Prati nas

Aktivno starenje

Petko (82) popeo se na 2.155 metara visok vrh, išao ženi po vodu za kavu

Bilo je malo umora, pomalo trnci, pošto ima gelera u tabanima i listovima, ali je uspon prošao prošao bez posljedica.  Jest da me je rat malo načeo, ali sam dobrog zdravlja”, kaže 82-godišnji Petko Janjić nakon nevjerojatnog podviga u kojem se uspeo na 2000 metara visok vrh Zelena glava.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Petku Janjiću su 82 godine i imao je veliku želju: da se barem još jednom uspne na vrh Prenja na 2.155 metara iznad mora, piše portal Foca24.info. Ovaj rođeni Konjičanin živi u Foči u Bosni i Hercegovini od 1994. godine. Iza njega nije lak život, u ratu je čak bio i ranjen, no sve nedaće ovoga svijeta nisu omele njegovu najveću ljubav: planinarenje. Kad je zaželio još jednom vidjeti kakav pogled puca sa Zelene glave, najviše točke Prenja, planinari iz Planinarskog društva Foča pritekli su u pomoć.

Svi zajedno su krenuli u avantura uspona na više od 2000 metara visok vrh, a pratili su ih magla, kiša i vjetar. Petko se oslanjao na drveni štap i nije se predao čak ni na najtežoj, zadnjoj dionici koju je mogu ispenjati samo uz pomoć sajli. Petko nakon rata više nije planinario. No kako je u međuvremenu postao strastveni lovac, boravak u prirodi i dugotrajno pješačenje nisu mu bili strani.

“Bilo je malo umora, pomalo trnci, pošto ima gelera u tabanima i listovima, ali je uspon prošao prošao bez posljedica. Jest da me je rat malo načeo, ali sam dobrog zdravlja”. No nije samo ljubav prema planinskim vrhuncima nagnala vremešnog Petka da ponovno pokuša osvojiti Zelenu glavu. Postojala je tu i želja da svojoj supruzi Stoji donese vode s jednog od prenjskih izvora.

“Njena želja je bila da joj donesem vodu za kafu i donio sam jedan litar vode, tako da smo nakon toliko godina popili kafu koja je sa vodom s Prenja mnogo ukusnija. Ova voda je posebna, nigdje nema takve”, uvjerava Petko. “Petko je dobar suprug i dobar čovjek”, istakla je Stoja. Inače, Petko i Stoja su u braku 55 godina, imaju tri kćeri i šestoro unučadi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.