Prati nas

Vijesti

Dalić: Agrokor ne ugrožava mirovine

Njihova ulaganja se odvijaju sukladno zakonu, nekada se na njima zaradi, nekad se ne pokažu dobrima, ali to nije veliko političko pitanje, kaže Dalić o mirovinskim fondovima koji drže Agrokorove dionice.

Objavljeno

|

Hoće li padati mirovine?
Martina Dalić (foto: vlada.hr)

Potpredsjednica vlade Martina Dalić i vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško odgovarali su na pitanja zastupnika o učinjenome i stanju u posrnulom koncernu pred kojim je sklapanje nagodbe s vjerovnicima. Naime, dok su se dva mirovinska fonda povukla iz Agrokorova Leda, AZ Fond i Raiffeisen su zadržali svoje udjele koji bi nakon nagodbe mogli u potpunosti izgubiti vrijednost.

Na pitanje SDP-ova zastupnika Saše Đujića o statusu mirovinskih fondova i je li dio mirovine ugrožen zbog Agrokora odgovorila je da “slučaj Agrokor ima osobine predstečajnoga, odnosno stečajnog postupka tako da ovaj postupak znači naplatu kreditora i njihovih tražbina koje iznose 57 milijarda kuna, a dioničari i vlasnici će se naplatiti u onoj mjeri nakon što se naplate kreditori”. Ako nakon naplate tražbina ostane vrijednosti, ona će pripasti dioničarima, istaknula je.Na inzistiranje Mostova zastupnika Nikole Grmoje objasnila je da zbog Agrokora nije moguća nikakva ugroza mirovina. Mirovinski fondovi su imali dionice pojedinih Agrokorovih društava, ali odluke o ulaganju donose njihove uprave, a ne Vlada, dodala je.

“U odnosu na mirovinske fondove i inzistiranjem na gubljenje novca u Agrokoru prekriva se činjenica i pitanje koliko su hrvatski fondovi izgubili na nekim stranim dionicama, poput Teve. Njihova ulaganja se odvijaju sukladno zakonu, nekada se na njima zaradi, nekad se ne pokažu dobrima, ali to nije veliko političko pitanje”, rekla je Dalić na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo.

.

Vijesti

Pakrac stimulira udomljavanje pasa dotacijom od 1.000 kuna

Grad Pakrac sa svakim udomiteljem sklapa ugovor, udomitelj mora poštovati Zakon o dobrobiti životinja, a službenici Grada uvijek imaju pravo nadzora.

Objavljeno

|

Autor

Od početka ožujka do polovine svibnja iz Skloništa za životinje na Bučju udomljeno je 9 pasa temeljom gradske odluke o naknadi za udomljavanje pasa kojom svaki udomitelj psa iz tog skloništa dobiva jednokratnu naknada u iznosu od tisuću kuna, piše Pakrac.hr.

Pored toga, četiri predmeta su u postupku, rekao je Darko Miletić, zaposlenik gradske uprave koji radi na provođenju programa. Da mjera daje rezultate ukazuje podatak da je u ta nepuna tri mjeseca već sada udomljavanje višestruko uvećano. Naime, prema iskustvima iz prethodnih godina u Hrvatskoj je godišnje iz skloništa na Bučju udomljeno je tek nekoliko pasa, a svi ostali u Njemačkoj.Kroz tih 13 postupaka novi dom je na području Pakraca pronašlo ili će ga uskoro dobiti sedmero pasa, dok su ostali udomljeni u Lipiku, Okučanima i Kaptolu. Miletić, koji je inače i pokretač ove mjere, ne misli da je povećan interes za udomljavanje pasa iz skloništa na Bučju isključivo odraz te materijalne stimulacije od tisuću kuna već da je ono prvenstveno posljedica veće posvećenosti tom problemu u medijima.

Grad Pakrac sa svakim udomiteljem sklapa ugovor, udomitelj mora poštovati Zakon o dobrobiti životinja, a službenici Grada uvijek imaju pravo nadzora. U skloništu na Bučju je trenutno u ponudi 49 pasa, a nekoliko ih je još u karanteni.

Nastavi čitati