Prati nas

Vijesti

Kujundžić o zdravstvu: Mi smo među 15% najboljih na svijetu

Volim naglasiti da u Hrvatskoj treba postojati i javno i privatno zdravstveno osiguranje, izjavio je ministar zdravstva.  Na pitanje koji su ograničavajući faktori da se zdravstveni sustav ne može unaprijediti na način na koji želite, Kujundžić je rekao da je to broj kuna, odnosno eura po glavi stanovnika.

Objavljeno

|

Tko je Milan Kujundžić?
Milan Kujundžić (foto: vlada.hr)

Gostujući u programu HTV-a, Ministar zdravstva Milan Kujundžić je izjavio da je hrvatski zdravstveni sustav, unatoč svim poteškoćama, na stabilnoj razini i među 15% najboljih na svijetu.

No to ne znači da hrvatski zdravstveni sustav nema brojne probleme koje je potrebno riješiti. Zato pozivam cijeli narod na dijalog i to ne samo u donošenju zakona, nego i općenito. Iskristalizirat će se ono što je najbolje i što je moguće, rekao je Kujundžić.Na pitanje koji su ograničavajući faktori da se zdravstveni sustav ne može unaprijediti na način na koji želite, Kujundžić je rekao da je to broj kuna, odnosno eura po glavi stanovnika. Drugi prijeteći faktor je izazov kojega imaju hrvatski liječnici i medicinske sestre, a gdje im se nude osjetno veće plaće – a to je odlazak u inozemstvo. Na tome tragu svi trebamo učiniti sve, a to je da s jedne strane pacijenti dobiju kvalitetnu uslugu i da je dostupna svima te da zadržimo zdravstveno osoblje u Hrvatskoj, kazao je.

Mi u Hrvatskoj ne možemo biti drugačiji nego što su one države kojima težimo biti isti ili približno isti. Trebamo otvoriti i dopunsko i dodatno osiguranje. Najvažnije je transparentno definirati što svi u Hrvatskoj trebaju dobiti te otvoriti mogućnost rasprave o tome ako netko želi platiti i dobiti više, a da pritom ne ugrožava one koji imaju osnovno osiguranje. Volim naglasiti da u Hrvatskoj treba postojati i javno i privatno zdravstveno osiguranje, izjavio je ministar zdravstva.

Govoreći o preventivnim taksama kazao je da je potrebno prvenstveno zaustaviti mlade ljude da ne uđu u svijet alkohola i nikotina. Na tom tragu trebamo otvoriti javni dijalog, dodao je. Kazao je među ostalim i da se liječnici iz primarne zdravstvene zaštite ne ljute na njega, već pojedinci koji su očekivali da će za 0 kuna dobiti vlasništvo i da će ga moći preprodavati kome hoće i za koliko hoće.

.

Vijesti

Google prekinuo suradnju s Huaweijem. Što to znači za korisnike?

Google je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga te time izazvao pravu paniku među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača.

Objavljeno

|

Američki tehnološki div Google izazvao je u nedjelju pravi potres na tržištu pametnih telefona kad je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardvera, softvera i svih tehnoloških usluga, osim onih čije open source licence određuju da su dostupne u javnoj domeni, piše Reuters.

Nakon objave vijesti, zavladala je panika među korisnicima Huaweijevih uređaja jer bi to moglo značiti da sa svojih pametnih telefona više neće moći pristupiti Googleu, Gmailu, pretraživaču Chromeu i sličnim uslugama.No mjesta panici ipak nema. “Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na dosadašnjim Huaweijevim uređajima”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Problem bi eventualno mogli imati budući korisnici Huaweija. Naime, Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama, no te će usluge i aplikacije i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Međutim, za pretpostaviti je da će Huawei doskočiti ovom problemu tako što će i budućim korisnicima ponuditi svoje sustave te tako izbjeći Googleov embargo.

Nastavi čitati