Prati nas

Mozaik

W. Bernstein: Tito je u Drvaru imao impresivnu figuru, kasnije se udebljao

Sjećam se da je bio u velikoj pećini, odnosno pećini koja je štitila kuću. Sjećam se i da je imao velikog psa. Dočekao me je iza velikog stola i prvi put sam ga vidio nakratko. Vjerovao sam u sve što sam vidio u partizanima, ponijelo me je i htio sam biti dio svega toga.

Objavljeno

|

Tito u Drvaru 1944. godine (screenshot: History Channel)

Walter Bernstein (96) prvi je saveznički novinar koji je samoinicijativno doputovao u Jugoslaviju i 1944. godine u Drvaru intervjuirao Josipa Broza Tita za američki vojni tjednik “Yenk”. Prije njega s Titom je intervju napravio jedino Associated Press, i to pisanim putem preko partizanskog posrednika u Bariju. Intervju je svejedno cenzurirala saveznička vojna komanda, ali je posredstvom samog američkog predsjednika Roosevelta na kraju objavljen u “New York Timesu”, piše tjednik Novosti.

„Bio sam previše glup da bih bio uplašen. Najprije sam doputovao na Vis i tamo ostao deset dana. Sjećam se da sam pojeo jako puno hobotnica. Znam da su formirali veliku grupu mladih partizana iz svih dijelova Jugoslavije koji su trebali otputovati u Drvar. Avionom smo noću prebačeni negdje u okolicu Splita, nakon čega smo hodali sve do Drvara. U to vrijeme njemačke snage držale su gradove, dok su partizani držali sela. Imali smo manjih problema hodajući do Drvara, ali smo na kraju tamo stigli

Sjećam se da je bio u velikoj pećini, odnosno pećini koja je štitila kuću. Sjećam se i da je imao velikog psa. Dočekao me je iza velikog stola i prvi put sam ga vidio nakratko. Vjerovao sam u sve što sam vidio u partizanima, ponijelo me je i htio sam biti dio svega toga. Iz današnje pozicije, mislim da sam bio jako mlad i da su moja pitanja bila naivna. Bio je izrazito impresivan, njegova cijela figura. Nije bio debeo, kao što je to postao kasnije. Znao sam da je prije rata ilegalno putovao tako što je glumio lik bogatog biznismena. Imao sam osjećaj da je bio za sve to sposoban i sve što je radio za mene je bilo strahovito važno“, izjavio je za Novosti.

Josip Broz (foto: Glas Javnosti)

U intervjuu koji je u ‘Yanku’ objavljen 16. lipnja 1944. Bernstein će, između ostalog, napisati: “Titov kozmopolitizam postaje još očigledniji što ste duže s njim. On nije jednostavni seljački vođa, već čovjek svijeta. Zapravo je Tito vrhunski sofisticiran čovjek u najboljem smislu te riječi. Postoje momenti kada ostavlja utisak dobrog glumca – uniformu nosi s talentom.” Razgovor je vođen na engleskom jeziku, a prevodila ga je izvjesna Olga.

Američki vojni magazin Yank, 1944.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.