Prati nas

Vijesti

EK: Hrvatska je super prema umirovljenicima, ako su branitelji

Vlada je proširila beneficije veterana i njihovih obitelji, što je rezultiralo dodatnim dizanjem ionako visokih primanja. Doslovno citirano, vlada je podignula mirovinski strop. Mi dodajemo da je, usprkos višem stropu, većina umirovljenika ostala u mirovinskom podrumu.

Objavljeno

|

Prosvjed branitelja u Savskoj 66 (foto: DW)

U svojem najnovijem Izvješću za Hrvatsku, Europska komisija (EK) je oštro kritizirala socijalnu politiku vlade Andreja Plenkovića (HDZ). Iz  ovog dokumenta može se  pročitati ona stara anegdota prema kojoj jedni jedu kiseli kupus, a drugi meso, dok u prosjeku sve to izgleda kao sarma.

EK tako piše da je socijalna zaštita starijih osoba u Hrvatskoj relativno neefikasna te upozorava na lošu distribuciju socijalnih prava. Onima kojima najviše treba, ne pomaže se, dok se istovremeno privilegiraju ratni veterani.

Nadalje, u Izvješću stoji da je vlada proširila povlastice branitelja i njihovih obitelji, što je rezultiralo dodatnim dizanjem njihovih ionako visokih primanja. Doslovno citirano, kroz braniteljske mirovine, vlada je podignula mirovinski strop. Mi dodajemo da je, usprkos višem stropu, većina “običnih” umirovljenika ostala u mirovinskom podrumu.

Vladi se zamjera da  premalo čini u povratku branitelja na tržište rada. U pojašnjenjima EK navodi da je vlada krajem 2017. otvorila registar za upis novih branitelja, smanjila dob njihova umirovljenja i povećala prava obitelji na nasljeđivanje braniteljskih mirovina. Zakonom su, piše EK, uvedene nove povlastice za branitelje i njihove udruge. Prosječna braniteljska mirovina je dvostruko veća od općeg prosjeka, nabraja Komisija.

EK branitelje naziva privilegiranom kategorijom

Podsjetimo, u svojem Izvješću iz 2016. godine, Komisija je već jednom upozorila na ovaj problem. Vladi je tada predloženo da i trebala ujednačiti braniteljska primanja s onima ostalih građana. A to se može postići na dva načina: ili će se smanjiti prava veteranima Domovinskog rata, ili će se povećati primanja onih koji to nisu. Tadašnjem premijeru Tihomiru Oreškoviću je predloženo da krene putem kojim je pošla Milanovićeva vlada, a čemu se oštro usprotivio dio branitelja koji je prosvjedovao pod šatorom u Savskoj 66 u Zagrebu.

I tada je EK upozorila sustav socijalne zaštite nije učinkovit, te da upravo braniteljske naknade koje se dodjeljuju bez obzira na imovinski cenzus vide kao najproblematičnije u tom smislu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.