Prati nas

Mozaik

Najživopisnija procesija Velikog tjedna koje nas je pomalo strah

Za vrijeme procesije dopušteno ih je nositi samo članovima bratstva, a djeca svoju prvu ‘kapirotu’ smiju primiti na prvoj pričesti kada postaju članovi bratstva.

Objavljeno

|

Uskršnja procesija, Sevilla (foto: Sandra Vallaure/Flickr)

Malo gdje se Uskrs obilježava tako svečano, gotovo karnevalski, kao u andaluzijskoj Sevilli. Kostimografija živopisna, filmska i zastrašujuća. Krabulje (capirotes) nalik onima Ku Klux Klana svojim bojama označavaju bratstva koji u procesijama velikog tjedna hodaju ulicama, često bosi. Znak je to pokajanja, no danas se više ne bičuju.

Flagelanti, oni koji se bičuju, mogli su po naredbi pape Klementa VI obavljati taj ritual samo pod nadzorom Crkve pa se vjeruje kako su bratstva pokrivala glavu krabuljama da ih se ne bi prepoznalo i kaznilo zbog neposluha.

S druge strane, nošenje krabulja je nalagao Ured Svete inkvizije i to za kažnjenike. Uhićeni muškarci i žene nosili su tu kapu i plašt kao javno poniženje. Boja joj je odgovarala propisanoj kazni. Crvena je označavala skoru smrt. Upravo zbog toga neki vjeruju da je to korijen nošenje krabulje koje danas označava pokajanje za počinjene grijehe.

Za vrijeme procesije dopušteno ih je nositi samo članovima bratstva, a djeca svoju prvu „kapirotu“ smiju primiti na prvoj pričesti kada postaju članovi bratstva. U nastavku pogledajte galeriju ovogodišnjih procesija Velikog tjedna u Sevilli.

A post shared by Javi Garcia (@garpicshoot) on

A post shared by Alejandro Haurie (@ahrtoshiba) on

A post shared by Daniel Baños. (@daniel_banos_) on

A post shared by Javi Garcia (@garpicshoot) on

A post shared by Javi Garcia (@garpicshoot) on

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.