Prati nas

Ljubav

Seks nakon pedesete popravlja pamćenje

Ako često zametnete ključeve ili naočale ili se ne možete otprve sjetiti imena svojeg unuka, možda biste se češće trebali posvetiti akciji među plahtama.

Objavljeno

|

trikovi za bolje pamćenje
foto: Pixabay

Može li vođenje ljubavi poboljšati vašu kratkoročnu memoriju? Nova studija otkrila je da seksualni odnos koji uključuje emocionalnu bliskost može poboljšati vaše kratkoročno pamćenje, iako bez velikih učinaka na dugoročno pamćenje. Izvještaj je nedavno objavljen u stručnoj publikaciji Archives of Sexual Behavior, baziran je na istraživanju s uzorkom od šest tisuća osoba starijih od 50 (s prosječnom dobi od 66) koje su odgovarale na pitanja o svojim seksualnim aktivnostima te testirale memoriju.

“Ova studija pružila je dokaze da seksualna aktivnost i emocionalna bliskost tijekom seksualne aktivnosti poboljšava epizodno (kratkoročno) pamćenje”, zaključili su autori. Ali čini se da ne postoji povezanost između seksa i dugoročne prevencije opadanja kognitivne sposobnosti tijekom vremena.

Emocionalna bliskost bila je ključni faktor u poboljšanju kratkoročne memorije. “Zanimljivo novo otkriće je to što emocionalna bliskost tijekom seksualne aktivnosti utječe na naknadno poboljšanje memorije”, pišu autori. Špekuliraju da seksualna aktivnost s poznatim partnerom rezultira smanjenjem razine stresa, a s obzirom da visoka razina stresa utječe na opadanje kognitivne sposobnosti, možda je navedeno poboljšanje memorije njegova indirektna posljedica.

Autori su napisali da je potrebno provesti dodatno istraživanje tijekom duljeg vremenskog perioda koristeći preciznije metode mjerenje kratkoročnog pamćenja kako bi se otkrilo da li promjene u seksualnoj aktivnosti mogu poboljšati memoriju tijekom odraslog života.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.