Prati nas

Mozaik

Superpapa – Franjo je zvijezda, ali mnogima je mrzak

Već dvije minute nakon njegovog izbora bilo je jasno: ovaj Papa ‘s drugog kraja svijeta’, kako je Bergoglio tada predstavio samoga sebe, drugačiji je od svojih prethodnika.  

Objavljeno

|

Papa Franjo (foto: Edgar Jiménez, Wikimedia)

Njegova je misija rušenje zidova. Nakon pet godina na čelu Katoličke crkve papa Franjo, prvi južnoamerički pontifeks, postao je svojevrsna teološka i politička pop-zvijezda, piše Deutsche Welle.

Molitva je politički čin. Posebno kod zida na granici između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Papa Franjo otvoreno ističe: „Osoba koja pomišlja na to da gradi zidove umjesto mostova nije kršćanin. To nije Evanđelje.”

81-godišnji Argentinac Jorge Bergoglio je već pet godina poglavar Katoličke crkve – kao prvi južnoamerički papa. Već dvije minute nakon njegovog izbora bilo je jasno: ovaj Papa „s drugog kraja svijeta”, kako je Bergoglio tada predstavio samoga sebe, drugačiji je od svojih prethodnika.

1. Oprostio ženama koje su učinile pobačaj

Franjo je istovremeno i političan i pastoralan. On se na zidu između Izraela i Palestine u Betlehemu molio za mir. Prihvatio je izbjeglice u Vatikanu. Podržao je okončanje političkog ledenog doba između Kube i SAD-a. I oprostio ženama koje su prekinule trudnoću.

2. Otvorio je put za crnog papu

Imenovao je nove kardinale iz Južne Amerike, Afrike i Azije te povećao ovlasti nacionalnih i regionalnih biskupskih konferencija.

Od ukupno 49 novih kardinala većina ih je podrijetlom iz zemalja u razvoju koje do sada u Vatikanu nisu uživale veću pozornost. Oni bi se na idućim izborima za papu mogli pobrinuti za to da nakon Franje na čelo Katoličke crkve dođe jedan afrički poglavar.

3. Dao je nadu svećenicima koji žele obitelj

Prvo inozemno putovanje Papu je vodilo u Brazil, na Svjetski dan mladih 2013. u Rio de Janeiru. Sada teku pripreme za još jedan veliki crkveno-politički događaj: za takozvanu Amazonsku biskupsku sinodu koja će se iduće godine održati u Vatikanu. Tamo bi moglo biti odlučeno hoće li ubuduće i oženjeni muškarci moći postati svećenici.

Ublažavanje celibata, koji je na snazi već stoljećima, predstavljalo bi revoluciju u Katoličkoj crkvi. I upravo zato je sve više Papinih protivnika. Oni žele spriječiti „Copacabana”-teologiju u kojoj se mijenjaju dogme i dovodi u pitanje tradicionalno crkveno učenje.

4. Crkva pripada svima

Gabriel Charles Palmer Buckle, nadbiskup iz Accre, to smatra pretjeranim. „Znam da pojedini konzervativci nisu sretni zbog velikodušnog držanja Pape”, kaže nadbiskup u razgovoru za DW. I objašnjava da je Franjo samo zamolio biskupe i svećenike da pokažu milosrđe. „Crkva ne pripada konzervativcima, nego svima”, istaknuo je nadbiskup.

/autorica: Astrid Prange, Deutsche Welle/

#GeneralAudience

A post shared by Pope Francis (@franciscus) on

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.