Prati nas

Show

Voljela je život: Preminula je velika glumica Marija Kohn

Zamalo da se nisam rodila u našem drvenom zahodu kraj kuće. Majka je trebala ići na veliku potrebu, ali ona nije znala da sam ta potreba bila ja. Dobro da ju je moja none Marija čula kako urla i spasila mi život.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Svoga tela gospodar
Marija Kohn, (1976, TVZ)

Najnagrađivanija hrvatska glumica koja iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija, Marija Kohn, preminula je u 85. godini života. Potvrdilo je to Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Ispraćaj će biti u srijedu, 18. srpnja u 13.35 sati na zagrebačkom krematoriju.

Izdvojili smo nekoliko crtica iz intervjua koje je davala proteklih godina kako bismo se prisjetili kako  je izravna i nepretenciozna bila velika Kohn.


O svojem rođenju

Zamalo da se nisam rodila u našem drvenom zahodu kraj kuće. Majka je trebala ići na veliku potrebu, ali ona nije znala da sam ta potreba bila ja. Dobro da ju je moja none Marija čula kako urla i spasila mi život. Poslije smo se znali našaliti kako moja majka Franka nije znala razlikovati trudove od velike nužde. Eto, vidite kako je počelo, tako će valjda i završiti. (Večernji list, 27. studenog 2011.)

O sukobima s Belom Krležom

Bela Krleža bila je na glasu kao glumica koja nije dobro pamtila tekstove na sceni. I uvijek su joj pomagale šaptačice. Jednom sam mijenjala kolegicu, a bila sam dobra šaptačica. Bela je zapinjala, ja sam joj svesrdno pomagala. Poslije predstave uzrujano mi je prišla i afektiranim povišenim tonom rekla: “Tko ste vi, Marija Kohn, da vi meni šapćete, a da mene nitko u kazalištu ne obavijesti o tome!” A ja sam joj odbrusila: “A tko ste vi, Bela Krleža, da ja ne bih mogla vama šaptati! Zašto ne naučite tekst?” Ona je ostala paf, jer je prema svima bila bahata. A ja se nikad nikom nisam dala. (Nacional, 22. lipnja 2015.)

O Jovankinim tanjurima

Jednom prilikom bila u Lici, u selu Pećani, u kojemu je rođena Jovanka Broz. Bila je neka proslava pred njenom kućom. Tamo smo se našli moj pokojni kolega Đuro Utješanović i ja. Tad se Đuro baš uselio u novi stan i kućio se, trebalo mu je sve za domaćinstvo. Na toj fešti na livadi zapeli su mu za oko neki tanjuri sa stola. Sjećam se da je Đuro pronašao veću plastičnu vreću i prije odlaska spakirao nekoliko komada tanjura i pribora za jelo iz Jovankine kuće. Dakle, otuđio i odnio kući, a ja sam mu pomagala u tom zločinu. Jednom me pozvao na večeru i jeli smo iz tih Jovankinih tanjura! (Nacional, 22. lipnja 2015.)

O estetskim zahvatima

Razmišljala sam o tome da odem na “peglanje” kod plastičnog kirurga, ali sam zaključila da onda ne bih mogla igrati ženu od 78 godina, već neku šezdeset i nešto, a takvih kod nas ima mnogo. Osim toga, estetski zahvati prilično su skupi. (Glorija, 31. svibnja 2012.)

O bogatstvu i siromaštvu

U okvirima u koje sam sebe strpala, u njima sam se držala, i nastojala učiniti, za sebe i druge, najbolje što se moglo. I najpoštenije. Primjerice, žao mi je što nisam bogata, pa da siromašnima mogu podijeliti lovu. Pa mi smo postali zemlja ljudi koji prose. Najgori mi je prizor kad vidim ljude kako kopaju po kontejnerima. Tada me uhvati golema tuga. Često se zbog toga osjećam rastrgano. Volim ljude, volim život, volim sve. (Story, 27. prosinca 2011.)


Marija Kohn rođena je u Lopudu 7. kolovoza 1934. u obitelji židovskog podrijetla. Marijin otac Antun Kohn (iz bogate dubrovačke obitelji) je bio kapetan duge plovidbe, a majka Franka Perinić-Kohn je podrijetlom bila sa Lopuda. Otac joj je nestao 1938. godine, prije rođenja Marijinog brata. Obitelj je mislila da su ga regrutirali u ratu, smatrali su ga nestalim, no Marija je jedina vjerovala da je živ. Dvadeset godina poslije, kada je došla u Zagreb na studij, uspjela ga je pronaći uz puno muke i truda preko jedne gospođe iz Argentine. Živio je u Buenos Airesu sa suprugom podrijetlom s Korčule koja mu je rodila tri kćeri. Mariju je odgojila baka nakon što joj je majka preminula od tuberkuloze 1945. godine. Studirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu unatoč želji djeda i baka (sa očeve strane) da studira na Prirodoslovno-matematičkom fakultet u Zagrebu. Sva vrata otvorila su joj se 1957. godine, kad je u filmu Svoga tela gospodar odglumila šepavu Rožu. Uloga joj je donijela Zlatnu arenu, popularnost i slavu. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka. U kazalištu je najviše naučila od redatelja Branko Gavelle. Marija je 1999. godine, nakon 40 godina rada, otišla u mirovinu. Unatoč mirovini, Marija se nije oprostila od glume. Kako sama tvrdi, “radi dok ju zdravlje služi”. Uloge u humorističkim serijama došle su joj kao mali preporod u životu. (Wiki)

.

Show

Ljiljana Nikolovska: ‘Nikad nisam požalila što sam napustila Magazin’

Bivša, no po mnogima najbolja pjevačica grupe Magazin, dala je jedan od rijetkih intervjua za domaće medija i progovorila o svojem razlazu s Huljićem, kao i o sadašnjem životu u Americi.

Silvija Novak

Objavljeno

|

gdje su pjevačice magazina?

Nekadašnja pjevačica grupe Magazin, Ljiljana Nikolovska, u medijima se ne pojavljuje često. No za Radio Dalmaciju dala je telefonski intervju u kojem je progovorila o razlazu s Magazinom, svojem životu u Americi i valu nasilja koji potresa tu zemlju.

“Sin Toni ima 20 godina i na drugoj je godini koledža, a suprug Pete Mazich je vrhunski glazbenik. Imamo svoj glazbeni studio u kojem zajedno radimo. Imamo i vrt s jako puno voća i povrća, stabala na velikom komadu zemlje, tako da smo baš sretni. A studio je zauzet 24/7, imamo posla preko glave, ne stignem nekad ni jesti.”


Pjevačica je rekla i da joj nije žao što je 1989. godine, u doba najveće popularnosti, napustila grupu Magazin. “Ne, ne, nije to više bilo za mene, niti je to bila ekipa za mene, niti uvjeti, niti išta. Nije mi žao. Lipo je čuti da je nešto ostalo od toga.”

Čak joj više ne nedostaje ni Split. “Dugo mi je falio, jako dugo. Ali više mi ništa ne fali, valjda su to te godine.”

Gorak okus u ustima ostavio joj je bespravno oduzet stan njezinih roditelja na splitskom Spinutu. “Bolje da me ni ne pitate za to. To je netko zamračio i to je to. That’s ok.

Domaću glazbu ne sluša, iako joj se sviđaju neke pjesme TBF-a. “Ante Miletić iz Magazina mi je nekad znao poslati album ili dva, čak mi je i Tonči jedan poslao kad je bila Danijela, pa kad je bila mala Jele (Rozga) i tako. Tu ima lipih stvari što se tiče popa, ali ja više nisam u tom fazonu”, rekla je Nikolovska i odbacila ideju o eventualnom zajedničkom nastupu svih pjevačica Magazina.

Ljiljana je prokomentirala i nerede koji već šesti dan haraju SAD-om. “Svi smo histerično ljuti na ovo što se događa, na policiju koja ubija ljude, djecu, bez razloga. U ovoj zemlji više ne možeš ni voziti ako si crn. Ja ne mogu niti zamislit kako se osjećaju moje prijateljice. One i kažu da kad im djeca idu vani da se boje. Bojiš se dijete poslati na koledž ili u dućan jer ga neki rasist može upucati, tako da je ljudima toga pun kufer.”

Nikolovska je otkrila i kada će opet u doći u Hrvatsku. “Muž i sin su bili i prošlo ljeto u Hrvatskoj, a ja nisam četiri, pet godina. Svo troje smo trebali doći ovo lito, ali sad s ovom koronom i s ovim ne znam hoćemo li. Svekar i njegovi su iz Kukljice na Ugljanu, tako da oni odu svake godine”, kazala je Nikolovska za Radio Dalmaciju.

Podsjetite se jednog od najvećih hitova grupe Magazin iz ere Ljiljane Nikolovske:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP