Prati nas

Vijesti

Stiglo novih 4.000 zahtjeva za status hrvatskog ratnog vojnog invalida

Najveći broj zahtjeva primljenih u prva dva mjeseca ove godine odnosi se na zahtjeve na temelju psihe,dosta je i onih koji su u zahtjevu naveli bolest psihe i još neku bolest.

Objavljeno

|

Kako postati umirovljeni branitelj?
foto: Pixabay

Gotovo 4000 ljudi u samo dva mjeseca zatražilo je status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, doznaje Večernji list iz resornog ministarstva.

U Ministarstvu branitelja su u siječnju primili 2456 takvih zahtjeva, a u veljači 1499, što je ukupno 3955. Mogućnost da se ponovno može dobiti status branitelja i ratnog vojnog invalida pruža novi Zakon o pravima branitelja koji je stupio na snagu polovicom prosinca prošle godine.

Kako piše Večernji list u svom današnjem tiskanom izdanju, najveći broj zahtjeva primljenih u prva dva mjeseca ove godine odnosi se na zahtjeve na temelju psihe, 2247, dosta je i onih koji su u zahtjevu naveli bolest psihe i još neku bolest, njih 1397, dok je zahtjev na temelju neke druge bolesti uputila 311 osoba.

Iako je 4 tisuće novih zahtjeva u samo dva mjeseca dosta velika brojka obzirom na činjenicu da je rat završio prije 23 godine, iz Ministarstva, kojem je na čelu Tomo Medved, navodno nisu iznenađeni, ni zabrinuti.

Podnositelje zahtjeva čeka određena procedura, idu na stručnu procjenu u ovlaštenu zdravstvenu ustanovu, a onda odobrenje moraju dobiti i od vijeća vještaka pri Zavodu za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju koje mora dati svoje mišljenje. Invalidski status, piše Večernji, uz simboličnu invalidninu, omogućuje “kandidaturu” za ostvarivanje mirovine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.