Prati nas

Vijesti

Svaki osmi građanin Hrvatske ima invaliditet?

Pravobraniteljica upozorava da su osobe s invaliditetom i dalje izložena segregaciji, onemogućava im se život u zajednici, iako se, kako dodaje, primjećuje trend smanjenja njihova broja u institucijama socijalne skrbi i povećanje smještaja u obitelji. Kao velik problem navela je i neprilagođenost prostora te prijevoz osoba s invaliditetom pri čemu je potrebna aktivnija uloga lokalne zajednice.

Objavljeno

|

Koliko u Hrvatskoj ima invalida?
foto: Pixabay

Zastupnici Sabora podržali su pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici umjesto u institucijama socijalne skrbi, ali i istakli da deinstitucionalizaciju, u koju se “snažno krenulo”, treba provoditi sustavno, a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je da su tijekom 2017. zaprimili 31 posto više pritužbi nego lani.

Ante Babić (HDZ) rekao je da u Hrvatskoj ima 508.617 osoba s invaliditetom odnosno 12 posto populacije, a u okolnim zemljama pet do šest posto.

Taj podatak, prema kojem je svaki osmi hrvatski građanin osoba s invaliditetom nevjerojatan je za Silvana Hrelju (HSU) koji vjeruje da se u tome broju nalaze i osobe s funkcionalnim teškoćama.

Ljubica Lukačić (HDZ) ustvrdila je kako je za osobe s invaliditetom aktualna Vlada učinila više nego tri prethodne. Što se tiče deinstitucionalizacije, smatra da se tu krenulo vrlo snažno, no da je skupa i da se treba provoditi sustavno. Još uvijek se oko 10.000 osoba s invaliditetom nalazi u ustanovama i treba im omogućiti da žive samostalno, no da je pitanje koliko bi njih to doista i moglo, budući neki od njih to vjerojatno nikada neće moći, rekla je.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS i HSU) podržala je pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici, ako to žele, a ne u institucijama socijalne skrbi, kako bi se osjećale ravnopravno s ostalim sugrađanima.

Pravobraniteljica je upozorila da su osobe s invaliditetom i dalje izložena segregaciji, onemogućava im se život u zajednici, iako se, kako dodaje, primjećuje trend smanjenja njihova broja u institucijama socijalne skrbi i povećanje smještaja u obitelji. Kao velik problem navela je i neprilagođenost prostora te prijevoz osoba s invaliditetom pri čemu je potrebna aktivnija uloga lokalne zajednice.

Navela je i kako 70.107 invalida rada prima prosječnu mirovinu od samo 1.795 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.