Prati nas

Mozaik

‘Nemate dijete? Ne možete ući!’

Ispred mene je bila jedna obitelj pa sam ih pitala mogu li s njima ući jer oni imaju djecu. No oni su rekli: ‘Ne, jer ti si za nas stranac!’ Nisam mogla vjerovati da uopće nemaju suosjećanja za jednu penzionerku.

Objavljeno

|

Diskriminacija umirovljenika
foto: Pixabay

Jednoj umirovljenici iz Engleske zabranjen je ulazak u tek otvoreni Legoland zabavni park iz nevjerojatnog razloga. Naime, gospođa sa sobom nije imala djecu. Yvonne Radcliff (74) morala se vratiti kući iako joj je plan bio dan provesti u novom, Legoland Discovery Centru u Birminghamu vrijednom sedam milijuna funti. Kad je iz svojeg doma u Hall Greenu stigla u Birmingham i pokušala ući u park, neugodno se iznenadila kad su joj to zabranili.

“Bila sam u nevjerici. Odrasli proizvode Lego kockice, no ja nisam mogla ući u Legoland jer sam odrasla a sa sobom nisam imala dijete”, rekla je penzionerka za Birmingham Live. “Jako me fasciniraju Lego kockice. Gledala sam emisiju na TV-u i vidjela da se uskoro otvara novi centar. Kazala sam kćeri da ću ga posjetiti i jedno jutro se ukrcala se na vlak. No kad sam došla, zaustavila me jedna žena i rekla mi da ne mogu ući jer nitko ne smije ući bez djeteta”, priča razočarana Yvonne. “Bila sam šokirana i uvrijeđena, da vam pravo kažem. To je glupost. Ispred mene je bila jedna obitelj pa sam ih pitala mogu li s njima ući jer oni imaju djecu. No oni su rekli: ‘Ne, jer ti si za nas stranac!’ Nisam mogla vjerovati da uopće nemaju suosjećanja za jednu penzionerku.”

Doista, na službenoj web stranici Legoland Discovery Centra piše da odrasli moraju biti u društvu odraslih kako bi ušli u park. No novootvoreni centar ipak će omogućiti odraslima bez djece da ga posjete i to 11. srpnja od 17 do 19 sati. Glasnogovornik Legolanda ovako je opravdao odluku centra: “Legoland Discovery Centar nije tematski park u uobičajenom smislu već niz manjih atrakcija posebno kreiranih za djecu i iz dječje perspektive čime je omogućen siguran boravak djece 3 i 10 godina starosti i njihovih obitelji. Mnogi dijelovi centra nisu dizajnirani za stariju djecu i odrasle osobe, poput mekih zona za igru ili nekih vožnji.”

“Zbog toga, centar ne dozvoljava ulazak grupama odraslih, odraslim parovima ili pojedincima, bez obzira na njihovu rasu, spol, dob ili sposobnosti, ukoliko nisu u društvu djece. Do ovakve smo odluke došli nakon razgovora s našim posjetiteljima širom svijeta i nakon istraživanja njihovih preferencija. Unatoč ovakvoj odluci, svjesni smo da su Lego kockice omiljena igračka i odraslih osoba. Zato toga ćemo organizirati posebne večeri kad će u park moći ući i odrasli i kad će moći uživati u nekim atrakcijama namijenjenima upravo njima”, objasnio je glasnogovornik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.