Prati nas

Promo

Piskavica – čudo iz prirode i drevni antički lijek

Jedna biljka, poznata još i antičkom čovjeku, sve više pobuđuje interes znanstvenika koji svakodnevno otkrivaju njena brojna ljekovita svojstva. Naime riječ je o piskavici, biljci izuzetnih terapeutskih učinaka na ljudski organizam, čiju je ljekovitost prvi zabilježio Hipokrat.

Objavljeno

|

foto. Shutterstock

Brz način života sa sobom donosi i mnogo stresnih i bolesnih stanja organizma. Dijabetes tipa 1 i 2, rezistencija na inzulin, oslabjela funkcija probavnih organa koji s teškoćom obavljaju detoksikaciju i transport hranjivih tvari, zatim povećanje broja alergijskih, autoimunih i upalnih reakcija, brojne intolerancije, povećana razina masnoća u krvi kao i prekomjerna tjelesna težina, samo su neke od uobičajenih tegoba moderne civilizacije.

Nepravilna i brza prehrana kao i nezdrava priprema hrane, nedostatak fizičke aktivnosti i boravka u čistom okolišu, nedostatan odmor i loša kvaliteta sna, prekomjerna upotreba lijekova neki su od uzroka epidemije kroničnih bolesti razvijenog zapadnog svijeta. Iako današnje društvo sve više i više raste i razvija se gotovo u nedogled, ono isto tako posrće pred napadima brojnih modernih uzročnika kroničnih bolesti. Iako se vidi da je zapadni čovjek danas potpuno zaboravio i odbacio prirodu, a počela je čini se i ona njega, jednu svoju skrivenu i zaboravljenu tajnu nam je ipak otkrila.


brašno od piskavice,

foto: Matičnjak

Jedna biljka, poznata još i antičkom čovjeku, sve više pobuđuje interes znanstvenika koji svakodnevno otkrivaju njena brojna ljekovita svojstva. Naime riječ je o piskavici, biljci izuzetnih terapeutskih učinaka na ljudski organizam, čiju je ljekovitost prvi zabilježio Hipokrat, otac antičke medicine, a danas se iznova otkrivaju njena blagotvorna djelovanja na sveopće zdravlje ljudskog organizma. Ako niste znali poslovicu „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana,“ koju je prvi i izrekao sam Hipokrat, a prvi čuli njegovi slušatelji, onda znajte da je piskavica doista i hrana i lijek.  Brojni biološki aktivni spojevi prisutni u ekstaktu sjemenja piskavice povećavaju vitalnost organizma i potiču proces samoiscjeljenja,  a to je upravo karakteristika ljekovitog djelovanja pripravka iz prirode. Za ekstrakt sjemenki piskavice pouzdano se zna da snižava razinu glukoze u krvi, odnosno djeluje hipoglikemijski, sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara čime značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2 (čak i dijabetičari smiju uzimati male količine meda a piskavica u kombinaciji sa medom još brže ispoljava svoje djelovanje).

Uzimanjem ekstrakta piskavice u medu ili u ulju sikavice, prije jela značajno snižava glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indeksom će  Vas prije zasititi i duže ćete se osjećati siti što Vam može smanjiti želju za međuobrocima. Ekstrakt piskavice snižava i povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi i sprječava proces aterogeneze, odnosno ovapnjenja krvnih žila čime čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Osim toga, ekstrakt sjemenki piskavice ima i osobite hormonalne učinke te se preporuča uzimati kao prirodna hormonska terapija. Ekstrakt piskavice je bogat fitosterolima, biljnim spojevima koji djeluju kao agonisti hormonalnog djelovanja i tako potiču pravilan rad muškog i ženskog hormonskog sustava. Naime, pomaže kod muških problema s povećanom prostatom, općenito lošeg libida i impotencije, te neplodnosti, a kod ženskih tegoba pomaže u menopauzi jer stimulira metabolizam ženskih spolnih hormona, sprječava pojavu osteoporoze i  osteopenije, pospješuje proizvodnju mlijeka kod dojilja, ublažava tegobe kod PMS-a (bolove, valunge, napetosti) te čak povećava obline ženskih grudi.

foto: Shutterstock

Također, ekstrakt piskavice utječe i na aktivnost štitne žlijezde  jer ima  regulacijski učinak na metabolizam joda i hormona štitnjače. Oni  djeluju kao aktivatori metabolizma, odnosno njihova optimalna razina u tijelu regulira brojne fiziološke učinke, poput povećanja potrošnje energetskih zaliha iz masnog tkiva i snižavanja razine šećera u krvi.

Ekstrakt sjemenki piskavice ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva, a isto tako povećava antioksidacijski kapacitet organizma (povećava razinu vitamina E i C) čime usporava proces degeneracije i starenja, stoga ima i izrazit anti-age učinak. Isto tako sprječava nastanak i pomaže kod izlučivanja žučnih kamenaca jer smanjuje metabolizam kolesterola i njegovo deponiranje u žuč, smanjuje veličinu žučnih kamenaca i eliminira višak kolesterola iz žuči. Sprječava i formiranje bubrežnih kamenaca (tj. kalcijevog oksalata u bubrezima) i pomaže u njihovom razbijanju i izlučivanju iz bubrežnog tkiva.

Ekstrakt sjemenki piskavice ima i analgetsko i protuupalno djelovanje jer djelotvorno ublažava prijenos bolnih podražaja. Tako pomaže kod glavobolja, reumatskih bolova, bolova uzrokovanih karcinomom, ali i smiruje upalne procese kod artritisa (upala zglobova), neurodermitisa i psorijaze (upale kože), gastritisa (upala želuca), otitisa (upala uha) i drugih upala (-itisa), čime vraća optimalno zdravstveno stanje cjelokupnog organizma.

Piskavica je najbogatiji biljni prirodni izvor željeza (33mg/100g) što je važna osnova za dobar imunitet.

Isto tako pomaže kod blažih i težih psihičkih stanja (tjeskoba, depresija, bipolarni poremećaj) tako što povećava razinu dopamina i serotonina, neurotransmitera ugode i sreće te na taj način popravlja raspoloženje i vraća zdravo stanje svijesti. Također dokazano stimulira i aktivnost hipofize koju potiče na proizvodnju hormona rasta. Pritom pojačani anabolički učinak izaziva ubrzan rast i razvoj novog tkiva, mišićnog, vezivnog, koštanog i drugog, i na čijem prirodnom djelovanju su jako zahvalni mnogi sportaši, atletičari i  bodybuilderi. I kao najbolje za kraj, ekstrakt piskavice dokazano pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza te značajno smanjuje pojavu zdravstvenih komplikacije kod zloćudnih oboljenja.

Toplo se preporuča kao prevencija, ali i terapeutik kod raka debelog crijeva, dojke, maternice i prostate. Iako se zdravlje ne može kupiti, kad je u pitanju piskavica, postizanje optimalnog zdravlja je samo pitanje vremena. Zato se naoružajte strpljenjem i dobrom voljom i posegnite za zdravljem na način kako ga je priroda zamislila. (fitoterapeut Ivo Bačlija, Matičnjak sativa d.o.o.)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP