici iz Mirovinskog

‘Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.’

Objavljeno

|

Autor

Bivši ministar rada i novi ministar regionalnog razvoja i europskih fonodova Marko Pavić iza N1 televiziju istaknuo je da je kompetentan za novi posao jer je i u bivšem ministarstvu nadgledao europski socijalni fond.

Kaže kako je od 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u tekućem financijskom razdoblju vodio dvije milijarde kroz Ministarstvo rada i europski socijalni fond. “Tako da poznajem strukture i podigli smo ugovorenost što govori da sam uspješno radio na europskom socijalnom fondu.”


Za svog nasljednika Josipa Aladrovića kaže da je dobro vodio HZMO, a kaže da su kaznenu prijavu protiv njega podignuli neradnici iz HZMO-a te da je ona odbačena. “Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP