Prati nas

Nema predaje

Pogledajte kako su ‘žene u crnini’ sjele pred Hod za život u Zagrebu

Kao i prošle godine, nekoliko žena koje su se usudile sjesti na cestu pred masu ‘hodača za život’, doživjele su niz uvreda prolaznika koji su se najvjerojatnije doma vraćali s placa ili subotnje kavice.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Hod za život, glavna pro-life manifestacija koja promovira zaštitu života od začeća do smrti, a posljedično i zabranu pobačaja, ove je godine u Zagrebu okupila 10.000 sudionika. Naime, to su prve policijske procjene, dok se prošle godine baratalo s oko 15.000 sudionika. (Računalno prebrojavanje koje je na temelju video snimaka provela tvrtka Theta Two naknadno je pokazalo 4.700 sudionika.)

I ove su godine pred povorku nasred zagrebačke Ilice sjele aktivistice predvođene feminističkom veterankom Bojanom Genov kako bi pružile pasivni otpor i ukazale da ženino pravo na raspolaganje vlastitim tijelom i pravo na pobačaj nisu pitanja o kojima se može raspravljati. Odjevene u crne haljine, upozorile na tisuće žena koje ostavljaju živote u ilegalnim ordinacijama, zato što je u njihovim zemljama pobačaj ili nedostupan ili nezakonit.


“Stale smo ovdje da pokažemo da se s njima ne slažemo. Da razotkrijemo njihove laži i manipulacije i da, ponavljam, iskažemo najdublju žalost za 47.000 žena koje svake godine umru zbog pobačaja obavljenih u nesigurnim uvjetima”, izjavila je Genov.

Kao i prošle godine, nekoliko žena koje su se usudile sjesti na cestu pred masu „hodača za život“, doživjele su niz uvreda prolaznika koji su se najvjerojatnije doma vraćali s placa ili subotnje kavice. Tako su nazivane “ružnima i gadnima”, “lezbačama”, “onima koje trebaju otići u Srbiju”, a čulo se i nekoliko poziva policiji da ih udari. Na kraju su ih policajci, izuzetno pažljivo, strpali u „maricu“ kako bi povorka Hoda za život nesmetano došla do Trga bana Jelačića.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP