Prati nas

Zdravlje

Gaće: Može i bez njih, ali bolje ne. Kako ih odabrati i nositi?

Takozvani ‘comando stil’ ima pobornike diljem svijeta pa bismo „bezgaćaše“ mogli nazvati i svojevrsnim pokretom. Ali, liječnici upozoravaju da je, osim higijenske funkcije, zadaća rublja sprječavanje iritacija grubim materijalima i šavovima; pogotovo ako nosite hlače.

Objavljeno

|

Što kupiti snahi?
foto: Pexels

Vrsta i model gaća kombinirana s dnevnim navikama može bitno utjecati na vaše zdravlje. Stručnjaci su izdvojili 8 najčešćih pogrešaka koje činite prilikom nabavke i nošenja rublja.

Preusko donje rublje

Ne samo da će tijesne gaće istaknuti da nemate struk, već će izazvati svrbež, a kod žena i vaginalnu iritaciju. Rublje koje se tare o vašu kožu nije dobro i može izazvati nadraživanje kože.

Rublje koje vas oblikuje

Gaće koje glume steznik, gaće s umecima za podizanje stražnjice ili sad već sve popularnije „push up“ gaće za muškarce koje ističu genitalije, nisu dobar odabir. Sva ta natezanja, istezanja i uvrtanja dijelova vašeg tijela mogu izazvati poremećaje u cirkulaciji. Osim toga, za pravilno „namještanje“ takvog rublja potrebno je vrijeme pa su osobe koje ga nose sklonije rjeđe ići u toalet i obavljati nuždu.

Svila i sintetika

Jedini ispravan materijal za vaše prepone je pamuk koji odvlači vlagu od površine kože. Čak i ako odabirete rublje od nekog drugog materijala, dio koji dolazi u dodir s testisima, penisom i vaginom trebao bi biti podložen pamukom. Sintetiku izbjegavajte, a svilu nosite samo u posebnim prilikama.

Tange

Žene ih ne bi trebale nositi zbog zdravlja, a muškarci zbog estetike. Čak i ako vas je unuka nagovorila da si nabavite ove minijaturne gaće, sjetite se da su oni idealni prijenosnici bakterija sa stražnje na prednju stranu. Bakterijama koje žive na vašem anusu nije mjesto u vagini. Ako ste u godinama, ne znači da morate nositi „bakine gaće“. Odlučite li se, ipak, za tange, neka budu ugodne. Ako žuljaju, nisu vaš model ili broj.

Nošenje rublja noću

Spavanje bez gaća je zdravo, već desetljećima savjetuju stručnjaci. Omogućuje da koža diše i ne smeta cirkulaciji. Neki drugi pak tvrde da je muškarcima bolje spavati u gaćama, jer tako smanjuju rizik od zavrtanja testisa u snu.

Nenošenje gaća danju

Takozvani „commando stil“ ima pobornike diljem svijeta pa bismo „bezgaćaše“ mogli nazvati i svojevrsnim pokretom. Ali, liječnici upozoravaju da je, osim higijenske funkcije, zadaća rublja sprječavanje iritacija grubim materijalima i šavovima; pogotovo ako nosite hlače. Pogotovo ako nosite hlače od sintetičkih materijala. Obucite gaće!

Znojne gaće

Žene i muškarci gaće trebaju mijenjati dnevno. No ako se jako znoje, trebaju ih mijenjati dva puta dnevno. Jer toplo i vlažno okrućenje pogoduje množenju gljivica i bakterija, a što može dovesti do infekcija i ojedina. Pogotovo ljeti. Onima koji zbog posla nisu u mogućnosti mijenjati rublje više puta dnevno, liječnici savjetuju nošenje uložaka koji će njihove osjetljive dijelove održati čistima i suhima.

Loši deterdženti

Najčešći uzrok „svrbeži u gaćama“ jest deterdžent koji zaziva kontaktni dermatitis. Parfemi i omekšivači u deterdžentu mogu biti jaki iritansi. Odaberite one zbog kojih nećete tražiti zaklon da biste se počešali po nezgodnom mjestu dok, recimo, čekate tramvaj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.