Prati nas

Vijesti

Grbin i Hrelja podnose ustavnu tužbu zbog 27% mirovinskog dodatka

Grbin je to ilustrirao situacijom u kojoj kolege, od kojih je jedan rođen prije 1962. godine, za isti posao, istu plaću i iste doprinose u mirovini će dobiti dodatak od 27 posto dok drugi, rođen nakon te godine, neće imati pravo na taj dodatak.

Objavljeno

|

Tko ima pravo na 27 posto?
Peđa Grbin (foto: MojeVrijeme.hr)

Saborski zastupnici SDP-a Peđa Grbin i HSU-a Silvano Hrelja najavili su na konferenciji za novinare da će Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslati članak 3. Zakona o dodatku na mirovinu zbog neisplate dodatka od 27 posto svim umirovljenicima, javlja Hina.

Hrelja je ustvrdio da su obveznim korisnicima 2. mirovinskog stupa mirovine manje 500 do 1.000 kuna jer ne primaju dodatak od 27 posto. To je diskriminirajuća odredba po dobi prema rođenima nakon 1962. godine, koji nisu imali pravo izbora i za godine uplate u 1. mirovinski stup nemaju dodatak od 27 posto, poručio je.

Grbin je to ilustrirao situacijom u kojoj kolege, od kojih je jedan rođen prije 1962. godine, za isti posao, istu plaću i iste doprinose u mirovini će dobiti dodatak od 27 posto dok drugi, rođen nakon te godine, neće imati pravo na taj dodatak.  To je diskriminacija koju država odbija riješiti, što je u modernom i demokratskom društvu i pravnom poretku koji je zasnovan na jednakosti svih građana nedopustiva, poručio je Grbin.

Mirovinska reforma koja se ovih dana najavljuje po medijima to će stanje samo zacementirati, kazao je, istaknuvši da bi država pravo na dodatak od 27 posto dala samo onima koji bi se u korist države i državnog proračuna odrekli novca koji su štedjeli godinama, što je, kazao je, neprihvatljivo. Za Hrelju najavljena mirovinska reforma je samo prikrivanje rigidne penalizacije i ubrzanja do dobi od 67 godina za odlazak u mirovinu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.