Prati nas

Vijesti

I crkvene organizacije dobivaju novac za provedbu Istanbulske konvencije

Čini se da će s dobrim dijelom budžeta upravljati crkvene humanitarne organizacije i organizacije kojima su osnivači gradovi i županije.  Nastavit će se i financirati sigurne kuće koje vode organizacije za zaštitu prava žena i djece.

Objavljeno

|

Željka Markić kontracepcija
Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji (foto: MojeVrijeme.hr)

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik iz Živog zida, postavio je pitanje o provedbi Istanbulske konvencije i njenom financiranju. Vlada mu je pisanim putem objasnila raspodjelu novca i čini se da će s njegovim dobrim dijelom upravljati crkvene humanitarne organizacije i organizacije kojima su osnivači gradovi i županije.  Podsjetimo, upravo su katolički aktivisti tvrdili kako je Konvencija način kroz koji će se financirati parapolitičke udruge, dok su hrvatski biskupi u Konvenciji apostrofirali njima neprihvatljive definicije, prema kojima bi, ustvrdili su, trebalo poimati obitelj, rod i rodno nasilje.

“Postoje tri elementa koja su sporna u konvenciji. Jedan je da se uvodi rodna ideologija u pravosudni sustav i obrazovanje. Drugi je obvezno finaciranje udruga koje funkcioniraju kao parapolitičke organizacije, a treća je Grevio koji će se uplitati u hrvatski politički sustav”, izjavila je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić za N1. Iz vladinog odgovora je vidljivo da će se nastaviti financirati i sigurna kuća koju vodi ugledna organizacija za promicanje rodne ravnopravnosti B.a.B.e.


“U državnom proračunu 71.082.327 kuna za ovu i 70.566.264 kuna za iduću godinu. Riječ je o zbroju sredstava već osiguranih za provedbu mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za 2018. godinu u iznosu od 69.592.327 kuna i 2019. godinu u iznosu od 69.076.264 kune te dodatnih sredstava osiguranih za provedbu Konvencije u iznosu od 1.490.000 kuna za 2018. godinu i 1.490.000 kuna za 2019. godinu.

Uz to, Ministarstvo obitelji će godišnje osigurati 7.340.000 kuna. Od toga će Ministarstvo  500.000 kuna rasporediti natječajima za provođenje projekata prevencije i suzbijanja nasilja te pružanja pomoći žrtvama, za skloništa je osigurano 6.800.000 kuna, a za edukacije i tisak materijala 40.000 kuna. Iz ovih je brojki vidljivo da su priče o milijardama kuna – promašene.

Skloništa – 3.200 kuna po glavi

Skloništa će voditi 17 udruga, a Ministarstvo će ih financirati ugovaranjem usluga u mreži socijalne skrbi kroz sustav „glavarina“ (3.200,00 kn po korisnici mjesečno) te putem natječaja na kojima će se davati potpore autonomnim ženskim skloništima za žrtve nasilja u obitelji.

“Iz sustava „glavarina“ financijsku potporu ostvaruju sljedeći pružatelji usluga smještaja: Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište Sv. Nikola“, Dom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“, Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije – udruga B.a.B.e., Udruga za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja „Iris“, Centar za rehabilitaciju – Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja Osijek, „Sv. Ana“ Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci, Caritas nadbiskupije Split, Caritas biskupije Šibenik i DUGA – Udruga za pomoć ženi i djetetu.

Temeljem trogodišnjeg natječaja za razdoblje od 2016. do 2018. godine, financijska potpora pruža se organizacijama civilnoga društva Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, udruzi Ženska pomoć sada SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, Ženskoj grupi Karlovac Korak, Centru za žene ADELA, Udruzi Brod – Grupi za ženska ljudska prava, Udruzi Sigurna kuća Istra i Udruzi za zaštitu obitelji Rijeka – U.Z.O.R.”, stoji u vladinu odgovoru.

.

Vijesti

Aladrović: Izmjene zakona već u ponedjeljak idu u hitnu saborsku proceduru

‘Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže”, kaže ministar Aladrović.

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković je jučer izjavio da je Vlada u cijelosti prihvatila zahtjeve sindikata okupljenih oko Inicijative ’67 je previše’ i odlučila krenuti u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Na pitanje hoće li se sada, nakon premijerove izjave, odustati od referenduma, sindikalist Krešimir Sever za HRT je rekao kako su potpisi predani u Sabor i da Inicijativa više ne može povući potpise.


“Čekamo reakciju Sabora i u slučaju da se odluči donijeti izmjena Zakona u potpunosti u skladu s onim što smo tražili u referendumskom pitanju, očekujemo da će se pitati Ustavni sud oko toga”, rekao je Sever.

Krešimir Sever (foto: Sandro Bura)

Ministar mirovinskog sustava Josip Aldarović naglasio je da nije riječ o kapitulaciji, već da je Vlada akceptirala 711 tisuća potpisa svojih građana: “Mirovinska reforma se počela primjenjivati od 01.01.2019. godine i velika većina odredbi iz mirovinske reforme je pokazala već sada pozitivne učinke. Ono što je bilo predmet spora je ovo referendumsko pitanje, na temelju kojeg su sindikati skupili potpise”, rekao je ministar i dodao kako je ovo odgovorna Vlada koja je prihvatila volju 711 tisuća građana.

Objasnio je i da će paralelno s ovim zahtjevima, Vlada mijenjati i radno zakonodavstvo: “Produženje rada je bila jedna od temeljnih misli vodilja tijekom mirovinske reforme. Dulji ostanak u sustavu rada čini mirovinski sustav održivim i adekvatne mirovine. Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže.”

Ministar je, gostujući na Hrvatskom radiju, rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana. Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

, rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana. Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP