Prati nas

Mozaik

Da se nas pita: Što bismo željeli reći djeci o odgoju unučadi

Mladi roditelji danas ne trpe uplitanje starijih u odgoj unučadi. Kažu, vremena su se promijenila i bake i djedovi više nisu kompetentni na tom polju. No možda nam iskustvo pomaže u sagledavanju šire slike koju će naša djeca vidjeti tek kada budu imali unuke.

Objavljeno

|

Briga o starima diljem svijeta
foto: Pixabay

Roditeljstvo je danas disciplina s bezbroj metoda i novi roditelji kao da već unaprijed znaju kakvo dijete žele dizajnirati, s čim će se baviti i koje će mu vrijednosti biti važne. No to su želje. S druge strane tu je naše iskustvo, jer mi smo svoju djecu odgojili i ispali su sasma dobri ljudi.

No mladi roditelji danas ne trpe „uplitanje“ starijih u odgoj. Kažu, vremena su se promijenila i bake i djedovi više nisu kompetentni na tom polju. No možda nam iskustvo pomaže u sagledavanju šire slike koju će naša djeca vidjeti tek kada budu imali unuke. Ovo su dogovori baka i djedova na pitanje: „Kada biste smjeli dati samo jedan savjet o odgoju vaših unuka, koji bi to savjet bio?“ Slažete li se s njima?

1.

Uzmite im te mobitele i tablete i potjerajte ih van na zrak!

2.

Budite im roditelji, a ne prijatelji.

3.

Nitko mi nije pomogao odgojiti tebe. Preuzmite odgovornost, djecu vam neće odgojiti ni škole, ni društvo.

4.

Ne podmićujte ih da bi učinili ono što trebaju učiniti.

5.

Usporite. Ne moraju biti okupirani s obvezama od jutra do mraka.

6.

Prestanite vikati.

7.

Odrastite! Djeca trebaju roditelje.

8.

Nemojte koristiti djecu da povrijedite druge ljude.

9.

Što god mislili o svekrvi, svekru, puncu ili punici, nemojte ih ogovarati pred djecom.

10.

Mi smo bake i djedovi, moramo provoditi vrijeme s unučadi.

11.

Uživajte u djeci, brzo će odrasti.

12.

Ništa nije važnije od vaše djece.

13.

Ne dopustite da vam životna razočaranja pokvare odnos s djecom. Bez obzira koliko ste u stresu, djeca vas trebaju. Budite tu za njih.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.