Prati nas

Mozaik

Čangrizava mladost: ‘Babe’ u tramvaju su im krive za sve

Navodno je riječ o ženama u godina kojima je životni zadatak zagorčavati život mladima u javnom prijevozu. Zbog toga se često čuju i prijedlozi kako bi im trebalo oduzeti besplatne vozne karte ili ih barem ograničiti na vrijeme u kojem ne bi nikome smetale, recimo od 3 sata iza ponoći do 5 sati ujutro.

Objavljeno

|

Ustati starijima u tramvaju? Bon ton?
foto: BigStock

Znate li one bradate viceve o takozvanim babama u tramvaju? Baba(!) u tramvaju dolazi do dva mladića koji sjede i kaže „Dečko mogao bi ustati da baka sjedne, bole me noge.“ Mladić joj odgovori: „Baba jesi ti ustajala starijima kad si bila mojih godina?“ „Naravno“, potvrdi baba. „Eto, zato te danas bole noge“, pobjedonosno će uskliknuti mudri mladac.

Navodno je riječ o ženama u godina kojima je životni zadatak zagorčavati život mladima u javnom prijevozu. Zbog toga se često čuju i prijedlozi kako bi im trebalo oduzeti besplatne vozne karte ili ih barem ograničiti na vrijeme u kojem ne bi nikome smetale, recimo od 3 sata iza ponoći do 5 sati ujutro.

Vjerojatno ste se i sami u mlađim godinama na isti način izrugivali sa starijim gospođama, a danas već pomalo očekujete da vam mlađi ustupe mjesto. Ne brinite, riječ je o generacijskoj razmirici koja traje otkako je javnog prijevoza. No zanimljivo je vidjeti što mladi danas zamjeraju budućim verzijama sebe. Izdvojili smo najzanimljivija zapažanja s hrvatskih foruma.

Baba je trošila kisik poštenoj inteligenciji

Svako jutro autobusi i tramvaji su puni baba koje se bespotrebno voze. Te babe idu na nekakav plac da bi kupile dvije mrkve, umjesto da to kupe u nekom obližnjem dućanu. Time stvaraju gužvu u prometalu i nepotrebno zauzimaju mjesto radnom narodu, studentariji i poštenoj inteligenciji. Te babe ne pokazuju ni malo razumijevanja za radne ljude, niti minimum solidarnosti. Izgleda da je to isključivo hrvatski fenomen jer u ostalim svjetskim gradovima nema takve zastupljenosti baba u javnim prometalima.

Babi su radile žlijezde

„Ja sam prva stigla, gospa draga“, drečala je kumica sa stražnje strane tramvaja, unoseći se kumici s prednje strane tramvaja u lice, zajapurena, krvavih očiju. Na jutarnjem suncu blistale su kapi sline pri prijelazu sa njenih vlažnih usana na mekano lice. Osjetio se vonj znoja, onaj specifičan vonj kad ih naljutite, pa sve žlijezde na tijelu počinju lučiti tekućine i mirise koji prazne tramvaj.

Zašto muškarci šire noge?

foto: Nevermindtheend / Flickr

Baba je trebala biti u prnjama, a ne ušminkana

Sjećam se jednog jutra, bilo je to jedno prije mjesec dana kad sam išla u traumatološku bolnicu. Ugledam slobodno mjesto i sjednem, a  kad ono odjednom iza mene stvori se babac u štiklama, nalickana od glave do pete. Napadne ona mene da kaj ja sjedim. Objasnim joj zbog čega sam primorana sjediti. Onda je počela: “Joj kak’ si ti neodgojena. Di su ti godine? Kako možeš tvrditi da te boli gležanj?“ Kad sam joj rekla da kako ima uopće snage da potrči za tramvajom i to još u štiklurinama (jer sam ju vidjela), onda je samo zašutjela. Ma marš! Izludjela me!

Baba je izazivala kaos u prometu

U tramvaju one rade najmanju štetu. Eventualno će te trknuti u prolazu ili, ako sjediš, tiskat će te s trbuhom. Ili će skupina baba na stanici blokirati izlaz jer jedva čekaju da uđu i pri tome pilje u tebe, a ne pada im na pamet da ti naprave prolaz.

Izvan tramvaja ili busa one su puno opasnije. Kada hodaju ulicom one se kreću na takav način da izazovu maksimalan zastoj i kaos. Meni je to fascinantno. Jedno vrijeme sam mislio da to rade namjerno jer valjda na takav način izražavaju nekakvu frustraciju ili tako nešto. Jednom sam vidio kako baba prisiljava tramvaj i kamion na kočenje jer ona eto koristi svoje pravo prelaska po zebri. Pod baba ne mislim na ženski rod nego na one stare spodobe koje se kreću na način kao da žele napraviti suicid. I da pri tom još nekom stvore šokove.

Tko ima pravo na besplatan pokaz?

foto: Pixabay

 

Trebala se dignuti baba, a ne mladi nogometaši

Svibanj. Trudna sam s trbuhom do zuba, vani vruće za popizdit. Ulazim u sedmicu, jer idem na kontrolu. Pun tramvaj baba koje me ne doživljavaju ni 5 posto. Inače u tramvaju ne sjedim nikad, ali onda mi je bilo fakat koma. I tko mi prepusti sjedalo? Dečki od nekih 18 godina, kaj su išli na tekmu. Toliko o babama i njihovoj „kulturi“.

Baba nije imala dovoljnu visinu za svoju težinu

Menopauza im je odavno završila, žile ovapnile, a one se za mjesto grabe k’o žedan vode. Ali ako njih bole noge, kako mogu trčati? Taj fenomen je meni neobjašnjiv! Još je gore to što su preniske za svoju težinu, pa pod takvom velikom masom melju sve ispred sebe. Ne smijete im reći da malo pripaze, jer vi ste: bezobrazni, umišljeni ili narkomani. Što svi umirovljenici rade u 7 ujutro u tramvaju kad svi idu na posao? Neki kolektivni dogovor?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.