Prati nas

Vijesti

Građani protiv mirovinske reforme, partizanima bi ostavili mirovine

Hrvati ne žele raditi do 67. godine i ne vjeruju da će Plenkovićeva vlada provesti mirovinsku reformu. Ako ju i provede, standard će biti još gori. Branitelji mogu biti spokojni po pitanju ukidanja povlaštenih mirovina. Njima bi je ostavilo 64 posto, smanjilo njih 21 posto, a ukinulo tek 9 posto građana.

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Hrvati ne žele raditi do 67. godine i ne vjeruju da će Plenkovićeva vlada provesti mirovinsku reformu. Ako ju i provede, standard će biti još gori. Rezultati su Ipsosovog sitraživanja koje je naručila Nova TV.

Vlada neće provesti mirovinsku reformu

Većina građana misli da Vlada neće provesti mirovinsku reformu – to smatra 75 posto ispitanika. Da će se ona provesti, misli to 20 posto građana, a njih 5 posto ne zna.

Reforma neće poboljšati životni standard

I ako se reforma provede, za većinu građana to ne znači i poboljšanje životnog standarda. Takvih pesimista je 63 posto, optimista 30 posto dok njih 7 posto ne zna.

Rad do 67. godine – Hvala, ne bih!

Za većinu građana ideja da se radi do 67. godine je neprihvatljiva. Tako podizanje godina za odlazak u mirovinu smatra previsokim 88 posto ispitanika, njih 7 posto smatra da je točno kakva treba biti, dok je za 2 posto građana dob od 67 godina za odlazak u mirovinu – preniska. Ne zna njih 3 posto.

Većina Hrvata misli da će i prije 67. godine u mirovinu

Većina građana, njih 65 posto, misli da će u mirovinu i prije 67. godine života, a da će do te životne dobi moći raditi, misli pak 25 posto ispitanika. Ne zna njih 10 posto. Kažnjavanje ranijeg odlaska u mirovinu građani – ne podržava 71 posto ispitanika. Podržava ga njih 25 posto, dok ne zna 4 posto.

Kome bi Hrvati zadržali, a kome ukinuli povlaštene mirovine

Ako se pita građane, branitelji mogu biti spokojni po pitanju ukidanja povlaštenih mirovina. Njima bi je ostavilo 64 posto, smanjilo njih 21 posto, a ukinulo tek 9 posto građana. Pripadnici HVO-a nemaju takvu potporu kod građana. Njima bi mirovinu ostavilo 51 posto, smanjilo njih 25, a ukinulo 16 posto ispitanika.

>> Broj partizanskih i ustaških mirovina pao za 626, braniteljskih porastao za 766

Borci 2. svjetskog rata su, čini se, podijelili građane, no i dalje je najveći dio onih koji im mirovine ne bi dirali. Njih je 46 posto, ali bi ih zato njih 19 posto smanjilo, a 27 posto ukinulo.

Hrvati bi više izdvajali u 2. mirovinski stup

Većina građana ili njih 52 posto složilo bi se da se povećaju izdvajanja u 2. mirovinski stup. Na to ne bi bilo spremno njih 39 posto, a ne zna njih 9 posto.

Kako će živjeti u mirovini – građani podijeljeni

Kada ih se pita kao gledaju na život u mirovini, Hrvatska je podijeljena. Tako je njih 49 posto pesimistično, njih 45 posto optimistično dok ne zna njih 6 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.