Prati nas

Vijesti

EK: Hrvatska je super prema umirovljenicima, ako su branitelji

Vlada je proširila beneficije veterana i njihovih obitelji, što je rezultiralo dodatnim dizanjem ionako visokih primanja. Doslovno citirano, vlada je podignula mirovinski strop. Mi dodajemo da je, usprkos višem stropu, većina umirovljenika ostala u mirovinskom podrumu.

Objavljeno

|

Prosvjed branitelja u Savskoj 66 (foto: DW)

U svojem najnovijem Izvješću za Hrvatsku, Europska komisija (EK) je oštro kritizirala socijalnu politiku vlade Andreja Plenkovića (HDZ). Iz  ovog dokumenta može se  pročitati ona stara anegdota prema kojoj jedni jedu kiseli kupus, a drugi meso, dok u prosjeku sve to izgleda kao sarma.

EK tako piše da je socijalna zaštita starijih osoba u Hrvatskoj relativno neefikasna te upozorava na lošu distribuciju socijalnih prava. Onima kojima najviše treba, ne pomaže se, dok se istovremeno privilegiraju ratni veterani.


Nadalje, u Izvješću stoji da je vlada proširila povlastice branitelja i njihovih obitelji, što je rezultiralo dodatnim dizanjem njihovih ionako visokih primanja. Doslovno citirano, kroz braniteljske mirovine, vlada je podignula mirovinski strop. Mi dodajemo da je, usprkos višem stropu, većina “običnih” umirovljenika ostala u mirovinskom podrumu.

Vladi se zamjera da  premalo čini u povratku branitelja na tržište rada. U pojašnjenjima EK navodi da je vlada krajem 2017. otvorila registar za upis novih branitelja, smanjila dob njihova umirovljenja i povećala prava obitelji na nasljeđivanje braniteljskih mirovina. Zakonom su, piše EK, uvedene nove povlastice za branitelje i njihove udruge. Prosječna braniteljska mirovina je dvostruko veća od općeg prosjeka, nabraja Komisija.

EK branitelje naziva privilegiranom kategorijom

Podsjetimo, u svojem Izvješću iz 2016. godine, Komisija je već jednom upozorila na ovaj problem. Vladi je tada predloženo da i trebala ujednačiti braniteljska primanja s onima ostalih građana. A to se može postići na dva načina: ili će se smanjiti prava veteranima Domovinskog rata, ili će se povećati primanja onih koji to nisu. Tadašnjem premijeru Tihomiru Oreškoviću je predloženo da krene putem kojim je pošla Milanovićeva vlada, a čemu se oštro usprotivio dio branitelja koji je prosvjedovao pod šatorom u Savskoj 66 u Zagrebu.

I tada je EK upozorila sustav socijalne zaštite nije učinkovit, te da upravo braniteljske naknade koje se dodjeljuju bez obzira na imovinski cenzus vide kao najproblematičnije u tom smislu.

.

Vijesti

Zagreb: Počinje isplata pomoći umirovljenicima

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Objavljeno

|

Autor

Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec kolovoz 2019. isplaćivat će se preko tekućih računa i Hrvatske pošte.

Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune, pomoć će se isplatiti u petak 16. kolovoza 2019. Korisnicima koji novčanu pomoć primaju preko Hrvatske pošte, pomoć će se isplaćivati od ponedjeljka 19. kolovoza 2019. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.


Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;

II. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;

III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno. Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP