Prati nas

Vijesti

I crkvene organizacije dobivaju novac za provedbu Istanbulske konvencije

Čini se da će s dobrim dijelom budžeta upravljati crkvene humanitarne organizacije i organizacije kojima su osnivači gradovi i županije.  Nastavit će se i financirati sigurne kuće koje vode organizacije za zaštitu prava žena i djece.

Objavljeno

|

Željka Markić kontracepcija
Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji (foto: MojeVrijeme.hr)

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik iz Živog zida, postavio je pitanje o provedbi Istanbulske konvencije i njenom financiranju. Vlada mu je pisanim putem objasnila raspodjelu novca i čini se da će s njegovim dobrim dijelom upravljati crkvene humanitarne organizacije i organizacije kojima su osnivači gradovi i županije.  Podsjetimo, upravo su katolički aktivisti tvrdili kako je Konvencija način kroz koji će se financirati parapolitičke udruge, dok su hrvatski biskupi u Konvenciji apostrofirali njima neprihvatljive definicije, prema kojima bi, ustvrdili su, trebalo poimati obitelj, rod i rodno nasilje.

“Postoje tri elementa koja su sporna u konvenciji. Jedan je da se uvodi rodna ideologija u pravosudni sustav i obrazovanje. Drugi je obvezno finaciranje udruga koje funkcioniraju kao parapolitičke organizacije, a treća je Grevio koji će se uplitati u hrvatski politički sustav”, izjavila je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić za N1. Iz vladinog odgovora je vidljivo da će se nastaviti financirati i sigurna kuća koju vodi ugledna organizacija za promicanje rodne ravnopravnosti B.a.B.e.

“U državnom proračunu 71.082.327 kuna za ovu i 70.566.264 kuna za iduću godinu. Riječ je o zbroju sredstava već osiguranih za provedbu mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za 2018. godinu u iznosu od 69.592.327 kuna i 2019. godinu u iznosu od 69.076.264 kune te dodatnih sredstava osiguranih za provedbu Konvencije u iznosu od 1.490.000 kuna za 2018. godinu i 1.490.000 kuna za 2019. godinu.

Uz to, Ministarstvo obitelji će godišnje osigurati 7.340.000 kuna. Od toga će Ministarstvo  500.000 kuna rasporediti natječajima za provođenje projekata prevencije i suzbijanja nasilja te pružanja pomoći žrtvama, za skloništa je osigurano 6.800.000 kuna, a za edukacije i tisak materijala 40.000 kuna. Iz ovih je brojki vidljivo da su priče o milijardama kuna – promašene.

Skloništa – 3.200 kuna po glavi

Skloništa će voditi 17 udruga, a Ministarstvo će ih financirati ugovaranjem usluga u mreži socijalne skrbi kroz sustav „glavarina“ (3.200,00 kn po korisnici mjesečno) te putem natječaja na kojima će se davati potpore autonomnim ženskim skloništima za žrtve nasilja u obitelji.

“Iz sustava „glavarina“ financijsku potporu ostvaruju sljedeći pružatelji usluga smještaja: Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište Sv. Nikola“, Dom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“, Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije – udruga B.a.B.e., Udruga za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja „Iris“, Centar za rehabilitaciju – Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja Osijek, „Sv. Ana“ Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci, Caritas nadbiskupije Split, Caritas biskupije Šibenik i DUGA – Udruga za pomoć ženi i djetetu.

Temeljem trogodišnjeg natječaja za razdoblje od 2016. do 2018. godine, financijska potpora pruža se organizacijama civilnoga društva Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, udruzi Ženska pomoć sada SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, Ženskoj grupi Karlovac Korak, Centru za žene ADELA, Udruzi Brod – Grupi za ženska ljudska prava, Udruzi Sigurna kuća Istra i Udruzi za zaštitu obitelji Rijeka – U.Z.O.R.”, stoji u vladinu odgovoru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.