Prati nas

Aktivno starenje

Savjeti za dug život koji nisu dosadni

Savjeti o tome kako živjeti dulje i zdravije obično se svode na preporuke o zdravoj prehrani i tjelovježbi i pomalo su dosadni. Mi smo zato pronašli nekoliko savjeta u čijoj ćete primjeni uživati a mogu vam pomoći da poživite dugo, zdravo i zadovoljno.

Objavljeno

|

Zašto moramo razgovarati sa starijima?
Ilustracija (foto: BigStock)

Savjeti za dug život obično su dosadni i ponavljaju se: zdravo jedite, puno vježbajte, čuvajte se stresa. Pa onda opet: pazite što jedete, ne zanemarujte tjelovježbu, ne sekirajte se previše… I tako ukrug. No postoje i oni savjeti za dug, i što je jako važno, sretan i ispunjen, život koje će vam biti drago i ugodno slijediti. U bespućima interneta potražili smo neke od njih…

Seks produljuje život

Osim što je ugodna i zabavna aktivnost, seks vam može pomoći da živite dulje. Znanstvenici su dokazali da su oni koji imaju odnos barem dva puta tjedno, u znatno manjem riziku od prijevremene smrti. Naime, seks aktivira razne skupine mišića, jača srce i preplavljuje tijelo hormonom sreće. Zato – ne ustručavajte se!

Oženjeni muškarci žive dulje

Ukoliko je dobar i stabilan, brak ima pozitivan učinak na zdravlje oba spola. No posebno će profitirati muškarci jer je dokazano da oni oženjeni žive dulje. Razlog za to je pomalo prozaičan. Naime, oženjene muškarce njihove supruge „tjeraju“ da češće idu liječniku pa tako na vrijeme otkriju eventualne bolesti i liječe se.

Malo (dobrog) alkohola

Ovaj savjet nikako ne znači da biste se trebali opijati svaki dan, ali poznato je da čaša (mala) crnog vina ima pozitivan učinak na zdravlje jer smanjuje rizik od razvoja bolesti srca. No naglasit ćemo još jednom: s alkoholom treba pažljivo i umjereno.

Ne prejedajte se

Ovaj savjet stiže iz Japana, točnije s otoka Okinava, čiji su stanovnici među najdugovječnijima na svijetu. Njihova tajna je da jedu dobro i – malo. To ne znači da su gladni već da prestaju jesti kad su otprilike 80 posto puni. Zato, ne prejedajte se i imajte na umu da će informaciju a o popunjenosti želuca u mozak stiže tek nakon 20 minuta.

Družite se

Bogat i kvalitetan društveni život iznimno je važan za dobro zdravlje i dug život. Neka vam ne bude teško nazvati prijatelje ili rodbinu i organizirati druženje. Ne mora to biti ništa komplicirano ni skupo. Već i odlazak u šetnju ili na kavu te ugodan razgovor mogu vam pomoći da se osjećate bolje i ne budete usamljeni.

Pjevajte

Zanimljivo istraživanje koje su napravili znanstvenici s Harvarda pokazalo je da članovi profesionalnih i amaterskih zborova žive dulje. To je zato što pjevanje potiče dobro raspoloženje i smanjuje stres koji je glavni krivac za razvoj mnogih bolesti. Zato – pjevajte! Ne morate se doista učlaniti u neki zbor, ali pjevajte po kući, dok se kupate, dok kuhate, dok obavljate kućanske poslove. Pjevajte čak i ako pjevati ne znate.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.