Prati nas

Aktivno starenje

Savjeti za dug život koji nisu dosadni

Savjeti o tome kako živjeti dulje i zdravije obično se svode na preporuke o zdravoj prehrani i tjelovježbi i pomalo su dosadni. Mi smo zato pronašli nekoliko savjeta u čijoj ćete primjeni uživati a mogu vam pomoći da poživite dugo, zdravo i zadovoljno.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tko je preživio ebolu?
Ilustracija (foto: BigStock)

Savjeti za dug život obično su dosadni i ponavljaju se: zdravo jedite, puno vježbajte, čuvajte se stresa. Pa onda opet: pazite što jedete, ne zanemarujte tjelovježbu, ne sekirajte se previše… I tako ukrug. No postoje i oni savjeti za dug, i što je jako važno, sretan i ispunjen, život koje će vam biti drago i ugodno slijediti. U bespućima interneta potražili smo neke od njih…

Seks produljuje život

Osim što je ugodna i zabavna aktivnost, seks vam može pomoći da živite dulje. Znanstvenici su dokazali da su oni koji imaju odnos barem dva puta tjedno, u znatno manjem riziku od prijevremene smrti. Naime, seks aktivira razne skupine mišića, jača srce i preplavljuje tijelo hormonom sreće. Zato – ne ustručavajte se!


Oženjeni muškarci žive dulje

Ukoliko je dobar i stabilan, brak ima pozitivan učinak na zdravlje oba spola. No posebno će profitirati muškarci jer je dokazano da oni oženjeni žive dulje. Razlog za to je pomalo prozaičan. Naime, oženjene muškarce njihove supruge „tjeraju“ da češće idu liječniku pa tako na vrijeme otkriju eventualne bolesti i liječe se.

Malo (dobrog) alkohola

Ovaj savjet nikako ne znači da biste se trebali opijati svaki dan, ali poznato je da čaša (mala) crnog vina ima pozitivan učinak na zdravlje jer smanjuje rizik od razvoja bolesti srca. No naglasit ćemo još jednom: s alkoholom treba pažljivo i umjereno.

Ne prejedajte se

Ovaj savjet stiže iz Japana, točnije s otoka Okinava, čiji su stanovnici među najdugovječnijima na svijetu. Njihova tajna je da jedu dobro i – malo. To ne znači da su gladni već da prestaju jesti kad su otprilike 80 posto puni. Zato, ne prejedajte se i imajte na umu da će informaciju a o popunjenosti želuca u mozak stiže tek nakon 20 minuta.

Družite se

Bogat i kvalitetan društveni život iznimno je važan za dobro zdravlje i dug život. Neka vam ne bude teško nazvati prijatelje ili rodbinu i organizirati druženje. Ne mora to biti ništa komplicirano ni skupo. Već i odlazak u šetnju ili na kavu te ugodan razgovor mogu vam pomoći da se osjećate bolje i ne budete usamljeni.

Pjevajte

Zanimljivo istraživanje koje su napravili znanstvenici s Harvarda pokazalo je da članovi profesionalnih i amaterskih zborova žive dulje. To je zato što pjevanje potiče dobro raspoloženje i smanjuje stres koji je glavni krivac za razvoj mnogih bolesti. Zato – pjevajte! Ne morate se doista učlaniti u neki zbor, ali pjevajte po kući, dok se kupate, dok kuhate, dok obavljate kućanske poslove. Pjevajte čak i ako pjevati ne znate.

.

Aktivno starenje

Ljudi koji su postali uspješni tek u poznim godinama

Popisi osoba koje su puno postigle rano u životu, prilično su česti. No jedan je novinski urednik poželio upoznati ljude koji su se ostvarili tek u poznim godinama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Poznati novinski urednik Doug Murano objavio je na Twitteru zanimljivu ideju koja je u trenu postala viralna, odnosno proširila se bespućima interneta.

Kako je napisao, dozlogrdile su mu silne liste “wunderkinda” koji su jako puno postigli prije tridesete ili četrdesete godine, pa je došao na zamisao pitati svoje pratitelje na Twitteru znaju li nekoga tko je postigao nešto veliko ili zanimljivo nakon četrdesete, pedesete ili još kasnije u životu.


“Pokažite mi nekoga tko je obranio doktorat u šezdesetoj i to nakon što je prethodno sve izgubio. Ili nekog sedamdesetgodišnjaka koji je tek nedavno počeo pisati romane ispunjene pričama iz svog dugog i sadržajnog života. Dajte mi žuljevite ruke i nježna srca”, napisao je Murano.

Kako se i moglo očekivati, Twitter mu je dao ono što je tražio pa su se uskoro na njegovom profilu stale nizati dirljive priče o uspjehu u kasnijim godinama. Izdvojit ćemo neke od njih:

Anita

Približavala sam se pedesetoj i sve sam izgubila čak dva puta. Sada imam malen dom koji je sve što mi je potrebno, a svake godine zahvaljujući svojem hobiju fotografiji prikupim tisuće dolara kako bih pomogla ljudima koji, baš kao i ja nekad, kreću od nule. Uskoro mi izlazi i prva knjiga. Najvažnije što sam naučila je imati manje, a davati više.

John

2008. sam, nakon 28 godina na tom radnom mjestu, dobio otkaz. 2009. sam upisao fakultet, 2013. diplomirao sa svim pohvalama. 2014., kad mi je bila 51 godina, upisao sam doktorat koji očekujem obraniti sljedeće godine kad mi bude 57. Prije sam bio nervozna olupina koja se nigdje nije uklapala. Sada predajem studentima. Jako sam puno naučio i narastao kao osoba.

Nicky

Ja ti mogu reći ovo: moj nevjerojatni prijatelj i kolega Bob je sa 71 godinom napisao dramu i to kad je već obolio od demencije. Predstava se igra na EveryThirdMinute festivalu.

Brianna

Na fakultetu sam upoznala američku Indijanku u ranim devedesetim godinama koja je u kasnim osamdesetim upisala doktorat iz lingvistike kako bi očuvala jezik svoga plemena. Rekla mi je kako su brojni članovi njene obitelji doživjeli i više od stotinu godina, pa je ovo za nju bilo dobro vrijeme da se posveti ovako važnom poslu.

Mina

Upisala sam pravo kad mi je bilo 50 godina. Ušla sam u učionicu punu mlađarije koja je ustala misleći da sam im profesorica. Bilo mi je divno opet biti studenticom i kasnije postati odvjetnicom.

Mark

Nakon desetljeća crtanja planova po ubrusima dok je pratila moga oca u njegovim diplomatskim misijama, moja mama je diplomirala arhitekturu u 60. godini. Moj sada umirovljeni otac bio je jako ponosan zbog njenog postignuća i pripremio joj je veliku zabavu za diplomu.

Spooky

Već s 14 godina sam svirala i podučavala klavir, a nakon toga postala grafička dizajnerica. U Ameriku sam stigla s 48 godina i upisala francuski i arapski jezik i kulturu te radila kao prevoditeljica. Napokon sam se uspjela riješiti nasilnog muža i sada sam slikarica i spisateljica i život mi je san.

Jezebel

Moja mama je upisala fakultet kad joj je bilo 65 godina, a antropologiju je diplomirala kad joj je bilo 70. I to sve s čak desetoro djece u kući. Spomenite mi naporan rad i upoznat ću vas s mojom majkom.

Helen

Ponovno sam izgradila život nakon što sam izgubila oba sina. Sada su mi 74 godine i uskoro izdajemo svoju prvu knjigu naslova ‘Jesam li još uvijek majka’

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP