Prati nas

Vijesti

Ove godine 8490 branitelja zatražilo je status ratnog vojnog invalida

Ti su zahtjevi podneseni po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, koji se obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove.

Objavljeno

|

Kako do lažne mirovine?
foto: Pixabay/MV

U prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji je stupio na snagu potkraj prosinca, za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., u nadležnim uredima državne uprave zaprimljeno je ukupno 8490 zahtjeva.

Ti su zahtjevi podneseni po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, koji se obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove, piše Večernji list.

Iz Ministarstva branitelja napominju da je, usprkos relativno visokom broju zahtjeva, tek 4239 predmeta kompletirano, što znači da je za svakog pojedinačnog podnositelja zahtjeva prikupljena cjelovita medicinska dokumentacija, što podrazumijeva izvorne dokumente vezane za pojedine bolesti, temeljem kojih se traži ostvarivanje prava, te opis ratnog puta, okolnosti stradavanja, sudjelovanje u Domovinskom ratu i slično.

Također, ističu kako je broj podnesenih zahtjeva u skladu s očekivanjima i planiranim financijskim projekcijama. Nadalje, iz resornog ministarstva ističu kako je broj podnesenih zahtjeva za priznanje statusa HRVI-ja u skladu s očekivanjima i zbog činjenice da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata u proteklih 12 godina nisu mogli podnositi zahtjeve temeljem bolesti kao i da je nakon 1. siječnja 2006. godine izvan zakonskog roka podneseno oko 7000 zahtjeva za utvrđivanje statusa HRVI-ja, a koji su u upravnom postupku odbijeni, odnosno odbačeni upravo zato što su podneseni izvan roka.

“To znači da u ukupnom broju podnesenih zahtjeva u određenom broju participiraju i podnositelji zahtjeva iz gore navedene brojčane skupine koji stupanjem na snagu novog Zakona, iznova podnose zahtjeve”, poručili su iz Ministarstva.

Kako dobiti braniteljsku mirovinu?

foto: MojeVrijeme.hr

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.