Prati nas

Vijesti

Intel otpuštao starije radnike jer su mlađi – jeftiniji?

Tehnološki div Intel mogao bi se suočiti s tužbama ako se dokaže da su otpustili velik broj radnika zbog njihove dobi. Praksa dobne doskriminacije u tehnološkim tvrtkama nije rijetka, no nelegalna je i neetična. Sa sličnim se optužbama susreo i IBM koji je također prednost dao mlađim zaposlenicima.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, Intel, pod istragom je zbog potencijalne diskriminacije svojih zaposlenika na osnovu dobi. Naime, kako javlja Wall Street Journal, 2016. godine otpustili su velik broj svojih mahom starijih zaposlenika. Kompanija je sada na udaru zbog sumnje da su se namjerno riješili starijih radnika u korist mlađih. Tvrtkama to odgovara jer su stariji zaposlenici uglavnom bolje plaćeni i svjesniji svojih prava te najčešče imaju obitelji zbog kojih više koriste različite pogodnosti koje kompanija nudi. No takva praksa je nelegalna, a neetičnost da i ne spominjemo.

Kad su prije dvije godine najavili otpuštanje izvjesnog broja radnika radi restrukturiranja, kazali su da će se proces rastegnuti i na čitavu 2017. godinu te da će uključivati otkaze kao i odlazak u mirovinu. No desetak bivših zaposlenika je nakon uručenog otkaza odlučilo potražiti pravni savjet radi moguće diskriminacije na osnovu dobi. Za pomoć su se obratili i američkoj komisiji za radnu ravnopravnost (US Equal Employment Opportunity Commission – EEOC).


Intel tvrdi da “faktori poput dobi, rase, nacionalnosti, spola, imigracijskog statusa i slično, nisu bili presudni u odlučivanju o tome tko će napustiti kompaniju a tko neće”. Međutim pregledom dokumentacije razvidno je da je među 2.300 otpuštenih radnika prosječna dob 49 godina, odnosno sedam godina više nego prosječna dob zaposlenika koji su ostali raditi za tvrtku. EEOC sada treba donijeti odluku jesu li pritužbe opravdane. Ako se pronađu dokazi koji govore u prilog dobnoj diskriminaciji, kompanija bi se mogla suočiti s tužbama.

Ovaj slučaj navodne Intelove diskriminacije radnika na osnovu njihove dobi dolazi samo nekoliko mjeseci nakon objavljenog izvješća koje pokazuje vrlo raširenu pojavu dobne diskriminacije u jednom drugom tehnološkom divu, IBM-u. Riječ je o jednoj od najstarijih kompanija u još uvijek relativno mladoj grani industrije. Zato je logično da se diskriminacija na osnovu dobi najviše manifestira u tvrtkama koje rade već desetljećima i imaju zaposlenike koji su ostarili zajedno s kompanijom.

.

Vijesti

Zagreb: Počinje isplata pomoći umirovljenicima

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Objavljeno

|

Autor

Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec kolovoz 2019. isplaćivat će se preko tekućih računa i Hrvatske pošte.

Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune, pomoć će se isplatiti u petak 16. kolovoza 2019. Korisnicima koji novčanu pomoć primaju preko Hrvatske pošte, pomoć će se isplaćivati od ponedjeljka 19. kolovoza 2019. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.


Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima, prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;

II. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;

III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno. Nakon toga nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP