Prati nas

Vijesti

Desa Baković (101) je prodala stan kako bi stipendirala siromašnu djecu

Desa i Jerko u braku su proveli više od 60 godina. Otkad je Jerko umro u 96. godini života, posljednjih osam godina udovica živi sama. Kad samo pomislim što je u Jasenovcu prošao. Četrdeset i šest kila je imao kad je pušten

Objavljeno

|

Desa Baković (screenshot: Nova TV)

Kuća ljudskih prava u Zagrebu bila je pravo mjesto za proslavu 101. rođendana Dese Baković. Tamo je naime predstavljen Fond „Desa i Jerko Baković“, osmišljen u Zakladi Solidarna. Jer, davno je gospođa Baković odlučila prodati stan, a prihod prodaje usmjeriti prema školovanju siromašne djece. Bila je to i želja njenog pokojnog supruga Jerka, preživjelog logoraša iz Jasenovca. Desa i Jerko u braku su proveli više od 60 godina. Otkad je Jerko umro u 96. godini života, posljednjih osam godina udovica živi sama.

Ovakav praznik filantropije rijedak je u Hrvatskoj, i kako doznajemo omogućio je 31 stipendiju učenika starih od 10 do 18 godina, i to iz nerazvijenih sredina Like, Gorskog Kotara, Korduna… Među njima je i djevojčica romske nacionalnosti koja želi postati policajka. Kako se u školi za romsku djecu nije učio engleski jezik, Fond će joj osigurati taj dio školovanja da bi mogla upisati željenu srednju školu.

“To su djeca željna znanja, kreativnosti i mogućnosti nastavka školovanja u većim sredinama, koja su izložena siromaštvu i izolaciji, izazovima življenja s kroničnim bolestima i invaliditetom, položaju srpske i romske nacionalne manjine, iskustvima obiteljskog nasilja kao i djeca zatvorenika te djeca koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb”, kazala je ravnateljica Soldirane Marina Škrabalo. Zaklada će se pobrinuti da se vrijednost fonda uveća te da se ne iscrpi jednokratnim stipendijama. To pak znači da ga i drugi donatori mogu „pojačati“.

Tko je bio Jerko Baković?

Godine 1941., nakon što su od ustaškog terora stradale obje mu sestre, komunist i ilegalac Jerko Baković završio je u Jasenovcu. „Kad samo pomislim što je u Jasenovcu prošao. Četrdeset i šest kila je imao kad je pušten. Devet su ga mjeseci držali tamo”, kazala je za Jutarnji list Desa. Sestre Rajka i Zdenka Baković poznate su partizanske heroine čije su biste postavljene kraj Kina Europe u Prolazu sestara Baković. Ime im je s tog starinskog pasaža bilo skinuto 1990. godine i tek je nedavno vraćeno.

„Kad napravim neki potez koji mi se čini koristan, ljudski pošten, lebdim od sreće“, novinarima je rekla Desa Baković.

(6. lipnja 2019.) Zaklada Solidarna izvijestila je da je Desa Baković preminula 28. svibnja 2019.godine. “Danas se uz pomoć fonda stipendira 29 stipendista i stipendistica koji su, uz njihove obitelji i širu javnost, iznimno zahvalni na velikodušnoj pomoći obitelji Baković. Sa sigurnošću možemo reći da nas je gospođa Desa Baković svojom dobrotom i nesebičnošću zauvijek zadužila. Njoj u čast, Zaklada Solidarna nastavit će pomagati potrebitoj djeci u ostvarenju njihovih snova”, objavila je Solidarna.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.