Prati nas

Vijesti

Do smrti: Staru i bolesnu majku 12 mjeseci ostavila da sjedi u stolici

Žena koje je svoju staru i bolesnu majko ostavila da sjedi u stolici čak godinu dana, osuđena je na zatvorsku kaznu. Podsjećamo, u Hrvatskoj je početkom 2018. godine stupio na snagu zakon po kojem se uskraćivanje hrane, vode, lijekova i pomoći ostarjelim roditreljima, tretira kao kazneno djelo.

Objavljeno

|

Kako biti sretan?
foto: Pixabay

Žena koja je svoju staru majku ostavila da sjedi 12 mjeseci u stolici prije nego je nesretna starica umrla, osuđena je na zatvorsku kaznu, piše Guardian. Linda Farr (68) je na sudu u Staffordu osuđena na kaznu od 20 mjeseci zatvora nakon što je priznala da je kriva za ubojstvo iz nehaja svoje majke Doreen Shufflebotham. 86-godišnja žena umrla je 6. rujna 2016. nakon što joj se zdravstveno stanje jako pogoršalo. Imala je prijelom potkoljenice koji se inficirao, dobila je plućnu emboliju, sepsu, trombozu i akutni bakterijski meningitis.

Medicinski stručnjaci procijenili su da se Doreen nije maknula iz stolice između osam i dvanaest mjeseci. Tri dana nakon smrti nesretne žene, njezina kći je uhićena. “Razina zapostavljanja i nemara u ovom slučaju vrlo je uznemirujuća. Doreenine ozljede bile su vrlo ozbiljne i sigurno je trpjela užasne bolove posljednjih nekoliko mjeseci života”, rekao je sudac Dan Ison. Dodao je i kako je otkrivanje detalja čitavog slučaja bilo vrlo traumatično za istražitelje te je pohvalio posao koji su obavili. “Nadam se da će ovaj slučaj podići svjesnost ljudi o važnosti pravilne njege i skrbi teških bolesnika, pogotovo ako se radi o starijim osobama.”

Podsjećamo, 1. siječnja 2018. godine u Hrvatskoj je na snagu je stupio zakon koji uskraćivanje hrane, pića i lijekova te nepomaganje nepokretnoj starijoj osobi da se podigne ili okrene na drugu stranu, tretira kao oblik obiteljskog nasilja.

Početkom godine smo javili i da je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podignulo optužnicu protiv 45-godišnjakinje zbog prouzročenja smrti iz nehaja i ostavljanja bliske osobe u teškom položaju, u ovom slučaju 88-godišnje majke s kojom je živjela u obiteljskoj kući u Koprivnici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.