umrla barabara bush
Dva američka predsjednika i Barabara Bush 1955. u New Yorku

Kraj američke ljubavne priče: Umrla je Barbara Bush

Autor: • 18. 04. 2018. • Kolaž, Show441 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Bivša prva dama Sjedinjenih Država Barbara Bush umrla je u dobi od 92 godine, izvijestila je njezina obitelj. Prije nekoliko dana objavili smo kako je Bush odlučila odbiti liječenje. Kraj je mirno dočekala u svom domu.

Riječ je o iznimnoj ženi koju će povijest pamtiti kao suprugu, ali i majku američkih predsjednika. U braku s Georgom H. W. Bushom bila je 73 godine, a 93-godišnji bivši predsjednik koji je zbog bolesti teško pokretan proveo je sa suprugom posljednji dan njezina života držeći je za ruku u njihovu domu u Houstonu.To je istinska ljubavna priča, javljaju američki mediji ujedinjeni u tuzi za bivšom prvom damom. „Dala si mi radost koju su spoznali rijetki muškarci“, napisao joj je suprug George u pismu koje je objavljeno 1999. godine. „Popeo sam se na najvišu planinu na svijetu, ali to se ne može mjeriti s tim što sam njen suprug“, kazao jednom prilikom američki predsjednik. Upoznali su se na božićnom plesu, ona je imala 17, a on 18, bio je vojnik na putu da postane pilot.

„Obično se ne sjećam što su ljudi odjenuli, ali tu sam epizodu zapamtio. Orkestar je svirao Glenna Millera i ja sam upitao prijatelja zna li tko je ta djevojka u svečanoj haljini. Upoznao me je s njom, Barbarom Pierce, kćeri izdavača iz Ryea koja se je školovala u Južnoj Karolini. Idući ples je bio valcer. Bio je to susret iz romana“, opisao je George Bush.

Za osam mjeseci upoznali su jedno drugom obitelj. Par se zaručio u kolovozu 1943., a vjenčali su se 6. siječnja 1945. godine, četiri mjeseca nakon što je Bushev zrakoplov srušen iznad Pacifika. Bio je najmlađi mornarički pilot i svoj je bojni zrakoplov nazvao Barbara.

1994. godine Barbara je sebe i Georga opisala kao najsretnije ljude na svijetu. „Kada se prašina slegne, a gužva se raziđe, ostaju važne stvari – vjera, obitelj i prijatelji. Iznimno smo blagoslovljeni i znamo to“, napisala je u memoarima o čovjeku s kojim je imala šestero djece.

Bila je iznimno popularna prva dama čija su područja zanimanja bili pismenost i građanska prava. Američki mediji opisuju je kao snažnu ženu na čelu moćne američke dinastije, posvećenu obitelji, mudru i duhovitu, koja nije držala do glamura i površnosti.

Barbara i George Bush (screenshot: BBC)

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.