Prati nas

Nema predaje

Prvomajski prosvjed: Kradete od radnika, a pokrali ste i umirovljenike!

Pred nama je takozvana mirovinska reforma, zavijena velom tajne. Tek tu i tamo nam kapne neka informacija iz resornog ministarstva. A do sada je kapalo vrlo loše! Znamo da  ćemo morati raditi do 67. godine, a kažu treba pojačati mirovinski drugi stup.

Objavljeno

|

Prvomajski prosvjed 2018.
foto: Sandro Bura

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata u Zagrebu je održana velika prosvjedna povorka povodom Međunarodnog praznika rada. Radnici i umirovljenici oboružani transparentima i zviždaljkama, njih nekoliko tisuća, krenuli su od Radničkog doma preko Kvatrića do pozornice u perivoju Maksimir nedaleko koje je, neovisno od prosvjedne manifestacije, gradonačelnik Milan Bandić dijelio grah – mahom starijim građanima.

Sindikalne vođe posebno su izrazile zabrinutost zbog najavljene mirovinske reforme i produljenja radnog vijeka. „Pred nama je takozvana mirovinska reforma, obavijena velom tajne. Tek tu i tamo nam kapne neka informacija iz resornog ministarstva. Na kapaljku! A do sada je kapalo vrlo loše! Znamo da  ćemo morati raditi do 67. godine, a kažu treba pojačati mirovinski drugi stup“, kazao je potpredsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Milan Tomičić.

Pokradeni smo!

Upozorio je i na sramotno mala, takozvana, usklađivanja mirovina. Od 1999. godine umirovljenici su na taj način konstantno zakidani i ukradeno im je više od 13% mirovine, tvrdi Tomičić. „Vlastodršci se hvale da je prošla godina bila najbolja po usklađivanju. To je notorna neistina. Ukupno su plaće porasle za 5,30% posto, a mirovina je porasla za samo 2,85%. Jasno je da je riječ o perfidnoj krađi umirovljenika“, upozorio je umirovljenički sindikalist na loše formule usklađivanja koje idu na štetu umirovljenika. „Ima i mirovina svojih dobrih strana. Ima i starost dobrih strana. Ali ne mogu se niti jedne sjetiti“, poručio je duhovito Tomičić s maksimirske bine.

Milan Tomičić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (foto: Sandro Bura)

Ove se godine koračalo pod sloganom “Za reforme za ljude” sa zahtjevom za pravedne plaće i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetno obrazovanje, učinkovit javni zdravstveni sustav, pravosuđe i javnu upravu, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjenu odnosa prema EU i unutar nje.

Na transparentima je, između ostalog pisalo: “Uzimate siromašnima, dajete bogatima”, “Čekate da pocrkavamo?”, “I ja ću biti umirovljenik?”, “Ja bih na godišnji odmor u Njemačku, a ne na bauštelu”, “Tko s vragom tikve sadi. prosvjeduju mu mladi”, “Mi smo radnici, ne sluge”, “Nema radnika, nema ni profita”, “Rad na određeno. glad na neodređeno”, “Mi smo izigrani, vi ste nas opljačkali”, “S posla na groblje”, “Vratite ukradeno” itd. Prosvjednici su nosili narančaste balone. Više pogledajte u priloženoj galeriji.

 

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.