Prati nas

Mozaik

Braća i sestre usvojeni kao djeca susreću se nakon 50 godina

Facebook nam je svima promijenio život, ali ono što je učinio kao djeci razdvojenoj braći i sestrama, doista je nevjerojatno. Ta je društvena mreža zaslužna za njihov ponovni susret nakon 50 godina.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Braća i sestre odvojeni po rođenju
screenshot: ksfy

Obitelj razdvojena više od 50 godina konačno se sastala u petak zahvaljujući moći društvenih medija. “Bilo je zbilja… ma jednostavno se dogodilo iz vedra neba”, rekla je Dana Clayton. “Bilo je prilično fora.”

A sve je krenulo ovako: Tammy Meyers  i njezina starija sestra, koje žive u Richmondu u Indiani pokušale naći ostatak braće i sestara prije nekoliko godina, ali nisu bile uspješne u svojoj nakani.  “Oni (agencija za usvajanje djece) nam nisu htjeli reći ništa pošto je taj predmet zapečaćen, to nam je otežalo potragu.”, rekla je Tammy.


Nije im ni palo na pamet da su Joe Clayton i njegova sestra blizanka Laura Shields u White Lake-u, Južna Dakota, pokušavali učiniti isto. “Imao sam oko osam godina kad su mi roditelji rekli da smo Laura i ja usvojeni.”, rekao je Joe. “Uvijek su nas podržavali u nakani da pronađemo biološke roditelje ili braću i sestre.2

Joe su roditelji objasnili da ima braću i sestre, samo nisu bili sigurni koliko ih je, gdje žive i da li su muškog ili ženskog spola. Obitelj je provela godine razmišljajući da li su njihovi braća i sestre još živi i da li bi se htjeli naći s njima. “Uvijek je postojala praznina u mom životu,” rekao je Joe. “Oduvijek sam želio brata.” Ispostavilo se da ih ima trojicu.

Potaknuta neuspjehom u dolaženju do odgovora na ova pitanja, Joeva supruga Dana odlučila je probati nešto novo pa je njihovu priču objavila na internetu. To je bilo u petak. Do ponedjeljka, počele su se događati čarobne stvari. “Dobila sam poziv od svoje pokćerke – rekla je da me je tagirala u nečijoj objavi na Facebooku. Netko je tražio braću i sestre.”

Petnaestog travnja, brat i sestra su prvi put razgovarali telefonski i nekoliko dana kasnije su se konačno susreli u White Lakeu. „Nisam mogao dočekati taj trenutak, stajao sam na verandi i čekao i čekao i čekao…“, rekao je Joe. Čim je ugledao auto koji se zaustavlja u njihovoj ulici znao je da su to oni. “Bila sam preplavljena emocijama”, kaže Tammy. “Izašle su iz auta, grlili smo se i plakali. Rekla sam neka me netko uštipne”, dodaje Laura. “Nisam mogla vjerovati da se to događa.”

Ovo je bio samo vrh ledenog brijega. Tammy i njezina sestra sreli su Georgea Nickelsona i Robin Leffel prije nekoliko godina. Njih dvoje su odrasli zajedno, baš poput Tammy i njezine sestre.

Ali to nije sve… oni imaju još braće i sestara u Indiani. Sveukupno ih je 12. Laura i sestra su se već susreli s ekipom iz Indiane. Claytonovi i Shieldsovi ih planiraju upoznati i posjetiti ove jeseni. Obitelj je rekla da se nada da će ovo nalaženje inspirirati druge usvojene ljude da ne odustanu od potrage za svojom obitelji. “Pravo je čudo da se ovo može postići pomoću društvenih mreža.”, rekao je Joe.

Prije je, kaže, kontaktirao druge davno izgubljene rođake kako bi došao do kontakta s braćom i sestrama ali bez uspjeha. “I onda smo se preko noći uspjeli pronaći na Facebooku nakon čega je krenula serija susreta”, kaže Joe. “Toplo preporučujem korištenje društvenih mreža svima koji traže izgubljenu rodbinu.”

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP