Prati nas

Ljubav

U naše doba bilo je puno više seksa

Čini li vam se da su današnji mladi raskalašeni, da puno piju, tulumare i rano se upuštaju u seksualne odnose? Ako je vaš odgovor da – to vam se samo čini. Naime, istraživanja su pokazala da su mladi danas puno manje zainteresirani za seks nego što smo bili mi.

Objavljeno

|

Starije žene i seks
foto: Pixabay

“Ah, ta današnja mladež! Previše piju, tulumare, jedu nezdravo, a u seks se upuštaju puno prerano!” – sigurno ste čuli ovakve ili slične žalopojke u kojima se kudi današnju djecu i sjetno uzdiše za prošlim vremenima u kojima su, valjda, svi bili čedni i trijezni.

Nama se možda može činiti da su današnji mladi raskalašeni, no statistike pokazuju nešto sasvim drugo. Piju manje alkohola, prave puno selfieja i jednu mnogo više avokada nego njihovi roditelji. Malo je reći da milenijalci rade sve drugačije od svojih roditelja, piše Independent. I ne samo to! Najnovija istraživanja pokazala su i da se u seksualni odnos upuštaju mnogo kasnije nego prijašnje generacije.

Istraživanje je obuhvatilo 16.000 ispitanika između 16 i 34 godine, a otkriveno je i da je svaki osmi 26-godišnjak još uvijek djevac. U ispitivanju, koje je dio Next Steps projekta University Collegea iz Londona, sudjelovale su osobe rođene između 1989. i 1990. godine. Analitičari pretpostavljaju da su pretjerana izloženost pornografiji i strah od intimnosti glavni uzrok ovakvom stanju i odgađanju prvog snošaja.

“Milenijalci su odrasli u atmosferi hiperseksualiziranosti koja je iznjedrila strah od intimnosti”, kaže psihoterapeutkinja Susanna Abse. “Stvara se slika svijeta u kojoj su žene sa svojim prekrasnim čvrstim tijelima uvijek raspoložene za seks, a muškarci imaju permanentnu erekciju. Mlade ljude to obeshrabruje.”

Među ispitanima, 12,5 posto nikad nije imalo seksualni odnos, a 90 posto onih koji su se upustili u prvi seks, učinili su to nakon 19. rođendana. Istraživanje je također pokazalo da je samo jedan posto ispitanih izgubilo nevinost između 23. i 26. godine. Nova saznanja slična su onima koje je otkrila američka studija iz 2016. i u kojoj stoji da je djevičanstvo izgubilo 44 posto tinejdžerki, što je manje od 58 posto koliko iz je isprobalo čari seksa prije 25 godina. Sličan obrazac može se primijetiti i kod dječaka. Današnji tinejdžeri seksualno su aktivni u 47 posto slučajeva, dok je u generaciji njihovih roditelja taj postotak iznosio 69 posto.

Milenijalci su možda više zaokupljeni gledanjem serija na Netflixu ili igranjem video igara. Ili možda jednostavno živimo u vremenima koja su manje seksi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.