Prati nas

Vijesti

Status udovice ostaje: Imaju istu adresu i dijete, ali ne i izvanbračnu zajednicu

Osim iste adrese, u dokaznom postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Zadru sutkinja nije uvažila postojanje ostalih dokaza, pa tako ni svjedočenje sina udovice, koji je na sudu ispričao kako su majka i njezin partner kupili neki teren, a onda i audi na majčino ime, ali s oznakom registracije po inicijalima njezina novog partnera.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Zajednička adresa, njezin audi s njegovim inicijalima na registracijskim tablicama, nedavne romantične fotografije s ljetovanja i skijanja na Facebooku, te zajednička kći. Ništa od toga nije bilo dovoljno da zadarsko tužiteljstvo dokaže kako supruga poginulog branitelja već 18 godina živi u izvanbračnoj vezi s novim muškarcem, a prima mirovinu pokojnog supruga, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je njihov dugogodišnji zajednički život potvrdio i sin kojeg je dobila u braku s pokojnim suprugom, Općinski sud u Zadru je ovih dana u nepravomoćnoj presudi riješio da udovica i, također branitelj, ne žive u izvanbračnoj zajednici, iako je on i dalje prijavljen na njezinoj adresi. Sutkinja je, naime, poklonila vjeru trojici svjedoka koji su negirali izvanbračnu zajednicu, kao i iskazu tuženog para.

Osim iste adrese, u dokaznom postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Zadru sutkinja nije uvažila postojanje ostalih dokaza, pa tako ni svjedočenje sina udovice, koji je na sudu ispričao kako su majka i njezin partner kupili neki teren, a onda i audi na majčino ime, ali s oznakom registracije po inicijalima njezina novog partnera.

„Kad smo se uselili u stan koji smo dobili 1994. godine na račun očeve smrti, on se istog dana uselio s nama. On i majka su zajedno uređivali stan, a alimentacija za sestru nije se nikada donosila jer su cijelo vrijeme živjeli zajedno”, kazao je sin za kojeg sutkinja smatra da ima poremećeni odnos s majkom.

Tužbu protiv udovice i njezina partnera podnijelo je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru radi utvrđenja izvanbračne zajednice koja, kako su naveli u tužbi, između njih traje od 1995. godine.

Iako je Općinski sud u Zadru 2015. utvrdio kako između njih postoji izvanbračna zajednica koja traje od 17. listopada 1999., Županijski sud u Zadru je 2016. ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, napisala je Slobodna Dalmacija.

Udovice branitelja više ne moraju strepiti

Prema propisima koji su važili do prosinca 2012., udovice koje su sklopile novu bračnu zajednicu gubile su sva prava iz Zakona o braniteljima. Međutim, onda su donesene izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima je resorni ministar Predrag Matić osigurao udovicama da ne ostaju bez prava ako se udaju. Ta je odredba prenesena i u novi zakon kojega je izradilo ministarstvo Tome Medveda.

Time je želio, objasnio je Matić, omogućiti da udovice koje imaju novu vezu to više ne moraju skrivati niti strepiti da će ih netko prijaviti.

Članak 178.

(1) Bračni ili izvanbračni drug smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, umrloga hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata ili umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stupanjem u brak ili izvanbračnu zajednicu ne gubi prava iz ovoga Zakona koja su ostvarena priznavanjem statusa člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, umrloga hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata ili umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. (Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji)

Gube li takozvane obične udovice i udovci obiteljsku mirovinu po udaji ili ženidbi?

Sklapanjem braka, odnosno izvanbračne zajednice, životnog partnerstva ili neformalnog životnog partnerstva pravo na obiteljsku mirovinu gube: udovica, udovac, izvanbračni drug, životni partner, neformalni životni partner mlađi od 50 godina, osim ako to pravo imaju zbog potpunog gubitka radne sposobnosti.  (HZMO)

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.