kolike su penzije u Bosni?
foto: Pixabay

Čavalić: BiH se mora ugledati na Hrvatsku, u mirovinu sa 67

Autor: • 02. 04. 2018. • Vijesti356 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Zagovornik ekonomskog liberalizma u Bosni i Hercegovini, ekonomski analitičar Admir Čavalić  za Al Jazeeru je usporedio hrvatskih mirovinski sustav s onim u BiH.

Uz pohvale na račun mirovinske reforme, ali i stanja u mirovinskom sustavu Hrvatske, Čavalić ukazuje kako slične reforme u Bosni i Hercegovini „više nisu stvar političke volje, nego nužde“. Podsjeća i da su dosadašnje reforme, barem u Federaciji BiH, uglavnom bile „kozmetičke prirode“. „Samo su se modernizirala zakonska rješenja u svrhu kratkoročne održivosti“, napominje.Za podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu kaže da mu je osnovna prednost unaprjeđenje stabilnosti mirovinskog fonda, ali i potreba prilagođavanja demografskim trendovima. A nedostaci su brojni, nastavlja, izdvajajući teže pronalaženje posla u 60-ima i činjenicu da takve reforme najviše pogađaju fizičke radnike.

Po njemu, sustav je mogao funkcionirati u vrijeme kada je na jednog umirovljenika dolazilo više radnika. Danas se broj umirovljenika i radnika gotovo izjednačio na cijelom Balkanu, što smatra dugoročno neodrživim.

„Građani trebaju ranije razmišljati o tome koje su to druge investicione prilike koje treba da im donose prihod u starosti. U tom slučaju, zadatak države bi bio da prebacuje građane na dobrovoljne penzione sisteme i da im omogućava da slobodno i uz što manje obaveza investiraju višak svog dohotka dok rade“, predlaže Čavalić za Al jazeeru.

Podsjetimo, hrvatska mirovinska reforma koja bi službeno trebala biti predstavljena na jesen, izazvala je žestok otpor umirovljeničkih udruga i oporbenih stranaka. Model je unaprijed nazvan – s posla na groblje.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.