Prati nas

Zdravlje

Gaće: Može i bez njih, ali bolje ne. Kako ih odabrati i nositi?

Takozvani ‘comando stil’ ima pobornike diljem svijeta pa bismo „bezgaćaše“ mogli nazvati i svojevrsnim pokretom. Ali, liječnici upozoravaju da je, osim higijenske funkcije, zadaća rublja sprječavanje iritacija grubim materijalima i šavovima; pogotovo ako nosite hlače.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Što kupiti snahi?
foto: Pexels

Vrsta i model gaća kombinirana s dnevnim navikama može bitno utjecati na vaše zdravlje. Stručnjaci su izdvojili 8 najčešćih pogrešaka koje činite prilikom nabavke i nošenja rublja.

Preusko donje rublje

Ne samo da će tijesne gaće istaknuti da nemate struk, već će izazvati svrbež, a kod žena i vaginalnu iritaciju. Rublje koje se tare o vašu kožu nije dobro i može izazvati nadraživanje kože.


Rublje koje vas oblikuje

Gaće koje glume steznik, gaće s umecima za podizanje stražnjice ili sad već sve popularnije „push up“ gaće za muškarce koje ističu genitalije, nisu dobar odabir. Sva ta natezanja, istezanja i uvrtanja dijelova vašeg tijela mogu izazvati poremećaje u cirkulaciji. Osim toga, za pravilno „namještanje“ takvog rublja potrebno je vrijeme pa su osobe koje ga nose sklonije rjeđe ići u toalet i obavljati nuždu.

Svila i sintetika

Jedini ispravan materijal za vaše prepone je pamuk koji odvlači vlagu od površine kože. Čak i ako odabirete rublje od nekog drugog materijala, dio koji dolazi u dodir s testisima, penisom i vaginom trebao bi biti podložen pamukom. Sintetiku izbjegavajte, a svilu nosite samo u posebnim prilikama.

Tange

Žene ih ne bi trebale nositi zbog zdravlja, a muškarci zbog estetike. Čak i ako vas je unuka nagovorila da si nabavite ove minijaturne gaće, sjetite se da su oni idealni prijenosnici bakterija sa stražnje na prednju stranu. Bakterijama koje žive na vašem anusu nije mjesto u vagini. Ako ste u godinama, ne znači da morate nositi „bakine gaće“. Odlučite li se, ipak, za tange, neka budu ugodne. Ako žuljaju, nisu vaš model ili broj.

Nošenje rublja noću

Spavanje bez gaća je zdravo, već desetljećima savjetuju stručnjaci. Omogućuje da koža diše i ne smeta cirkulaciji. Neki drugi pak tvrde da je muškarcima bolje spavati u gaćama, jer tako smanjuju rizik od zavrtanja testisa u snu.

Nenošenje gaća danju

Takozvani „commando stil“ ima pobornike diljem svijeta pa bismo „bezgaćaše“ mogli nazvati i svojevrsnim pokretom. Ali, liječnici upozoravaju da je, osim higijenske funkcije, zadaća rublja sprječavanje iritacija grubim materijalima i šavovima; pogotovo ako nosite hlače. Pogotovo ako nosite hlače od sintetičkih materijala. Obucite gaće!

Znojne gaće

Žene i muškarci gaće trebaju mijenjati dnevno. No ako se jako znoje, trebaju ih mijenjati dva puta dnevno. Jer toplo i vlažno okrućenje pogoduje množenju gljivica i bakterija, a što može dovesti do infekcija i ojedina. Pogotovo ljeti. Onima koji zbog posla nisu u mogućnosti mijenjati rublje više puta dnevno, liječnici savjetuju nošenje uložaka koji će njihove osjetljive dijelove održati čistima i suhima.

Loši deterdženti

Najčešći uzrok „svrbeži u gaćama“ jest deterdžent koji zaziva kontaktni dermatitis. Parfemi i omekšivači u deterdžentu mogu biti jaki iritansi. Odaberite one zbog kojih nećete tražiti zaklon da biste se počešali po nezgodnom mjestu dok, recimo, čekate tramvaj.

.

Zdravlje

Tajna dugog života? Puno ružmarina i vođenja ljubavi

Znanstvenici su otkrili da stanovnici Acciarolija imaju i izvrsnu cirkulaciju, posve neobično za njihovu dob. Naime, cirkulacija kod tih stogodišnjaka funkcionira jedna dobro kao kod Amerikanaca u dvadesetim i tridesetim godinama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Svaki deseti stanovnik Acciarolija, malog mjestanca na jugu Italije, ima više od stotinu godina. Ovaj gradić, stotinjak kilometara udaljen od Napulja, ima tek 700 stanovnika, no to je malo mjesto zbog neobično dugovječnog stanovništva, bilo tema istraživanja Sveučilišta Sapineza iz Rima i Sveučilišta San Diego iz Kalifornije, piše Portal Big Think.

Znanstvenici su otkrili da Acciaroljani imaju i izvrsnu cirkulaciju, posve neobično za njihovu dob. Naime, cirkulacija kod tih stogodišnjaka funkcionira jedna dobro kao kod Amerikanaca u dvadesetim i tridesetim godinama. Pa u čemu je tajna?


Znanstvenici smatraju da je u pitanju vrlo niska razina adrenomedulina, hormona koji širi krvne žile. Taj se hormon s vremenom gomila i u prevelikoj količini ima suprotan učinak i sužava krvne žile. No ne i kod stanovnika Acciarolija jer njihove razine adrenomedulina ostaju niske čak i u poznoj dobi što ima pozitivan učinak na cirkulaciju, čak i onu kapilarnu.

Zašto imaju tako nisku razinu tog hormona, povezano je s više faktora. Kao prvo, oni jednu samo hranu iz svojeg vlastitog okoliša: ribu, zeca, piletinu. Također, jedu voće i povrće iz vlastitog uzgoja te ouno maslinovog ulja. Sve to čini ono što je poznato pod nazivom “mediteranska prehrana” koja je poznata kao jedna od najzdravijih na svijetu.

No ima još nešto. Ovi ljudi konzumiraju mnogo ružmarina. “Kad smo testirali ružmarin, u njemu smo pronašli desetke različitih spojeva”, kaže kardiolog sa Sveučilišta San Diego, doktor Alan Maisel. “Brojne studije su pokazale da kiseline iz ružmarina pomažu funkciji mozga pa i to doprinosi dugovječnosti onih koji ga redovito konzumiraju.”

Ipak, da pitate same stanovnike Acciarolija u čemu leži tajna njihovog dugog i zadovoljnog života, kazat će vam: “Seks! I to puno seksa!”

“Možda je dugovječnost doista povezana i s time. Tu je možda i dobar zrak te tzv. joie de vivre“, kaže doktor Maisel.

S time se slažu i znanstvenici sa Sveučilišta Wilkes iz Pennsylvanije koji su otkrili da osobe koje imaju česte seksualne odnose, imaju i višu razinu antitijela koja štiti od raznih zaraza. Osim toga, redovit seks snižava i krvni tlak što je jako bitno za zdravo srce.

“Jedna studija o seksualnim odnosima (ne masturbaciji, već odnosima) doista je pokazala da redoviti odnosi bitno utječu na snižavanje sistoličkog krvnog tlaka”, kazao je doktor Joseph J. Pinzone.

“Daljnja istraživanja trebala bi razotkriti još neke tajne dugog i zadovoljnog života te nam pomoći poboljšati klinički njegu starijih osoba”, kaže doktor Salvatore DiSomma sa Sveučilišta Roma.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP