Mogu li stari ljudi naučiti kompjuter?
Dagny Carlsson u Skavlan talk showu

Blogerica Dagny (106): Ako ne objavim blog, misle da sam umrla

Autor: • 16. 05. 2018. • Aktivno starenje, Kolaž632 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Dagny Carlsson (106) započinje dan kavom i novinama. Ona je žena od principa, kaže Deutsche Welle u priči o ovoj neobičnoj ženi. Dagny si sama priprema kavu, kroz život ide radosno i s puno radoznalosti.

„Živim ovdje i sada. Ne razmišljam o tome što će biti sutra, o tome da bih sutra mogla umrijeti. Kad god umrem, bit će to prerano“, ispričala je u kameru DW-a.Život za nju još nije gotov, a ona ne želi propustiti ništa što se događa izvan njenog malog stana u Stockholmu. Zato  puno vremena provodi na internetu. Preko računala održava kontakt sa svijetom. Dobila ga je na dar od rođaka. I onda se je počela baviti računalom, nakon što je stoljeće živjela bez njega.

„Imam računalo od svoje stote godine. Kada imate više od 90 godina, mislite da nema smisla kupovati računalo“, kaže gospođa Carlsson kojoj je ova sprava promijenila život. „Navikla sam se na njega. Povezuje me s mojim prijateljicama. Čitam vijesti, a sve to ništa ne košta. Jako mi se sviđa.“

No Dagny i piše – strastvena je blogerica. „Kao mlada sam uvijek htjela postati književnica. Ali uz toliko dobrih knjiga, bilo mi je besmisleno da ja objavim neku loše napisanu knjigu. Na blogu se ne moram držati određene teme, radim što želim. Ali da nisam stara 106 godina, nikoga ne bi bilo briga za mene.“

Novinarima se pohvalila kako joj djeca u komentarima pišu da je jako cool i zbog toga je ponosna. S pravom. Na Sveučilištu u Lundu uručena joj je nagrada Gerontološkog društva – zato jer je uzor mnogim starijim ljudima. „Ako jedan dan ništa ne objavim, svi pomisle da sam umrla“, duhovito je izjavila. Nagradu od 2.000 eura potrošit će na svoje rođendansko slavlje. Video prilog o ovoj neobičnoj gospođi u godinama pogledajte ovdje.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.