foto: Pixabay

Intel otpuštao starije radnike jer su mlađi – jeftiniji?

Autor: • 30. 05. 2018. • Vijesti518 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, Intel, pod istragom je zbog potencijalne diskriminacije svojih zaposlenika na osnovu dobi. Naime, kako javlja Wall Street Journal, 2016. godine otpustili su velik broj svojih mahom starijih zaposlenika. Kompanija je sada na udaru zbog sumnje da su se namjerno riješili starijih radnika u korist mlađih. Tvrtkama to odgovara jer su stariji zaposlenici uglavnom bolje plaćeni i svjesniji svojih prava te najčešče imaju obitelji zbog kojih više koriste različite pogodnosti koje kompanija nudi. No takva praksa je nelegalna, a neetičnost da i ne spominjemo.

Kad su prije dvije godine najavili otpuštanje izvjesnog broja radnika radi restrukturiranja, kazali su da će se proces rastegnuti i na čitavu 2017. godinu te da će uključivati otkaze kao i odlazak u mirovinu. No desetak bivših zaposlenika je nakon uručenog otkaza odlučilo potražiti pravni savjet radi moguće diskriminacije na osnovu dobi. Za pomoć su se obratili i američkoj komisiji za radnu ravnopravnost (US Equal Employment Opportunity Commission – EEOC).Intel tvrdi da “faktori poput dobi, rase, nacionalnosti, spola, imigracijskog statusa i slično, nisu bili presudni u odlučivanju o tome tko će napustiti kompaniju a tko neće”. Međutim pregledom dokumentacije razvidno je da je među 2.300 otpuštenih radnika prosječna dob 49 godina, odnosno sedam godina više nego prosječna dob zaposlenika koji su ostali raditi za tvrtku. EEOC sada treba donijeti odluku jesu li pritužbe opravdane. Ako se pronađu dokazi koji govore u prilog dobnoj diskriminaciji, kompanija bi se mogla suočiti s tužbama.

Ovaj slučaj navodne Intelove diskriminacije radnika na osnovu njihove dobi dolazi samo nekoliko mjeseci nakon objavljenog izvješća koje pokazuje vrlo raširenu pojavu dobne diskriminacije u jednom drugom tehnološkom divu, IBM-u. Riječ je o jednoj od najstarijih kompanija u još uvijek relativno mladoj grani industrije. Zato je logično da se diskriminacija na osnovu dobi najviše manifestira u tvrtkama koje rade već desetljećima i imaju zaposlenike koji su ostarili zajedno s kompanijom.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.