Prati nas

Zdravlje

Gaće: Može i bez njih, ali bolje ne. Kako ih odabrati i nositi?

Takozvani ‘comando stil’ ima pobornike diljem svijeta pa bismo „bezgaćaše“ mogli nazvati i svojevrsnim pokretom. Ali, liječnici upozoravaju da je, osim higijenske funkcije, zadaća rublja sprječavanje iritacija grubim materijalima i šavovima; pogotovo ako nosite hlače.

Objavljeno

|

Što kupiti snahi?
foto: Pexels

Vrsta i model gaća kombinirana s dnevnim navikama može bitno utjecati na vaše zdravlje. Stručnjaci su izdvojili 8 najčešćih pogrešaka koje činite prilikom nabavke i nošenja rublja.

Preusko donje rublje

Ne samo da će tijesne gaće istaknuti da nemate struk, već će izazvati svrbež, a kod žena i vaginalnu iritaciju. Rublje koje se tare o vašu kožu nije dobro i može izazvati nadraživanje kože.Rublje koje vas oblikuje

Gaće koje glume steznik, gaće s umecima za podizanje stražnjice ili sad već sve popularnije „push up“ gaće za muškarce koje ističu genitalije, nisu dobar odabir. Sva ta natezanja, istezanja i uvrtanja dijelova vašeg tijela mogu izazvati poremećaje u cirkulaciji. Osim toga, za pravilno „namještanje“ takvog rublja potrebno je vrijeme pa su osobe koje ga nose sklonije rjeđe ići u toalet i obavljati nuždu.

Svila i sintetika

Jedini ispravan materijal za vaše prepone je pamuk koji odvlači vlagu od površine kože. Čak i ako odabirete rublje od nekog drugog materijala, dio koji dolazi u dodir s testisima, penisom i vaginom trebao bi biti podložen pamukom. Sintetiku izbjegavajte, a svilu nosite samo u posebnim prilikama.

Tange

Žene ih ne bi trebale nositi zbog zdravlja, a muškarci zbog estetike. Čak i ako vas je unuka nagovorila da si nabavite ove minijaturne gaće, sjetite se da su oni idealni prijenosnici bakterija sa stražnje na prednju stranu. Bakterijama koje žive na vašem anusu nije mjesto u vagini. Ako ste u godinama, ne znači da morate nositi „bakine gaće“. Odlučite li se, ipak, za tange, neka budu ugodne. Ako žuljaju, nisu vaš model ili broj.

Nošenje rublja noću

Spavanje bez gaća je zdravo, već desetljećima savjetuju stručnjaci. Omogućuje da koža diše i ne smeta cirkulaciji. Neki drugi pak tvrde da je muškarcima bolje spavati u gaćama, jer tako smanjuju rizik od zavrtanja testisa u snu.

Nenošenje gaća danju

Takozvani „commando stil“ ima pobornike diljem svijeta pa bismo „bezgaćaše“ mogli nazvati i svojevrsnim pokretom. Ali, liječnici upozoravaju da je, osim higijenske funkcije, zadaća rublja sprječavanje iritacija grubim materijalima i šavovima; pogotovo ako nosite hlače. Pogotovo ako nosite hlače od sintetičkih materijala. Obucite gaće!

Znojne gaće

Žene i muškarci gaće trebaju mijenjati dnevno. No ako se jako znoje, trebaju ih mijenjati dva puta dnevno. Jer toplo i vlažno okrućenje pogoduje množenju gljivica i bakterija, a što može dovesti do infekcija i ojedina. Pogotovo ljeti. Onima koji zbog posla nisu u mogućnosti mijenjati rublje više puta dnevno, liječnici savjetuju nošenje uložaka koji će njihove osjetljive dijelove održati čistima i suhima.

Loši deterdženti

Najčešći uzrok „svrbeži u gaćama“ jest deterdžent koji zaziva kontaktni dermatitis. Parfemi i omekšivači u deterdžentu mogu biti jaki iritansi. Odaberite one zbog kojih nećete tražiti zaklon da biste se počešali po nezgodnom mjestu dok, recimo, čekate tramvaj.

.

Zdravlje

Što su proljetne alergije i kako ih spriječiti?

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Objavljeno

|

Autor

Tek što prođe zima i završi sezona gripe, priroda nam zadaje nov udarac: proljeće se najavljuje ne samo toplim vremenom i suncem, već i peludnom groznicom i sezonom alergija. U vrijeme proljeća, zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku, nastale cvjetanjem biljaka, najjače je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis.

Peludna hunjavica sezonska je alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije. Javlja se sezonski, vezano uz pojavljivanje određenih vrsta peludi u zraku. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima, poput bronhalne astme i atopijskog dermatitisa. Kada je peludna hunjavica praćena alergijskim konjunktivitisom, tada govorimo o peludnoj groznici.Različiti „okidači“

Alergija je nenormalna (prejaka) reakcija imunološkog sustava na, inače, bezopasni “okidač” (alergen). Uz pelud, česti su alergeni prašina, orasi, bakalar, jaja, ubodi osa i pčela, lateks i neki lijekovi. Obilježja blage alergije mijenjaju se ovisno o okidaču i o osobi.

Mogući znakovi alergije jesu: crveni osip praćen svrbežom ili uzdignuti dijelovi kože (urtike), crvenilo i svrbež očiju, soptanje i/ili otežano disanje, otečene šake, stopala i/ili lice, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. U prvoj pomoći kod alergije važno je procijeniti jačinu alergijske reakcije. Kod otežanog disanja potrebna je liječnička pomoć, a kod blažih simptoma dovoljno je ukloniti okidač, ako je moguće, ili udaljiti osobu od okidača.

Zbrinite simptome: neka osoba uzme lijek koji inače koristi za poznatu alergiju. Najčešći su propisivani lijekovi antihistaminici. Mogu se primijeniti lokalno, u obliku spreja za nos ili kapi za oči, te sustavno, u obliku tableta. Antihistaminici su najkorisniji u liječenju blagih do srednje teških oblika peludne hunjavice. Kod težih oblika bolesti i astme primjenjuju se kortikosteroidi. Postoje i druge metode liječenja koje propisuje specijalist alergolog ( Svjetlana Gašparović Babić, dr. med., Narodni zdravstveni list)

Metode prevencije

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

 • redovito pratiti bioprognozu i peludni kalendar,
 • za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila u tijeku vožnje,
 • izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije peluda u zraku (od 5 do 10 sati ujutro),
 • izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija peluda najviša,
 • prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
 • korisno je ugraditi klima-uređaj jer on smanjuje količinu peluda za 90%,
 • odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi se izbjeglo unošenje neželjene količine peluda u stambene prostorije,
 • boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
 • za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske iz kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
 • kosu prati svaku večer jer se peludna zrnca skupljaju na vlasima kose,
 • izbjegavati pušenje, sprejeve i slične nadražujuće tvari jer pogoršavaju simptome alergije.

Nastavi čitati