Prati nas

Vijesti

Kujundžić o zdravstvu: Mi smo među 15% najboljih na svijetu

Volim naglasiti da u Hrvatskoj treba postojati i javno i privatno zdravstveno osiguranje, izjavio je ministar zdravstva.  Na pitanje koji su ograničavajući faktori da se zdravstveni sustav ne može unaprijediti na način na koji želite, Kujundžić je rekao da je to broj kuna, odnosno eura po glavi stanovnika.

Objavljeno

|

Tko je Milan Kujundžić?
Milan Kujundžić (foto: vlada.hr)

Gostujući u programu HTV-a, Ministar zdravstva Milan Kujundžić je izjavio da je hrvatski zdravstveni sustav, unatoč svim poteškoćama, na stabilnoj razini i među 15% najboljih na svijetu.

No to ne znači da hrvatski zdravstveni sustav nema brojne probleme koje je potrebno riješiti. Zato pozivam cijeli narod na dijalog i to ne samo u donošenju zakona, nego i općenito. Iskristalizirat će se ono što je najbolje i što je moguće, rekao je Kujundžić.

Na pitanje koji su ograničavajući faktori da se zdravstveni sustav ne može unaprijediti na način na koji želite, Kujundžić je rekao da je to broj kuna, odnosno eura po glavi stanovnika. Drugi prijeteći faktor je izazov kojega imaju hrvatski liječnici i medicinske sestre, a gdje im se nude osjetno veće plaće – a to je odlazak u inozemstvo. Na tome tragu svi trebamo učiniti sve, a to je da s jedne strane pacijenti dobiju kvalitetnu uslugu i da je dostupna svima te da zadržimo zdravstveno osoblje u Hrvatskoj, kazao je.

Mi u Hrvatskoj ne možemo biti drugačiji nego što su one države kojima težimo biti isti ili približno isti. Trebamo otvoriti i dopunsko i dodatno osiguranje. Najvažnije je transparentno definirati što svi u Hrvatskoj trebaju dobiti te otvoriti mogućnost rasprave o tome ako netko želi platiti i dobiti više, a da pritom ne ugrožava one koji imaju osnovno osiguranje. Volim naglasiti da u Hrvatskoj treba postojati i javno i privatno zdravstveno osiguranje, izjavio je ministar zdravstva.

Govoreći o preventivnim taksama kazao je da je potrebno prvenstveno zaustaviti mlade ljude da ne uđu u svijet alkohola i nikotina. Na tom tragu trebamo otvoriti javni dijalog, dodao je. Kazao je među ostalim i da se liječnici iz primarne zdravstvene zaštite ne ljute na njega, već pojedinci koji su očekivali da će za 0 kuna dobiti vlasništvo i da će ga moći preprodavati kome hoće i za koliko hoće.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.