Prati nas

Vijesti

Solidarno: Grčki umirovljenici, radnici i studenti izašli na ulice

Stvari su loše za radnike i umirovljenike. Mjere koja vlada poduzima u koordinaciji s ostatkom Europske unije učiniti da Grci i ostali Europljani imaju sve manje prihode i sve manje života za živjeti.

Objavljeno

|

foto: Šime Božac

U Grčkoj je održan štrajk zbog dosadašnjih i novih mjera štednje koje se očekuju nakon što ovog ljeta  istekne treći paket međunarodne pomoći. Po svemu sudeći, nastavlja se stezanje remena koje traje već osam godina.

Vlada premijera Alexisa Tsiprasa je najavila nove mjere štednje, smanjenja mirovina i povećanja poreza u 2019. godini, ali je obećano vraćanje kolektivnih ugovora i povećanje minimalne plaće.

„Stvari su loše za radnike i umirovljenike. Mjere koja vlada poduzima u koordinaciji s ostatkom Europske unije učiniti da Grci i ostali Europljani imaju sve manje prihode i sve manje života za živjeti“, kazao je jedan umirovljenik novinarima.

Od početka dužničke krize 2009. godine, Grčka je dobila 260 milijardi eura u kreditima, a zauzvrat je morala poduzeti teške mjere štednje. Deset tisuća umirovljenika i studenata hodali su ulicama Atene, a pridružili su im se i novinari.

Dio letova je otkazan, prometovanje brodova i trajekata je poremećeno, a štrajk su organizirali najveći grčki sindikati. Turistička sezona tek počinje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.