Prati nas

Vijesti

Bandićeva savjetnica Višnja Fortuna preuzela je Maticu umirovljenika Hrvatske

Istaknula je i zalaganje za uvođenje novog modela obiteljske mirovine, tako da se na mirovinu preživjelog bračnog partnera dodaje do 50 posto mirovine umrlog partnera.

Objavljeno

|

Tko vodi Maticu umirovljenika?
Milan Bandić i Višnja Fortuna (foto: Zagreb.hr)

Višnja Fortuna izabrana je u četvrtak (3. svibnja) za novu predsjednicu Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) i prva je žena koja dolazi na čelo te najveće umirovljeničke organizacije u Hrvatskoj. Najavila je aktivno sudjelovanje Matice u predstojećoj mirovinskoj reformi. U tajnom glasovanju osvojila je 59 glasova, dok je njen protukandidat Željko Held iz Podravske Slatine dobio 43 glasa delegata izborne skupštine.

Fortuna je bivša pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a trenutno obnaša dužnost posebne više savjetnice gradonačelnika Milana Bandića za koordinaciju mjera i aktivnosti za osobe starije životne dobi. Bila je i zastupnica iz redova Hrvatske stranke umirovljenika u 7. sazivu Sabora.

“Dajem prednost Prvom stupnju generacijske solidarnosti gdje se nalazi najveći broj umirovljenika, umjesto Drugog stupa koji je u rukama kapitala”, poručila je Fortuna iznoseći svoj program. Istaknula je i zalaganje za uvođenje novog modela obiteljske mirovine, tako da se na mirovinu preživjelog bračnog partnera dodaje do 50 posto mirovine umrlog partnera.

U fokusu će joj biti i uvođenje zajamčene minimalne mirovine, koja je, kaže, postojala do kraja 1998., te uvođenje tzv. nacionalne mirovine, ustvari državne naknade za osobe starije od 65 godina kojom se želi obuhvatiti osobe koje nemaju minimalan mirovinski staž za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

U Matici ukupno djeluje 379 udruga s preko 800 podružnica i klubova umirovljenika u svim općinama, gradovima, županijama za koordinaciju mjera i aktivnosti za osobe starije životne dobi.

Pripojila stranku Bandićevoj stranci

Podsjetimo, Višnja Fortuna je krajem 2016. godine osnovala Stranku međugeneracijske solidarnosti Hrvatske (SMSH) u kojoj je željela okupiti starije, umirovljenike, osobe s invaliditetom i druge ranjive skupine na platformi uzajamnosti, ravnopravnosti, solidarnosti i pluralizma. Stranka je potrajala do studenog 2017. godine kada se je pripojila stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

Tom je prilikom Milan Bandić istaknuo je da je pristupanje članova SMSH-a njegovoj stranci bilo očekivano, da na tome dugo rade, te da su oni u biti  istoga svjetonazora i zastupaju istu populaciju, jer nema rada bez solidarnosti, a solidarnosti bez rada. Stranka zagrebačkoga gradonačelnika time je dobila saborskog zastupnika Kažimira Vardu koji je u Sabor ušao preko SMSH.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.