Prati nas

Vijesti

Borba za konzervativno društvo je borba protiv izmjene Vatikanskih ugovora

Koliko točno javnog novca dobiva ova najveća nevladina organizacija u državi nitko ne zna, jer konsolidiranih podataka o tome nema. Uz to, Crkva je izuzeta od financijskog izvješćivanja o tome kako troši javni novac, što u slučaju drugih neprofitnih organizacija jednostavno nije moguće.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zašto vjerujemo u boga
foto: BigStock

Šef HSS-a Krešo Beljak gostujući u programu javne televizije potvrdio je da njegova stranka razmišlja o pokretanju referenduma čiji bi konačni cilj bila izmjena Vatikanskih ugovora. „Mislim da bi bilo korektno da se o financijama koje pune porezni obveznici, o tome njih pita na referendumu“, kazao je Beljak pa se tako pridružio ranijim najavama SDP-a i Glasa.

S Vatikanom su, podsjećamo, sklopljena četiri ugovora. Tri su potpisana 18. prosinca 1996. godine, a zadnji ugovor potpisan je 9. listopada 1998. godine. Sva četiri ugovora u ime države potpisao je Jure Radić.


No koliko točno javnog novca dobiva ova najveća nevladina organizacija u državi nitko ne zna, jer konsolidiranih podataka o tome nema. Uz to, Crkva je izuzeta od financijskog izvješćivanja o tome kako troši javni novac, što u slučaju drugih neprofitnih organizacija jednostavno nije moguće.

Milijarda kuna godišnje

Prema analizi Borisa Kneževića objavljenoj 2012. godine na portalu H-Alter stoji tvrdnja da Katolička crkva od Republike Hrvatske na godišnjoj razini dobije oko milijardu kuna. Istraživanje koje su provele Ana Benačić i Jelena Miloš, a čiji su rezultati 2014. objavljeni na portalu Lupiga.com, pokazuje da je Crkva od 1996. do 2014. godine primila najmanje 8,67 milijardi kuna iz državnog proračuna.

Prema četiri ugovora koja je hrvatska potpisala sa Svetom stolicom, novac se troši na vjeroučitelje i udžbenike vjeronauka, na potpore za katoličke škole i sveučilišta, kako postojeća, tako i buduća; novčane potpore za crkvene institute za obrazovanje vjeroučitelja i drugih pastoralnih djelatnika; novčane potpore za obnovu i čuvanje spomenika vjerske kulturne baštine i umjetničkih djela u posjedu Crkve. Kako piše Faktograf, država se obvezala da će osnovati i Vojni ordinarijat i snositi sve njegove troškove. Djelovanje Vojnog ordinarijata financira se iz budžeta MUP-a i MORH-a. Na koncu, tu je i sporazum o pravnim pitanjima kojim je ugovoreno da će RH novčano pomagati ustanove Katoličke crkve koje su u službi općeg dobra.

Koliko se prima u milodarima?

Uz sve to, Crkva se financira i gospodarskom djelatnošću, ali i milodarima te naknadom za pružene usluge, no o kojim se iznosima radi, nije poznato. Mediji su danas izvijestili da, primjerice, u crkvi sv. Luke evanđelista u Otoku pokraj Sinja tamošnji župnik Miroslav Ančić traži da mu ovogodišnji krizmanici kao i njihovi kumovi predaju po 100 kuna. Medijima je naknadno objasnio da će novac preusmjeriti gladnima u Afriku.

U jučerašnjem je nastupu Beljak dodao i da se ljudi iz Crkve ne bi trebali upletati u politiku, ali, kako kaže, tome se nitko u Hrvatskoj nije suprotstavio. Dokazuje to i objava splitskog svećenika don Josipa Mužića, koji je na svom Facebook profilu izrazio veliko razočaranje ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Štoviše, on traži javno pokajanje, ali ne od kriminalaca, lihvara, pedofila unutar Crkve, obiteljskih nasilnika ili ratnih zločinaca.

“Oni koji su nominalno kršćani a glasali su za ratifikaciju Konvencije po savjesti neka računaju da ne smiju pristupati pričesti dok se ne pokaju i javno ne opozovu svoj sramotni čin. Svećenici su takvima dužni po savjesti uskratiti pričest”, napisao je na Facebooku.

Danas su to saborski zastupnici i političari koji su dignuli ruku za zaštitu žena od obiteljskih nasilnika. Hoće li sutra na njihovom mjestu biti vjernici koji budu postupali po savjesti prilikom izlaska na referendum o Vatikanskim ugovorima?

.

Vijesti

Pernar se oprašta od saborske fotelje; optužuje vas da ste odabrali ‘Soroševu agendu’

Osebujni političar najavljuje da će se kandidirati na idućim izborima, a za aktualni poraz okrivljuje birače koji nisu znali prepoznati njegove kvalitete.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ivan Pernar, nekadašnji lider Živog zida, a potom šef stranke kojoj je nadjenuo svoje ime, oprašta se od Sabora. Ovom žestokom protivniku cijepljenja, poborniku teorija urota i širitelju lažnih vijesti o migrantima nije pomoglo ni pomirenje s Ivanom Viliborom Sinčićem s kojim je gradio stranku koja se na kraju raspala na podijeli plijena nakon europskih izbora.

“Vrlo je vjerojatno da ćete moći glasati za mene i na idućim izborima. Doduše, do tad će proći još puno vremena. Ono što je bitno je da sam dao sve od sebe. Narod je odabrao one koji služe novom svjetskom poretku, podržavaju Soroševu agendu, narod je odabrao one koji služe globalnoj eliti vjerujući da će ta elite ispunit njegove želje. Dragi narode, ono što si birao to ćeš i dobiti”, kaže Pernar u objavi na Facebooku.


Podsjetimo, nakon debakla Živog zida na lokalnim izborima za loše rezultate u Lici optužili su stare i nemoćne. “Promatrajući izbore, obilazili smo velik broj privatnih kuća i domova za starije i nemoćne. Birači, velik dio njih, nije u stanju čitati, pa traže od članova biračkog odbora da im pročitaju imena sa izbornih lista.  Neki su slijepi, neki polusvjesni, većina jedva pokretni, nemoćni… Za njih osim HDZ-a i Dade nitko i ne postoji”, optužili su tada birače.

Što se Pernara tiče, u travnju je cijelim nizom objava, iz kojih vrišti nedostatak empatije, promovirao tezu da nakon infekcije koronavirusom umiru stariji i bolesnici s kroničnim bolestima, koji bi ionako umrli.

“Je li normalno da država bude paralizirana da bi neki djed živio dulje?” šokantna je izjava kojom se usprotivio protuepidemijskim mjerama koje je proglasio Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP