Prati nas

Mozaik

Učenici i umirovljenici postali ‘prijatelji od pisama’

Kraopis, pa i obično pisanje pisanim slovima polako nestaju pred tipkovnicama i silnim e-mailovima i porukama. No u Dallasu su se dosjetili kako da zainteresiraju djecu za lijepo pisanje i ujedno spase od usamljenosti stanare obližnjeg doma umirovljenika.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Škole već odavno ne inzistiraju na krasopisu, neke dvoje i oko potrebnosti običnih pisanih slova, no ljubitelji lijepog pisanja ne predaju se samo tako. U trećem razredu škole Good Shepard u Dallasu djeca uče lijepo pisati pisanom slovima i to tako što pišu pisma svojim “pen-palovima”, odnosno “prijateljima od pisama”. ‘Ispočetka me boljela ruke, ali sada je već lakše’, kaže učenik Ahan Jain.

Mnogi učenici se muče tako pisati, ali i pročitati tekst pisan pisanim slovima, pa je Tim Mallad, otac jedne učenice, odlučio poduzeti nešto u vezi s tim. “Moja se kći naljutila na mene kad sam joj u ljetni kamp poslao pismo pisano pisanim slovima. Kaže da nije mogla pročitati ta ‘smiješna slova’. Tad mi je sinulo: Ne bi li bilo sjajno kad bi djeca koja uče ovakvo pisanje doista i dobila pravo pismo u svoje poštanske sandučiće?”, zapitao se Mallad. Došao je na zanimljivu ideju i priopćio je učiteljici Karen Gunter.


Mallad je ravnatelj doma umirovljenika gdje mnogi pišu tim “smiješnim slovima”. Spojio je stoga nekoliko učenika i umirovljenika, među kojima je i Sue Standlee (75). “Mučim se s mailovima i porukama. To je sve tako kratko, samo neke natuknice. Ne znam što to uopće znači”, kaže Sue kroz smijeh. Sue je spojena sa Samanthom Moseley (9). Njih dvije odmah su se “našle”. “Osjećam se kao da doista razgovaramo. To me nagnalo da pišem još i više”, kaže razdragana djevojčica.

Njezina učiteljica Karen kaže da pisanje pisanim slovima učenicima pomaže i da bolje nauče gramatiku zajedno s mehanikom pisanja. Osim toga, pažljiviji su i imaju više interesa. “Kad pišu pisma, u učionici vlada mir i tišina, dok je na drugim satovima stalno buka.”

Nancy Miller (90) bojala se da neće imati zajedničkih tema sa svojim “prijateljem od pisma”, Ahanom Jainom (9). No ta se bojazan pokazala neopravdanom. “Već u prvoj rečenici dao mi je do znanja da navija za Dallas Cowboyse i tu smo se odmah povezali”, kaže Nancy. Ispostavilo se da su njih dvoje vatreni obožavatelji istog kluba.

Nakon nekoliko mjeseci izmjenjivanja pisama, učenici su napokon dobili šansu i uživo upoznati osobe s kojima su se dopisivali. Sue i Samantha postale su prave prijateljice. “Ona je divna, tako puna života. Bilo je prekrasno upoznati je, prekrasno!”

.

Mozaik

Lewisia – kamena djevica kojoj ćete se veseliti iz godine u godinu

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kada bismo mogli križati čuvarkuću i jaglac, vjerojatno bismo dobili biljku nalik lewisiji, cvjetnici koja polako, ali sigurno, osvaja hrvatske vrtove i balkone. Priča o njoj, barem onaj dio poznat zapadnoj civilizaciji, počela je paralelno s najvećom američkom avanturom – ekspedicijom koja je pod vodstvom Meriwethera Lewisa i Williama Clarka istražila do tada nepoznat zapad Amerike.

Meriwether Lewis, vojnik i javni službenik, ali i prirodoslovac, kraj potoka Lolo u današnjoj saveznoj državi Montani 1. srpnja 1806. godine otkrio je biljčicu koja je kasnije po njemu dobila ime – Lewisia rediviva.


Indijanski crni lijek

Ova skromna biljka navikla na škrte kamenjare ranije je bila poznata američkim domorocima koji su je zvali gorkim korijenom ili crnim lijekom, a koristili su je kao rijetku delikatesu. Legenda kaže da su za bisage pune gorkog korijena davali konja.

Postoji čak i mit prema kojem je jedan dio biljke iz originalnog Lewisovog herbara oživljen naknadno i to nekoliko godina nakon što je biljka prikupljenja. Ono što je sasma sigurno je da se Lewis iz višegodišnje ekspedicije vratio s barem jednim živim i zdravim primjerkom lewisije.

Kamena djevica

Iako se i danas L. rediviva sa svojim velikim ružičastim cvijetom rado uzgaja po znalačkim vrtovima, po popularnosti ju je pretekla bliska rođaka Lewisia cotyledon koja cvijeta više puta godišnje; od ranog proljeća do kasne jeseni. Zovu je još i Siskiyou lewisia ili kamena djevica.

I kod ove vrste lišće dugo do 9 centimetara raspoređeno je čvrsto rozetasto. A na stapkama dugim do 30 centimetara, štitasto su zbijeni cvjetovi koji dolaze u puno boja; od čisto bijele preko ružičaste, narančaste i crvene do potpuno žute. Mnogima su najzanimljivije hippie varijante s prugastim cvjetovima. Rod Lewisia, za sada, bilježi 19 vrsta smještenih u botaničku porodicu Montiaceae.

Lewisia cotyledon (foto: Sandro Bura)

Gdje uzgajati?

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima. Kada se uzgaja kao lončanica, valja joj osigurati hladno prezimljavanje u svijetlim i negrijanim prostorijama. Uspjeh je zagarantiran kada se biljka zimi, zbog kontroliranja vlage, može držati u negrijanom stakleniku.

Pozicija i temperatura

Samim tim što potječe iz američkih stjenjaka jasno ne da Lewisia podnosi ekstremne raspone temperature i sušu. Lewisia traži puno svjetla. Uspijevati će na punom suncu, ali i na zapadnoj ekspoziciji.

Supstrat

Biljku valja posaditi u ocjedito, siromašno i po mogućnosti kiselo tlo. Idealne su za kamenjar i sadnju u kamene zidove. Kada se uzgaja kao lončanica, dobar recept za supstrat je jedna trećina kvarcnog (riječnog) pijeska na dvije trećine komercijalne tresetne mješavine za uzgoj lončanica.

Kada zalijevati

Ekstremno je osjetljiva na višak vlage. U takvim uvjetima vrlo lako dođe do truljenja “mrkvastog” korijena. Stoga se voda u podlošku nikada ne smije zadržavati, a biljku valja zaliti tek kada se supstrat u potpunosti osušio.

Kako prihranjivati

Iako je lewisia “programirana” za škrte uvjete, možete je tijekom ljeta gnojiti na dvotjednoj bazi komercijalnim gnojivima za cvatuće biljke.

Kako razmnožavati

Odvajanjem postranih izboja i sjemenom.

Ubiranje sjemena lewisije

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP