Prati nas

Mozaik

Magnolija, najelegantnija među živim fosilima

Nastala je prije pojava delikatnih pčela pa je njen tučak iznimno čvrst, kako bi izdržao hod izumrlih nezgrapnih buba i drevnih stvorenja. Poznati su fosili magnolija stari 20 milijuna godina, kao i biljaka iz porodica Magnoliaceae starih 95 milijuna godina.

Objavljeno

|

Gdje kupiti magnoliju?
Trg kralja Tomislava, Zagreb (foto: S. Bogdanić)

Možda najelegantnije među svim ukrasnim drvcima jest ono magnolije – lišeno zelenila, na konstrukciji crnih grana, u proljeće nam nudi raskoš tulipanastih cvjetova i pastelnih boja.

Riječ je o biljci koja se smatra živim fosilom, vrstom koja je nastala prije pojava delikatnih pčela pa je njen tučak iznimno čvrst, kako bi izdržao hod izumrlih nezgrapnih buba i drugih drevnih stvorenja. Poznati su fosili magnolija stari 20 milijuna godina, kao i biljaka iz porodica Magnoliaceae starih 95 milijuna godina.

Sam rod magnolija broji 240 cvjetnih vrsta i ime je dobio po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu. U Hrvatskoj magnolija ima tek ornamentnu vrijednost, dok se pojedine vrste u drugim dijelovima svijeta smatraju lijekom, hranom pa čak i građevnim materijalom.

U popularnoj kulturi svoje je mjesto našla u pjesmama i filmovima, dakako u literaturi i slikarstvu, ali i kao jednako elegantno žensko ime.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.