Prati nas

Show

Kraj američke ljubavne priče: Umrla je Barbara Bush

Upoznali su se na božićnom plesu, ona je imala 17, a on 18 , bio je vojnik na putu da postane pilot. Američki mediji opisuju je kao snažnu ženu na čelu moćne američke dinastije, posvećenu obitelji, mudru i duhovitu, koja nije držala do glamura i površnosti.

Objavljeno

|

umrla barabara bush
Dva američka predsjednika i Barabara Bush 1955. u New Yorku

Bivša prva dama Sjedinjenih Država Barbara Bush umrla je u dobi od 92 godine, izvijestila je njezina obitelj. Prije nekoliko dana objavili smo kako je Bush odlučila odbiti liječenje. Kraj je mirno dočekala u svom domu.

Riječ je o iznimnoj ženi koju će povijest pamtiti kao suprugu, ali i majku američkih predsjednika. U braku s Georgom H. W. Bushom bila je 73 godine, a 93-godišnji bivši predsjednik koji je zbog bolesti teško pokretan proveo je sa suprugom posljednji dan njezina života držeći je za ruku u njihovu domu u Houstonu.To je istinska ljubavna priča, javljaju američki mediji ujedinjeni u tuzi za bivšom prvom damom. „Dala si mi radost koju su spoznali rijetki muškarci“, napisao joj je suprug George u pismu koje je objavljeno 1999. godine. „Popeo sam se na najvišu planinu na svijetu, ali to se ne može mjeriti s tim što sam njen suprug“, kazao jednom prilikom američki predsjednik. Upoznali su se na božićnom plesu, ona je imala 17, a on 18, bio je vojnik na putu da postane pilot.

„Obično se ne sjećam što su ljudi odjenuli, ali tu sam epizodu zapamtio. Orkestar je svirao Glenna Millera i ja sam upitao prijatelja zna li tko je ta djevojka u svečanoj haljini. Upoznao me je s njom, Barbarom Pierce, kćeri izdavača iz Ryea koja se je školovala u Južnoj Karolini. Idući ples je bio valcer. Bio je to susret iz romana“, opisao je George Bush.

Za osam mjeseci upoznali su jedno drugom obitelj. Par se zaručio u kolovozu 1943., a vjenčali su se 6. siječnja 1945. godine, četiri mjeseca nakon što je Bushev zrakoplov srušen iznad Pacifika. Bio je najmlađi mornarički pilot i svoj je bojni zrakoplov nazvao Barbara.

1994. godine Barbara je sebe i Georga opisala kao najsretnije ljude na svijetu. „Kada se prašina slegne, a gužva se raziđe, ostaju važne stvari – vjera, obitelj i prijatelji. Iznimno smo blagoslovljeni i znamo to“, napisala je u memoarima o čovjeku s kojim je imala šestero djece.

Bila je iznimno popularna prva dama čija su područja zanimanja bili pismenost i građanska prava. Američki mediji opisuju je kao snažnu ženu na čelu moćne američke dinastije, posvećenu obitelji, mudru i duhovitu, koja nije držala do glamura i površnosti.

Barbara i George Bush (screenshot: BBC)

.

Show

Oliver Mlakar: Ako me netko ne prepozna, u njemu je greška

Stvar koju ne toleriram: u informativnom programu ne smije biti lokalnog dijalekta, samo standardni hrvatski jezik. Kod neformalnih emisija lokalizmi su simpatični, ali u informativi im nije mjesto.

Objavljeno

|

Autor

Stare slike Olivera Mlakara

Najpoznatiji hrvatski voditelj i spiker, Oliver Mlakar (83) ni danas ne miruje. “Živim vrlo dinamično, nemam vremena za sjećanja na prošlost”, izjavio je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. Iz tog intervjua izdvajamo neke akcente.

O svojoj prepoznatljivosti

Može djelovati neskromno, prepotentno, ali ako me netko ne prepozna, nikada me nije vidio, nikada čuo, onda ja kažem kako je u njemu greška. To je baš čudo veliko. Pa ako me zbog ničega drugoga ta osoba ne poznaje, onda makar zbog Kviskoteke, koja je doslovce praznila ulice. Čujte, dobar se voditelj stvara, nekada se jako puno ulagalo u svaku emisiju, tek kada bi se svaki detalj doveo do savršenstva, izlazilo se vani.O ljubavnim ponudama

Ma bilo je tih ljubavnih ponuda, stizale su preko porukica ostavljenih na radnom stolu. Dolazile su telefonom, preko prijatelja, kolega. Ali nije tu bilo kruha, uvijek je bila i postojala samo moja Dunja. Sve te ponude, sve je to bilo u stilu – uzalud vam trud svirači. Bio sam čvrstog karaktera, neumoljiv. I tada i sada svoju sam obitelj čuvao kao kap vode na dlanu. Veliku popularnost nikada nisam koristio, ni tada ni sada. Ali, jesam, osjećao sam je.

O današnjem televizijskom programu

Baš sam neki dan pročitao nešto vezano uz jedan naš plesni show, kako je to bio reklamni niz isprekidan s nekoliko plesnih sekvencija. Bilo je reklama i u moje vrijeme, ali ne ovoliko kao danas. I stvar koju ne toleriram: u informativnom programu ne smije biti lokalnog dijalekta, samo standardni hrvatski jezik. Kod neformalnih emisija lokalizmi su simpatični, ali u informativi im nije mjesto.

Nastavi čitati