Prati nas

Show

Kraj američke ljubavne priče: Umrla je Barbara Bush

Upoznali su se na božićnom plesu, ona je imala 17, a on 18 , bio je vojnik na putu da postane pilot. Američki mediji opisuju je kao snažnu ženu na čelu moćne američke dinastije, posvećenu obitelji, mudru i duhovitu, koja nije držala do glamura i površnosti.

Objavljeno

|

umrla barabara bush
Dva američka predsjednika i Barabara Bush 1955. u New Yorku

Bivša prva dama Sjedinjenih Država Barbara Bush umrla je u dobi od 92 godine, izvijestila je njezina obitelj. Prije nekoliko dana objavili smo kako je Bush odlučila odbiti liječenje. Kraj je mirno dočekala u svom domu.

Riječ je o iznimnoj ženi koju će povijest pamtiti kao suprugu, ali i majku američkih predsjednika. U braku s Georgom H. W. Bushom bila je 73 godine, a 93-godišnji bivši predsjednik koji je zbog bolesti teško pokretan proveo je sa suprugom posljednji dan njezina života držeći je za ruku u njihovu domu u Houstonu.

To je istinska ljubavna priča, javljaju američki mediji ujedinjeni u tuzi za bivšom prvom damom. „Dala si mi radost koju su spoznali rijetki muškarci“, napisao joj je suprug George u pismu koje je objavljeno 1999. godine. „Popeo sam se na najvišu planinu na svijetu, ali to se ne može mjeriti s tim što sam njen suprug“, kazao jednom prilikom američki predsjednik. Upoznali su se na božićnom plesu, ona je imala 17, a on 18, bio je vojnik na putu da postane pilot.

„Obično se ne sjećam što su ljudi odjenuli, ali tu sam epizodu zapamtio. Orkestar je svirao Glenna Millera i ja sam upitao prijatelja zna li tko je ta djevojka u svečanoj haljini. Upoznao me je s njom, Barbarom Pierce, kćeri izdavača iz Ryea koja se je školovala u Južnoj Karolini. Idući ples je bio valcer. Bio je to susret iz romana“, opisao je George Bush.

Za osam mjeseci upoznali su jedno drugom obitelj. Par se zaručio u kolovozu 1943., a vjenčali su se 6. siječnja 1945. godine, četiri mjeseca nakon što je Bushev zrakoplov srušen iznad Pacifika. Bio je najmlađi mornarički pilot i svoj je bojni zrakoplov nazvao Barbara.

1994. godine Barbara je sebe i Georga opisala kao najsretnije ljude na svijetu. „Kada se prašina slegne, a gužva se raziđe, ostaju važne stvari – vjera, obitelj i prijatelji. Iznimno smo blagoslovljeni i znamo to“, napisala je u memoarima o čovjeku s kojim je imala šestero djece.

Bila je iznimno popularna prva dama čija su područja zanimanja bili pismenost i građanska prava. Američki mediji opisuju je kao snažnu ženu na čelu moćne američke dinastije, posvećenu obitelji, mudru i duhovitu, koja nije držala do glamura i površnosti.

Barbara i George Bush (screenshot: BBC)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.