Prati nas

Zdravlje

Što se događa u mozgu nakon smrti?

Najnovije istraživanje pokazalo je da električna aktivnost u mozgu ne prestaje isti trena nakon smrti, već se nastavlja i nekoliko minuta nakon prestanka cirkulacije krvi kroz organizam. Nova saznanja imat će utjecaj na utjecaj na način na koji se tretira zastoj srca i moždani udar.

Objavljeno

|

Kako poboljšati pamćenje?
foto: Pixabay

Neurolozi su proučavali mozgove devet pacijenata neposredno nakon njihove smrti te došli do nevjerojatnih otkrića što se događa s našim mozgovima nakon što umremo. Prema najnovijoj studiji, smrt je označena kao posljednja električna aktivnost u našem mozgu, nazvana ‘širenje depresije’. To je zapravo posljednji nalet aktivnosti koji se javlja u mozgu prije njegovog konačnog gašenja. Nova saznanja sugeriraju da bi možda bilo moguće ponovno pokrenuti mozak čak tri do pet minuta nakon što je srce prestalo kucati i pokazivati bilo kakve znakove života.

Istraživanje je proveo tim neurologa s Medicinskog fakulteta u Berlinu koji su istraživali mozgove pacijenata koji su izrazili želju da ih se ne oživljava u slučaju moždane smrti. U mozgove pacijenata ugradili su elektrode pomoću kojih su doznali da i nakon prestanka rada srca, stanice i neuroni u mozgu još neko vrijeme funkcioniraju. Njihova aktivnost prestaje tek kad nastupi ‘širenje depresije’, odnosno nekoliko minuta nakon što srce prestane pumpati krv i kisik kroz žile tijela.

No najnovija saznanja ne daju konačan odgovor na pitanje kad točno nastupa smrt, kaže doktor Jed Hartings sa Sveučilišta Cincinnati: ‘Kemijske promjene koje vode smrti počinju s depolarizacijom. Nikad nismo imali metodu kojom bi nedvojbeno utvrdili moždanu smrt i nikad ne možemo biti sigurni u kad je točno došlo do potpunog gubitka svijesti.’ Međutim, ovo istraživanje je važno jer daje odgovor na pitanje do kad ima smisla pokušavati oživjeti osobu prije nego nastupe nepovratne ozljede mozga.

Nova saznanja također mogu imati utjecaj na način na koji se tretira zastoj srca i moždani udar i koja se nadopunjuju s nastojanjima da se ponovno uspostavi cirkulacija. Osim toga, nove informacije imat će i implikacije na proces doniranja organa. Naime, dosad je bilo uobičajeno proglasiti smrt između dvije i deset minuta nakon prekida cirkulacije. Najnovije istraživanje sugerira da bi oživljavanje moglo uspjeti čak i pet minuta nakon prestanka cirkulacije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.