Prati nas

Zdravlje

Kraj farbanja?

Uskoro bismo mogli imati lijek protiv sijede kose

‘Ova studija pomogla nam je da bolje razumijemo kako matične stanice melanocita djeluju na boju kose‘, rekao je voditelj studije.

Objavljeno

|

Tableta protiv sijede kose?
ilustrator: S. Bura/mj

Američki znanstvenici vjeruju da su otkrili krivca za sijede vlasi. To su stanice koje stvaraju pigmente i koje s vremenom gube sposobnost sazrijevanja, piše BBC. S vremenom se kod stanica prekida taj proces što utječe na nezrele stanice koje bi se inače razvile u melanocite koji kosi daju prirodnu boju.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta New York (NYU) proučavao je taj proces kod miševa koji imaju iste takve stanice i koje određuju boju dlake.

Ovaj rad bi mogao biti početak zaustavljanja procesa sijeđenja. No ne samo to. Prema Britanskom udruženju dermatologa (BAD), rad na melanocitima također nam može pomoći da bolje razumijemo zašto dolazi do pojave određenih vrsta raka i drugih medicinskih stanja.

Tijekom života, kosa stalno raste i stalno ispada i to je normalan ciklus. Nova kosa raste iz folikula dlake, koji se nalaze u koži, gdje se također nalaze melanociti koji proizvode pigment. Melanociti također kontinuirano propadaju i obnavljaju se. Novi se stvaraju od matičnih stanica, a istraživači vjeruju da su kod ljudi čija je kosa posijedjela te stanice na neki način “zapele”. Prevedeno, sve veći broj matičnih stanica počinje sve sporije obavljati svoj posao.

“Naša studija pomogla nam je da bolje razumijemo kako matične stanice melanocita djeluju na boju kose”, rekao je za časopis Nature voditelj studije dr. Qi Sun. Dr. Leila Asfour iz Britanske udruge dermatologa kaže: “Rezultati ove studije također pomažu medicinarima da bolje razumiju i neka druga stanja u kojima ove matične stanice mogu igrati ulogu, Na primjer, moći ćemo bolje razumjeti temeljnu prirodu najsmrtonosnijeg raka kože, melanoma.”

Ovo istraživanje može pomoći i kod medicinskog stanja koje se zove alopecija areata, gdje imunološki sustav napada kosu i uzrokuje njezino ispadanje. Ponekad kod ovakvih pacijenata kosa ponovno naraste, ali pobijeli, objasnila je. Osim toga, istraživanje bi moglo donijeti i neke nove spoznaje o vitiligu – stanju kad se na koži razvijaju bijele mrlje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.