Prati nas

Vijesti

Grbin i Hrelja: Ako Vlada daje imovinu Crkvi, neka da i domovima umirovljenika

Slično se već učinilo u Kninu iz čega je vidljivo da takav scenarij nije nemoguć. Tamo je Vlada prije godinu i pol prenijela vlasništvo na lokalnu ustanovu koja se bavi brigom za starije.

Objavljeno

|

Tko ima pravo na 27 posto?
Peđa Grbin (foto: MojeVrijeme.hr)

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja i SDP-ov Peđa Grbin zatražili su od Vlade da po uzoru na prepuštanje imovine Crkvi, prepuste imovinu i domovima umirovljenika.

„Darovnicom Vlade prenesite vlasništvo nad domovima umirovljenika u Istarskoj županiji na ustanove koje u njima rade da bi mogle lakše dobiti kredite za obnovu fasada, podizanje energetske učinkovitosti, proširenje kapaciteta, osuvremenjivanje smještaja za umirovljenike i starije“, poručili su s tiskovne konferencije.

Slično se već učinilo u Kninu iz čega je vidljivo da takav scenarij nije nemoguć. Tamo je Vlada prije godinu i pol prenijela vlasništvo na lokalnu ustanovu koja se bavi brigom za starije.

„Vlada je s takvim darovnicama nastavila pa je ovih dana prostor od više od 30 tisuća kvadratnih metara, vrijedan više od 80 milijuna kuna, prepustila Katoličkoj crkvi. Smatramo da ne postoji nikakva zapreka da se domovi umirovljenika na području Istarske županije, a vjerujem da postoji interes i u drugim županijama, prepuste onim ustanovama koje u njima djeluju i koje se brinu o starijim osobama kako bi mogli biti učinkovitiji. Tada bi mogli obnavljati te zgrade, dograđivati, ali i kako bi lakše pristupali europskim fondovima jer su riješeni vlasnički odnosi preduvjet za kandidiranje za europska sredstva“, izjavio je Grbin.

S obzirom na sadašnju situaciju, Grbin kaže kako je razumljivo da se on s 39 godina bavim ovim pitanjima.  „Za godinu do dvije morat ću aplicirati za dom umirovljenika, želim li sa 70 ili 80 godina doći na red, s obzirom na to kolike su liste čekanja.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.