Prati nas

Zdravlje

Što se događa u mozgu nakon smrti?

Najnovije istraživanje pokazalo je da električna aktivnost u mozgu ne prestaje isti trena nakon smrti, već se nastavlja i nekoliko minuta nakon prestanka cirkulacije krvi kroz organizam. Nova saznanja imat će utjecaj na utjecaj na način na koji se tretira zastoj srca i moždani udar.

Objavljeno

|

Kako poboljšati pamćenje?
foto: Pixabay

Neurolozi su proučavali mozgove devet pacijenata neposredno nakon njihove smrti te došli do nevjerojatnih otkrića što se događa s našim mozgovima nakon što umremo. Prema najnovijoj studiji, smrt je označena kao posljednja električna aktivnost u našem mozgu, nazvana ‘širenje depresije’. To je zapravo posljednji nalet aktivnosti koji se javlja u mozgu prije njegovog konačnog gašenja. Nova saznanja sugeriraju da bi možda bilo moguće ponovno pokrenuti mozak čak tri do pet minuta nakon što je srce prestalo kucati i pokazivati bilo kakve znakove života.

Istraživanje je proveo tim neurologa s Medicinskog fakulteta u Berlinu koji su istraživali mozgove pacijenata koji su izrazili želju da ih se ne oživljava u slučaju moždane smrti. U mozgove pacijenata ugradili su elektrode pomoću kojih su doznali da i nakon prestanka rada srca, stanice i neuroni u mozgu još neko vrijeme funkcioniraju. Njihova aktivnost prestaje tek kad nastupi ‘širenje depresije’, odnosno nekoliko minuta nakon što srce prestane pumpati krv i kisik kroz žile tijela.


No najnovija saznanja ne daju konačan odgovor na pitanje kad točno nastupa smrt, kaže doktor Jed Hartings sa Sveučilišta Cincinnati: ‘Kemijske promjene koje vode smrti počinju s depolarizacijom. Nikad nismo imali metodu kojom bi nedvojbeno utvrdili moždanu smrt i nikad ne možemo biti sigurni u kad je točno došlo do potpunog gubitka svijesti.’ Međutim, ovo istraživanje je važno jer daje odgovor na pitanje do kad ima smisla pokušavati oživjeti osobu prije nego nastupe nepovratne ozljede mozga.

Nova saznanja također mogu imati utjecaj na način na koji se tretira zastoj srca i moždani udar i koja se nadopunjuju s nastojanjima da se ponovno uspostavi cirkulacija. Osim toga, nove informacije imat će i implikacije na proces doniranja organa. Naime, dosad je bilo uobičajeno proglasiti smrt između dvije i deset minuta nakon prekida cirkulacije. Najnovije istraživanje sugerira da bi oživljavanje moglo uspjeti čak i pet minuta nakon prestanka cirkulacije.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP